je lipo su hitile se pečurve ovih dni, između njih i sunčanica.
Slažen se s vami da je odlična, ali meni osobno ni u top10, a ako bin ša malo bolje brojat vjerovatno ni u top15.
Neznan, vjerovatno zbog tega ča mi paše samo na taj jedan način. Pohana ili pečena na plati, roštilju.
Kako je pohanje već opisano, ja ću stavit jedan svoj recept za platu, roštilj ili u krajnjen(najčešćen) slučaju curu.
To je klasično pečenje samo ča napravin neku vrstu zapešta s kin ju namažen.
Gre ovako:
U domaće ulje stavin peršin, češan, kockice pancete, sol, papar, ponekat mrvu vegete ili malo kocke za juhu. Ako iman pri ruki kus gorgonzole, isto tako ne propuštan stavit.
Štapnin mikseron to sve speštan dok ne dobijen lako razmazivu smjesu.
Očišćeni klobuk sunčanice najprije samo malo popeć sa strane listića. Nakon par minuti obrnut i namazat taj zapešt na listiće i peć dok ona njena vodica ne pokuha. Isto tako pazin da mi dolnja strane ne bude na suho (kap ulja ili mrva maslaca) jer mi okus njene pougljenisane kožice ni baš nešto naj ča san prova.
Ako ni vrimena ili ako delan samo jednu za sebe pasane i onaj zapešt od piziniuma, ali ne more se usporedit sa friškin.
Kako se te sunčanice da stvarno lako nabrat veća količina provivalo se svašta i ta priprema nan je naj.
Iz istega razloga ča san prije nave dat ću i jedan savjet za njihovo skladištenje pa nekemu možda more koristit.
Klobuke očistit, posložit na neki oval, tacnu da se ne diraju previše i onda preko njih strech foliju, pa opet red klobuki itd dok ne posložiš se i onda zajno u duboko.
I onda kad ti treba nešto za calabrcnut na brzinu ili kad ti kumpanija doleti na ognjišće povadiš koliko ti treba. Onako zalejenu zajno na ploču i po uputama. Gotovo za 10-15 minuti a odlično.
I za kraj moran komentirat ono o alkoholu
Ma molin te lipo, uz kvalitetnu hranu jednostavno gre žmulj dobrega vina ili jedna rosna birčina.
Pobiran možda nekih 20-30 vrsta pečurvi, ni sam neznan i sa sakon od tih se more popit. Jedino san sa gnojištarkami pazi, ali kako je od njih izbor pa samo na veliku belu, ni s njon ni straha.
Jedino ako si misli da nebi trebalo uz dve sunčanice popit dopiju, onda se forši i slažen da bi ti moglo naškodit