Viking 28 (ex "Leut")

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Leut

PostPostao/la franco » 25. 03. 2009. (12:32)

mali od palube je napisao/la:Jesi li ti, franco, skužio da si doslikavao porerovu varijantu na kojoj je kabina već pomaknuta naprijed. Porerovo fotošopingiranje je tako dobro, da više ne znaš što je brod a što prijedlog pomaka kabine.

Daj idi radit nosač motora
Brod se rađa u šumi a umire u moru
franco
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Motosailer

PostPostao/la domagoj » 25. 03. 2009. (12:45)

Nisu u pitanju samo gornji madir i kontramadir (opas i kontraopas) nego u tom slučaju treba produžavati rebra. Istina, treba i za mrtvu bandu raditi produžetke rebara (štile), ali su onda oni drugačije dimenzionirani i mogu biti rjeđi (npr. svaki drugi na mjestima manje zakrivljenosti). Dosta sam o tome razmišljao i upustio bih se u to samo u slučaju da je i kontramadir u lošem stanju, a to ću znati uskoro. Franco, puno bi mi značio savjet kako to praktično izvesti.
Dalekovod je dovoljno daleko.
domagoj
Member

Tip plovila: Leut Viking 9 m, IMR M34

PostPostao/la franco » 25. 03. 2009. (12:52)

kada budeš rodužavao rebra onda ćeš automatski izbacit štile za napravit mrtvu bandu.Produžeci će ti bit ulovljeni sa dvi ili tri vide uz bok starog rebra i pošto prvih po metra rebro je skoro pa ravno.
franco
Old Senior Member

PostPostao/la domagoj » 25. 03. 2009. (13:03)

Taj dio mi je jasan. Ali kako izvesti razmu, ako prije produžim rebra?
domagoj
Member

PostPostao/la franco » 25. 03. 2009. (13:21)

Kad produžiš rebra staviš vanjski majer a onda unutrašnji kontramajer,nasloniš kadene i označiš,ukopaš ih u kontramajer.Otpiliš svaki drugi produženo rebro i onda stavljaš kovertelu.Umjesto da radiš rupu za štile prilagođavaš kovertelu rebrima-štilima.
P.S.Imaš PP
franco
Old Senior Member

PostPostao/la mastix » 25. 03. 2009. (20:44)

Franco ima li neki zapis - knjiga, skripta, slikovnica, bilo što gdje se može skužiti kako to izvodite i što znače pojedini nazivi. Čitao sam puno postova i na prošlom forumu i ovdje o drvu i barci. Što više čitam to me više zanima. Ima li možda neka početnica.
Jedan put je "fish" napravio krasnu fotodokumentaciju o traženju i lovu morskog crva. I objasnio i pokazao slikom.
Dali bi neko od Vas koji ste toliko dobri u tome možda mogao napraviti nešto slično na temu npr. zamjena lošeg madira, ili izrada kuverte, ili uostalom i ovo sada o čemu ste pisali. Vjerujem da bi takva stvar bila i te kako zanimljiva.
Nadam se da Petar čita ovo i da će i on dati neki svoj komentar.
mastix
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Kvarnerplastika VEGA 4.5

PostPostao/la franco » 25. 03. 2009. (20:55)

Eto nebi to bilo teško ali znaš počneš nešto raditi i nema onda vremena za slikat jer ili blanjaš,ili piliš pa nije lako sad taj alat pa digitalac,ali prvom prilikom ću nešto poslikat.Ja nisam izučeni brodograditelj ali sam svoju struku alatničara nadopunio zanatom brodograditelja,i volim ukrast znanje i zanate.Ništa nije teško ali moraš se držat one naše poslovice "Tri puta sam rezao, i opet je kratka(daska,majer)"
franco
Old Senior Member

PostPostao/la domagoj » 26. 03. 2009. (19:43)

Jučer sam izbacio otpad iz broda i malo ga očistio. Dok se ne skine stara boja i ne digne razma i kuverta neću moći sa sigurnošću ustanoviti stanje gornjeg madira i kontramadira, ali na prvi pogled čine mi se zdravi. Evo nekoliko slika:
Spone i kontramadir na krmi:
slika
Pogled ispod bande:
slika
Na ovoj slici se vidi da je kontramadir zdrav, ali su se spojevi (lastin rep) rasušili i popustili, pa se cijela banda, skupa s kabinom malo spustila.
Spone kuverte su zdrave
slika
Ovo rebro treba promijeniti. Druga su malo rasušena i dijelom ispucala, ali nisu trula:
slika
domagoj
Member

PostPostao/la Gaso » 26. 03. 2009. (20:41)

Ovo drvo ti je u puno boljem stanju nego je bilo moje, mislim da ovako sa slika skoro ne vidim trulog drva, kontramadir je zdrav sigurno. Ono rebro o kojem govoriš, mislim da ne trebaš mjenjati. Samo očisti boju po čitavom brodu, pa češ vidjet da je ispod drvo zdravo. Mislim da ti je lakše duplat odnoso jačat koje rebro, nego ga mjenjat, ali ionako je brod plastificiran, pa rebra te trebaju bit toliko jaka, samo ga promjeni ako je trulo, ako nije bez veze se zamarat. Kod mene je svako drugo rebro bilo malo rasušeno.
Najbolje ti je prvo napravit neki krov za brod, pa odmah počnet sve rezat, kuverto, kabinu itd...., samo možda ti se isplati uzet kabino da osnovu, da imaš za model kako napravit novu, pa je skineš u komadu meni se sviđa kabina, pa prozori itd..., šteta bi bilo bacit taj dizajn, pa napravit neko kockastu kabinu.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la domagoj » 26. 03. 2009. (21:15)

Slažem se, ne treba mijenjati nešto što nije trulo. Ali ovo koje sam pokazao je. Očito je malo jače pritegnuto, pa se s vremenom zdrobilo, a kako je u santini i stalno u vlazi dijelom je istrulilo. Oni spojevi na bandi su, po mom mišljenju popustili pod pritiskom težine cijelog broda, kad su ga okrenuli naopako, prilikom plastificiranja. Vidio sam jednu sliku kako leži oslonjen na kabinu i razmu. Kako je bio rasušen, očito se zbog toga rasklimala, kabina i popucala razma.
Uočio sam da je gelcoat ispucao na nekim mjestima i to na spojevima madira:
slika
Ovakvih napuknuća ima više. Otukao sam gelcoat na tom mjestu, ali na laminatu ispod ne vidim ništa. Ne znam što je tome uzrok. Je li drvo možda na tom mjestu "radi" ili je problem samo u gelcoatu (ne znam je li ovo gelcoat ili topcoat).
domagoj
Member

PostPostao/la Gaso » 26. 03. 2009. (21:32)

Gelcoat ovaj stari ti je obična plastika, samo obojena, i previše tvrda. Ti trebaš to sve obrustiti do plastike, pa onda kitati pa gore neka PU boja. Po debeljini laminata rekao bi da nema šance, da je disanje drva krivo za tu pukotinu.

Skini ti prvo boju, ja ne vjerujem da su ova rebra trula jer su vjerojatno hrastova, nego mokra, osušit če se ona. Ako je rebro puknulo, malo jačaj sa strane ili čeličnom pločom ili duplano rebro. Ako ti se čini da je loš spoj sa kobilicom, još uvijek možeš zavariti neke L komade iz čelične ploče 1cm debeljine, pa staviti vijace u kobilicu i sponske vijace sa maticom u rebro.
Nije mi jasno, kako to misliš promjeniti rebro, kako ga onda učvrstit na madire, sad kad je brod plastificiran.

Napravi rupe sa bor mašinom sa vanjske u plastiko, u madire sasvim uz kobilicu, sigurno je brod pun vode između madira i plastike, pa da se počne sušit kako treba.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la legi » 27. 03. 2009. (08:36)

Domagoj koliko vidim ovo po slikama drvo nije u lošem stanju korbe su zdrave a ni madiri nisu loši,a imaš i tikovu palubu ako se ne varam,ova plastika će ti samo zajebat brod,protivnik sam toga,ako ti je voda između a vjerovatno je sve će ti zgnjilit,nego lijepo skidaj sa drva taj oklop i daj si truda i napravi pravi brod kakav je i bio,nećeš žalit ,vidit ćeš kad počneš radit sa drvon,to ti je gušt,pomalo i ne žuri,svaki dan da zabiješ jedan madir pa ćeš po malo doć do kraja,brod je stvarno lijep i moćan za svako more,pozdrav :thumbup:
Ne lovim lignje
legi
Old Senior Member

Tip plovila: 2 drvene barke-torpedo i scam

PostPostao/la legi » 27. 03. 2009. (08:45)

e ima u krku dvije krasne barke,pa molim lupisa neka ih uslika i stavi ovdje,pasale bi u ovu temu(crvena i bijela)ajde lupi :thumbup:
Ne lovim lignje
legi
Old Senior Member

Tip plovila: 2 drvene barke-torpedo i scam

PostPostao/la lupis » 27. 03. 2009. (09:45)

legi je napisao/la:e ima u krku dvije krasne barke,pa molim lupisa neka ih uslika i stavi ovdje,pasale bi u ovu temu(crvena i bijela)ajde lupi :thumbup:

Doduše nije leut...
slika

ali ovo je..
slika
Zadnja izmjena: lupis; 27. 03. 2009. (10:06); ukupno mijenjano 1 put/a.
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la domagoj » 27. 03. 2009. (10:03)

Gaso je napisao/la:Nije mi jasno, kako to misliš promjeniti rebro, kako ga onda učvrstit na madire, sad kad je brod plastificiran.

Napravi rupe sa bor mašinom sa vanjske u plastiko, u madire sasvim uz kobilicu, sigurno je brod pun vode između madira i plastike, pa da se počne sušit kako treba.

I ja sam razmišljao o tome kako promijeniti rebro. Upitan je samo središnji dio rebra (ne znam kako se to zove) koji je pričvršćen za kolumbu. Imam nekoliko varijanti:
1. Skinuti ga, napraviti novi komad, zalijepiti epoksidnom smolom za madire i nastavke rebara (oni su zdravi) i učvrstiti za kolumbu. (ima smisla jedino ako je skroz propalo, što mislim da nije)
2. Ovo što si ti predložio: duplo rebro i novo učvršćenje za kolumbu (ako nije skroz propalo)
3. Injektiranje epoksidne smole u prethodno izbušene male rupe i pukotine. Ovo sam vidio u jednoj brošuri od West Systema za restauraciju drvenih brodova. Za dodatno ojačanje se može zalijepiti i vijcima povezati dupli komad rebra za dodatno ojačanje. Na ovaj način se rebro koje nije puno propalo (a mislim da nije) ojača i zaštiti od daljnjeg propadanja.
Ova treća varijanta mi se čini najjednostavnija, a što se tiče čvrstoće dovoljna, jer brod je ipak debelo plastificiran, pa pojedinačna rebra više nisu toliko bitna, dok su madiri zdravi, a za sada jesu.
Kad se još malo prosuši i kad skinem boju biti ću pametniji.

Što se vlage u kolumbi tiče, upravo sam je danas planirao izbušiti na više mjesta. Voda koja je prošla kroz ceradu kojom je brod bio pokriven je ušla i kroz spoj između kolumbe i prvog madira. Ne znam koliko je ta vlaga duboko ušla, vidit ću kad izbušim.
Kako konačno to spriječiti da voda ne prolazi kroz taj spoj :?: :?:
Mislim da su madiri suhi. Ne osjeća se miris tufine (plijesni). Brod je na dnu probušen tako da voda slobodno izlazi i može se zadržati samo 1 cm iznad kolumbe.
domagoj
Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.