Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori
luka je napisao/la:Mali ugao dna ima problem smjestaja unutrasnjeg motora, pa se krmena platforma mora podici ili poklopac motora smeta na krmenoj platformi. Zato ko god se odluci na samogradnju mislim da mu je bolja varijanta vanbrodski motor, a i s njime se lakse moze korigovati pogreska u uglu linije potiska i izbjeci komplikacija u izradi kalupa za kemenu petu, kasnije velicini i obliku lista kormila… Drugi problem je kod projektovanja broda sa unutrasnjim motorom, obezbijediti dovoljno mjesta za propelu, pa onda kao u tvom slucaju linija kobilice ka krmi ima negativni ugao, manji ugao nagiba dna na transobu, problemi sa kavitacijom propele i dijela dna broda iznad propele, vibracije, buka ...
luc je napisao/la:Luka, složio bih se sa tobom u vezi svega što si napisao, pogotovo kuteva nagiba dna i posljedica koje iz toga proizlaze za plovnost.
Međutim sa druge strane svita, na sjeveru Amerike postoje brodovi koji demantiraju tu teoriju. Zovu ih downeast brodovi, a može ih se vidjeti i u seriji "wicked tuna".
To su brodovi koji imaju dosta vitke prove, ali su na krmi u pravilu gototvo potpuno ravni. Sa tim brodovima profesionalci izlaze na ozbiljno more, pa je za vjerovati da u toj formi ima nešto. Kako to objasniti ?
marinb.zd je napisao/la:Hvala Luka na dobrim komentarima i zamjerkama. Naravno da se ne ljutim.
NIje mi jasna ova priča oko skaliranja. Brod koji sam ja koristio za osnovu je uži i manji od ovog mojeg. Želiš li mi reći da je to pogrešno. Da sam smio samo produljiti brod, bez širenja ili u istom omjeru povećati i jednu u drugu dimenziju.
zore70 je napisao/la:Dio izolacije možeš riješit izradom trupa i palube u sendvič sistemu sa termantom a za smanjit dio težine na mistima pojačanog opterećenja šta je jako važno možeš kombinirat slojeve laminata sa corematom.
U oba slučaja dobit ćeš bolju izolaciju sa bitno manjom težinom uz povećanu čevrstoću konstrukcije.
Kompletnu zvučnu i toplinsku izolaciju nećeš moći izbjeć jer je to nemoguće odradit kroz laminat pa svakako računaj na visine motora i prostor za izolirat palubu,poviše tankova,na mistima di je teško posli pristupit i sl.
Pravilno raspoređene pregrade strojarnice kao i pogodno razmišteni usisi zraka u motorni prostor pomažu kasnijem smanjenju zvuka koji se rasipa.
Na žalost često se o tome ne razmišlja prilikom projektiranja i kod većine hrvatskih proizvođača pa posli ne bude mista za odradit,zato nastojte o tome na vrime razmišljat
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.