tacek je napisao/la:vec sam rekao da je problem u redukciji kopce. Ali svejedno bez neke velike muke zamjeni propelu za manju. Predlazem 13,5 x 12,5'' propelu sa vecim pokricem npr 60 do 70 % moze cetiri pale ili tri pale primjerenu za poludeplasmance. Trebao bi dobiti bar 11 do 12 milja.
Pozz T
Pozdrav i hvala Tacek, to da je redukcija premala dijelim i ja, naime u papirima starog vlasnika od marinizacije motora nasao sam da bi preporucena bila 2,8 : 1, zasto je ovaj stavio 2:1 neznam valjda zbog cijene, i za sad ce tako i ostat ,, jbga ne rastu ni meni sljive, ove informacije su mi bitne kad budem vadio brod da sve imam pa da mogu usporedit i onda naravno zamjenit,
Nasao sam na nekom vanjskom forumu jedan programcic propcalc mislim i on mi je izracunao da bi mi optimalna bila propela diam. 15 i pitch 13,7, speed lenght ratio 2, 79 ma sto to znacilo, ima jos calculated slip 0,26, i pitch ratio 0,88, max brizina bi bila 16,06 cvora, , to mi je malo sumljivo ali neki ga ljudi hvale da im je dobro izracunao propeler i da su dobili do 30% bolje rezultate s ovim programom, nije trazio puno podataka, samo osnovno duzina vodene linije, tezina broda, vrsta dna, motor koliko ks, vanjski ili unutrasnji, kopca koji omjer i max broj obrtaja, navodno ostalo radi sam,
evo to je izracunao ali ja sam nekako skeptican pa cu ipak vise vjerovati tebi nego tom programu, ali mozda nekome pomogne pa mogu stavit i link ako ga ne najdete sami na netu
Tacek hvala jos jednom i pozdrav