Jablan je napisao/la:Brodice namijenjene za osobne potrebe kojima je dozvoljena plovidba u granicama teritorijalnog mora i unutrašnjim morskim vodama Republike Hrvatske moraju imati
Evo, tako ja razumijem popis opreme, dodao sam još izmjene i dopune Pravilnika o brodicama(2001) i Info Kartu. Sve što je boldano, promjenjeno je u tim izmjenama i dopunama. Koliko ja razumijem to se odnosi na neogranično plovidbu svih brodica za osobne potrebe u teritorialnim i unutrašnjim vodama, te za brodove koji prelaze 7m dužine(predpostavljam da se tu misli na vodenu liniju, nije baš jasno šta je ova dužina), opet za osobne potrebe, i mogu imat čak ograničeno plovbu recimo na 6NM, 3NM, ali ako prelaze tih 7m duljine oni upadaju u tu grupu. Sva oprema brodova za osobne potrebe, ne treba bit odobrenog tipa, sa strane HRB. Opet treba bit pozoran na sve ili, znači ili jedno ili drugo. Drugih dopuna nakon 2001 godine nisam pronašao, pa tako mislim, da je ovaj popis taj, koji bi trebala svaka kapetanija zahtjevati po zakonu. Ako sam falio koju dopuno, slobodno me ispravite ili dopunite. Možda je šta previše, jer u dopunama stoji da se cjeli tekst mjenja, a ja sam samo dodavao ništa oduzimao. Ja ču nabavit stvari po ovom mom popisu.
3. rezervno ručno rudo ako kormilari pomoću kormilarskog uređaja, odnosno odgovarajući način kormilarenja u nuždi;
4. sisaljku ili kablić s ispolcem;
5. 2 vesla odgovarajuće dužine s 4 palca rašalja ili pričuvni mehanički porivni uređaj i čaklju,
6. propisana svjetla i dnevne oznake odobrenog tipa;
7. kompas s osvjetljenjem ;
8. ažurirane pomorske karte za područje plovidbe i knjige: Popis svjetionika, Peljar Jadranskog mora, te šestar i 2 nautička trokuta;
9. sredstvo za zvučno oglašavanje;
10. vatrogasnu sjekiru i najmanje 1 prijenosni protupožarni aparat;
11. ormarić ili kutiju prve pomoći s odgovarajućim sadržajem;
12. komplet alata za održavanje mehaničkog porivnog ili drugog uređaja, kao i odgovarajuću količinu rezervnih dijelova koji osiguravaju rad uređaja;
13. baterijsku lampu;
14.3 crvene ručne buktinje ili 3 rakete;
15. broj prsluka za spašavanje jednak broju osoba koje se nalaze u brodici za vrijeme plovidbe;
16. sigurnosnu narukvicu na gliseru i konveksni retrovizor na gliseru koji vuče skijaša;
17. odgovarajuću posudu za prikupljanje otpadnih ulja i krutih stvari, te sredstvo za upijanje i separaciju ulja za brodice s ugrađenim mehaničkim porivnim uređajem
18. 3 užeta za privez prikladne duljine i prekidne čvrstoće;
19. dvije kutije šibica u nepromočivom omotu ili upaljač.
20. INFO karta 101