Viking 28 (ex "Leut")

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Leut

PostPostao/la Gaso » 12. 03. 2009. (23:48)

Samo kopiraj ovaj leut na ovoj slici, odličan je :thumbup:
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la domagoj » 13. 03. 2009. (07:55)

Nije ovo lako kopirati. Prvo ovaj brod nije klasični leut, najveća je razlika na krmi, koja nema krmene aste (statve) i šira je. Brod je u svim dimenzijama znatno veći od mog. Ovaj ima duljinu preko 10 m i širinu najmanje 3,5 m, viši bok i dublji gaz. On može sebi priuštiti stajaću visinu u kabini i visoku mrtvu bandu (ima sigurno 30 cm) koja može zamijeniti ogradu.
domagoj
Member

Tip plovila: Leut Viking 9 m, IMR M34

PostPostao/la domagoj » 24. 03. 2009. (20:05)

Konačno je stigao. Dizalicom je postavljen na mjesto i učvršćen.
slika
Kabinu i razmu treba mijenjati u cijelosti:
slika
kao i kuvertu:
slika
a krmeni dio rekonstruirati:
slika

S unutrašnje strane rebra, madiri i spone izgledaju solidno.
Prvo ga moram pokriti i zaštiti od kiše, a tek nakon toga počinjem s demontažom. Čini mi se da će uz razmu i kuvertu trebati promijeniti i gornji madir (opas). Plastika kojom je plastificiran trup je dosta debela, ali će je na mjestima trebati sanirati. U najlošijem je stanju dio ispod razme, tako da ću gornjih 15 cm ispilati brusilicom i ponovo plastificirati, kad sredim opas i razmu.
domagoj
Member

PostPostao/la Gaso » 24. 03. 2009. (22:50)

Plastiku na trupu najbolje bi bilo skunuti do mjesta, kdje se plastika još nije odvojila od drva, mislim da neče trebat puno.
Ovako na brzinu sa slika, kabina ne izgleda trula, nego samo razsušena. Meni se čini oblik kabine ljep, pa bi bilo skoro šteta stavit koji drugi oblik kabine.
Ja bi kuvertu i onu trulo "bokoštitnicu" (neznam kako se formalno kaže), skinuo a onda ponovno napravio kuvertu od špere pa sve plastificirao poliesterom pa išao preko boka sa matom. Nakon plastificirane kuverte, ljepio drveno kuvertu, sika ili sličnim sistemom. Isto bi stavio neko hrastovo "bokoštitnicu" sa gornje strane plastificirane špere i dodao sve lajšne na istim mjetima, na kojima su bile prije.
Ako očeš imat natkabinu, onda vjerorajtno bi voljeo imat kabinu više naprijed, ali ovako po slikama, ja bih odustao od nadkabine, pa imao ovo kabinu, pošto mi se čini oblik dobro pogođen i isto neče bit problema ako češ imat jarbol, pa če boom moči lako preko. Mislim da je oblik kabine bolje pogođen od one kabine na onom leutu Leute moj.
Možda i nije na odmet, da bi recimo kabino sa strane obljepio sa furnirom, a za ljepilo uzmeš epoksi, i dalje obradio epoksiem, pa da imaš prirodni izgled drva.
A boja trupa mi več pada na pamet, CRNA a sa strane "bokoštitnica" lakirani hrast, kuverta tik :D
Ali inače sviđa mi se tvoj brod, ljepa linija, pa tako i kabina, koja je sad gore.
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la porer » 25. 03. 2009. (08:17)

Domagoj, samo naprijed! Divan brod.

Ja bih volio da kabina pođe oko metar naprijed ali to je prevelik posao...

slika
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la franco » 25. 03. 2009. (09:04)

Odlično bit će posla ali idu i duži dani pa će se moć radit do kasnoga.Mali savjet stavi si leuta u livel, znači izravnaj si kuvertu bit će ti sve lakše radit i lakše ćeš vidit okomite linije di ti budu tribale.Recimo za kabinu i ostalo jer brod mora na krmi još 20-25 cm ić niže da bi se izravna.
Brod se rađa u šumi a umire u moru
franco
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Motosailer

PostPostao/la domagoj » 25. 03. 2009. (09:58)

Momci, hvala na savjetima.
Čak me iznenadilo u kolikoj mjeri se slažem sa ovim što ste napisali, dosta toga se podudara sa onim što sam i sam planirao raditi. Gaso, što se tiče plastike, razme i kuverte, upravo tako sam i planirao, kako si napisao. Jedino što sam još u dvojbi da li koristiti epoksid ili poliester (odlučiti ću kad usporedim ukupne troškove za jednu i drugu varijantu). Čini mi se na prvi pogled da razlika u cijeni smole, u ukupnom trošku sanacije razme, kuverte i kabine neće biti toliko izražena, kao kad se gleda samo razlika u cijeni smole (bez ostalih troškova). Mislim da je vrijedno analize, pogotovo što je riječ o najkritičnijoj točki sanacije. Ako se to loše napravi, sve će propasti.
Što se tiče kombinacije boja i tu se gotovo slažem, s tom razlikom što sam za trup umjesto crne planirao neku najtamniju modru koju mogu naći. Mrtva banda i kabina u boji drva i drveni jarbol.
Kabina: Ovdje se slažem s Porerom - ići će naprijed, koliki god posao bude. Inače je kabina za mijenjanje. Toliko je rasušena da bi je i tako trebalo cijelu rastaviti i ponovo zalijepiti, a neki komadi su se i slomili. Hrastove spone što drže krov kabine su masivne i u savršenom stanju, tako da ću njih iskoristiti za novu kabinu.
Natkabina mi je nužna. Ovaj brod je namijenjen višednevnom (višetjednom) boravku na moru. Ljeti se boravi isključivo vani, a u kabini samo spava. Ja plovim i u proljeće i u jesen, kada je neugodno bez natkabine, pogotovo ako je malo hladnije. Osim toga ispod natkabine bi bila i kuhinja, ljeti je puno ugodnije kuhati u natkabini, nego u kabini, pogotovo što je brod relativno nizak, pa se u kabini ne može stajati uspravljen. Zamislite kako bi bilo kuhati pognut.
Porer, toliko dobro si izveo ovo s pomicanjem kabine, da se korekcija gotovo i ne primjeti.
Što se livela tiče, ovako će ostati dok je u fazi demontaže i sanacije jer ga je lakše naginjati i raditi ispod njega. Prije nego što počnem raditi bilo šta novo, postavit ću vodenu liniju u livel, a to znači niža krma otprilike 20 - 25 cm, kako je Franco rekao.
Hvala, još jednom.
domagoj
Member

PostPostao/la franco » 25. 03. 2009. (10:24)

čak da razmisliš o skraćivanju kabine pa da ti ostanu samo prva dva prozora a onda iza njih da digneš natkabinu,moga bi produžit natkabinu za oduzeti dio kabine a kokpit bi ti bio za toliko veći.Ovako nekako nisan baš najbolji u paintu,ima boljih ali važna je ideja.Nemoj povećavati visinu kabine jer ćeš načinit od broda kašun
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: franco; 25. 03. 2009. (10:31); ukupno mijenjano 1 put/a.
franco
Old Senior Member

PostPostao/la mali od palube » 25. 03. 2009. (10:26)

Zar na 9 metara broda visina u kabini ne bi mogla biti stajaća? Cca 180 cm do sponja od krova kabine. Hoćeš li ga prije gradnje kabine premjeriti i iscrtati u nekoj 3D crtalici ili samo docrtavati varijante na fotografiju?
Slažem se s ostalima da je brod lijep, ali mislim da, u odnosu na svoju duljinu, ovakav brod pruža premalo prostora i mogućnosti za yaht-uređivanje. Ako ga premjeriš (a mora ti onda biti vodoravan), pošalji mjere i iscrtat ću ti ga u ACAD-u. Ionako zbog situacije prodajem zjake po cijele dane.
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la mali od palube » 25. 03. 2009. (10:30)

Ma mora kabina ići naprijed. Što će mu tolika prova? Jedino ako planira mreže ili vrše.
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la franco » 25. 03. 2009. (10:32)

mali od palube je napisao/la:Ma mora kabina ići naprijed. Što će mu tolika prova? Jedino ako planira mreže ili vrše.

Mora ić napred da bi potrošio manje na tepison : Laughing3:
jbga MoP povuklo me je
franco
Old Senior Member

PostPostao/la domagoj » 25. 03. 2009. (11:20)

Franco, otprilike tako nešto sam i planirao. Ima jedna skica na 2. stranici koju sam napravio u ACAD-u tako što sam skinuo konture sa fotografije. Kabina je pomaknuta naprijed i nešto povišena u odnosu na sadašnju, ali je to povišenje vizuelno umanjeno mrtvom bandom od cca 20 cm. Bilo bi idealno podignuti cijelu kuvertu za 15 cm jer je bok broda dosta nizak, ali to bi bio prevelik posao, zato sam se odlučio samo na mrtvu bandu. U varijanti, koju sam tamo nacrtao, u kabini bi stali ležajevi za osoba i wc. Kabina bi imala visinu na sredini 170 cm, što je dovoljno ako se u njoj ne kuha i ako se pretežno boravi vani. Zato krma mora biti dovoljno prostrana, natkrivena tendom, a ispod natkabine kuhinja. I da ne zaboravim imati će jedno posebno spremište za vino i obavezne montažne gradele na krmi, inače sve skupa nema smisla.
MoP, hvala na ponudi, ali to sam planirao sam, kada budu loša vremena. (Jutros je brod osvanuo prekriven snijegom :o ).
domagoj
Member

PostPostao/la mali od palube » 25. 03. 2009. (11:55)

Jesi li ti, franco, skužio da si doslikavao porerovu varijantu na kojoj je kabina već pomaknuta naprijed. Porerovo fotošopingiranje je tako dobro, da više ne znaš što je brod a što prijedlog pomaka kabine.
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la franco » 25. 03. 2009. (11:56)

Kad već moraš mjenjati prva dva madjera jer su truli vjerovatno ni kontramadir iz unutra nije u boljem stanju,zato umjesto jednog digneš visinu za dva madira i za visinu madira digneš kovertu i opet moreš na tu dužinu broda dignut mrtvu bandu od krme 25 ali na provi ideš na 30-35 cm jer tako pita linija broda.Da su ti prvi madiri dobri onda je sr@**e i puno posla ali kad već moraš mjenjat onda diži kuvertu
franco
Old Senior Member

PostPostao/la primorac » 25. 03. 2009. (12:02)

mali od palube je napisao/la:Jesi li ti, franco, skužio da si doslikavao porerovu varijantu na kojoj je kabina već pomaknuta naprijed. Porerovo fotošopingiranje je tako dobro, da više ne znaš što je brod a što prijedlog pomaka kabine.

Je, a onaj dalekovod visi u ariji???

Slažem sa s Frankom, digni još 1 madir u visinu, ionako to sve moraš rastavljat i očistiti gnjilež. Da je sve OK, mrtva banda dolazi u obzir, kad već radiš sve, digni mu "struk", bit će puno bolje.
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.