Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori
domagoj je napisao/la:Ja isto mislim da ih je napravljeno više od te dvije serije po osam, jer koliko sam mogao čuti i ovoga moga je vlasnik bio Austrijanac ili Nijemac i ostao je napušten negdje na Lošinju nakon što je vlasnik ostario. Više podataka nemam. Postoji i teorija da je jedan dio brodova ostao jer nisu prošli nadzor naručitelja, što je moguće, ali ne vjerujem.
Ja sam mišljenja da je nacrt linija trup ipak došao iz Amerike, ali po konstrukcijskim detaljima očito je razrađen u Betini. Na woodenboat forumu sam naišao na jedan post vezan za Phoebe, u kojem se citira mišljenje Stephena Macka, vlasnika, da je brod rađen po projektu Williama Gardena, poznatog projektanta čiji se veliki broj nacrta čuva u muzeju u Mystic Seaportu. Na to upućuje između ostalog i izvedba podizne kolumbe (centerboard ili swing keel) koja je upravo karakteristična za brodove koji su se tamo gradili za plitka područja (npr. catboat) i nije baš karakteristična za Mediteran u to vrijeme. Osim toga, znam da su se prodavali u Americi putem naručitelja Sailing U.S.A. iz New York-a, a teško mi je zamisliti da bi Amerikanci nešto naručili, a da nisu sigurni da će dobiti upravo to što traže. Zato mislim da su oni dali originalni nacrt. Primjeto sam još jedan detalj: madiri su prvobitno zabrokvani bakrenim ili brončanim brokvama, što je karaktristično za američku brodogradnju, a naknadno su pribrokvani pocinčanim. Tikovina na kuverti je također bila zabrokvana bakrenim brokvama.
Osim toga, linija trupa je elegantnija od betinskih brodova, a konstrukcija lakša jer nema hrastove nego borove madire.
Vidim da je jedini način za razriješiti tu dilemu pitati samog Šandrića.
Trebao bih se jedan dan zaletiti u Betinu i potražiti ga, ali sad jednostavno nemam vremena. Da stvar bude bolja danas mi crklo i auto.
Pokušavam samo zamisliti tu sliku mula na kojem su bili vezani Vikinzi.
domagoj je napisao/la:josme je napisao/la:Domagoj...ova tvoja verzija me rajca do ludila...uvijek sam patio za takvim brodom ali...situacija...
Ne znam na koju verziju misliš?
dendo je napisao/la:Kaže da su Vikinzi bile prve jahte u Betini kad je počela nicati marina pored brodogradilišta(koje je tada imalo 9 navoza) i to na jedinom molu vezani samo oni bez ijedne plastične barke.Vlasnici da su bili Austrijanci,Nijemci,neki naši,zna za jednog Betinjana direktora Otočanke.Misli da ih je napravljeno više od te dvije serije po osam.
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.