Dendo,
nisam odgovorio ni na prvi post, a ti si već napisao još jedan. Počet ću od kraja, a nastavit ću sutra. U dilemi sam još od samog početka, da li raditi natkabinu ili ne? Imao sam preko 25 godina brod s natkabinom i tendom preko kokpita i osjetio sve prednosti toga. Praktično je i u plovidbi, ali i pri višednevnom boravku na moru. Iz iskustva, vrlo malo vremena provodim u kabini, a većinu vani i zgodno je kad imaš zaštitu od sunca, vjetra, kiše i mora. Praktično se cijeli brod koristi kao dnevni boravak. Bez natkabine, izložen si svemu gore navedenom i da bi boravio vani moraš opet imati neku zaštitu. Ljeti nećeš vidjeti jedrilicu bez biminja ili šatora preko lantine, privezanog za sarće.
Na drugu stranu me vuče draž tog broda, uređenog kao ova Phoebe. Kad sam ga kupio, nisam bio svjestan što kupujem. Već je bio plastificiran i u dosta lošem stanju. Šokiralo me kad sam na internetu našao slične brodove u Americi, shvatio sam da imam nešto što ima i povijesnu vrijednost. Razmišljao sam čak i skinuti plastiku, ali to je nemoguće, trebalo bi sve do zadnjeg rebra i madira promijeniti ili laminirati drvenim letvicama, kao šta ti radiš. Ali to opet ne bi bilo izvorno. Potrošio bih puno vremena i novaca, a ne bih dobio izvornost, tako da sam odlučio ostaviti plastiku.
Vidim da si uočio razliku u izvedbi kokpita. Ovi brodovi su rađeni u serijama i u različito vrijeme, tako da nisu svi bili jednako izvedeni. Phoebe, kao i Tortoise (to je onaj od pomorskih izviđača) imaju dublji kokpit, ispod ili u razini vodene linije, kao gajete, dok je moj imao samoprazneći i uzak kokpit, podignut cca 20 cm iznad VL, kao na jedrilicama:
Sličan ovom kokpitu su imale kasnije verzije Vikinga, odn, Valkire.
Kokpit kod Phoebe izgleda posebno dubok jer je pogled s krme, koja se lagano podiže, a i sam valobran stvara dojam dubljeg kokpita.
Nastavak sutra, sad mi se već pomalo spava.