Umjetna tikovina

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Umjetna tikovina

PostPostao/la škarik » 07. 12. 2012. (16:52)

Fala Kapo. Ne slušajte Luca, on je šaljivđija. Po cile dane tretira tikovinu :D Na zadnjen brodu san ima tikovinu i iroko i tretira san je bolje od Luca ;) ali jbga, nema se, proć šta jeftinije itd.
Josme, razmišlja san o perzijaneru ali nema smisla te kopirati ;)

Inače, gleda san danas te površine od pluta, ne znan šta bi reka. jeftinije je od ovog sigurno, čak može izgledat dobro. Ima li netko dobra/loša iskustva sa plutenim površinama po kuverti ili spojleru?

Koga interesira, imam i te cijene.... kaže ćov'k sljedeće:

link : www.yca-corkdeck.com

YCA Corkdeck moguće je dobiti u sljedećim varijantama :

1. YCA 350 kg/m3 trenice dužine 915 mm debljine 6 i 9 mm , sirine 50 , 75 , 125 mm ili neke druge dimenzije
2. YCA 350 kg/m3 ploća 915 x610 x 6 mm ili debljine 9 mm , ploća fugirana i brušena
3. YCA 450 kg/m3 trenice dužine do 2 m debljine 6 mm, širine 50,75, 125 ili po naruđbi
4. YCA 450 KG/m3 ploća 1000 x 1250 x 6 mm fugirana i obrušena
5. također iz vaših šablona , cjena za gotove palube iz šablone je cca 230 € /m2 plus prebacivanje digitalnom rukom u CAD program i crtanje

Za održavanje nije potrebno nićim premazivati , osjetljivost na udarce je vrlo mala jer pluto ima sposobnost vračanja u prvobitan položaj. Trajnost je predviđena oko7-10 godina (SeeCork i Marindeck 2000 proizvode preko 15 godina i još su prve palube u uporabi)
škarik
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: TBB - trenutno/trajno bez broda

PostPostao/la Rexi » 23. 02. 2014. (11:47)

na sajmu je bilo par proizvođaca umjetne tikovine tj. plasticne tikovine :mrgreen:
malo sam pogledao, uzeo uzorak i raspitao se... cak mi se i ne cini toliko skupo.
za dalmatinku ispadne oko 4000 kn, kokpit i paluba. to je onako okvirno sto je slovenka rekla.
bas im budem poslao mail kad uhvatim volje i vremena.

jel jos netko usecario nesto po tom pitanju?
Rexi
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka

PostPostao/la šetač pasa » 23. 02. 2014. (14:14)

Ja sam gledao umjetnu tikovinu kod one gospođe Slovenke i cijena je oko 250. € za kvadrat. Gledao sam i pluto, a akcijska cijena bila je 100 € za kvadrat, zajedno sa silikonom i ljepilom.

Kad se to pomnoži s veličinom kokpita na mojoj Zori (nešto preko 4 kvadrata) i ne čini se baš jeftino. Umjetna tikovina preko 1000, a pluto preko 400€. I to bez pramca.

Zato ću se malo strpiti pa skupit za pravu tikovinu. Možda se nađe nešto restlova na akciji.
"Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš." - Voltaire
Što više upoznajem ljude, draži su mi moji psi.
šetač pasa
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Ven 590 Z

PostPostao/la mana » 24. 02. 2014. (07:29)

šetač pasa je napisao/la:
Zato ću se malo strpiti pa skupit za pravu tikovinu. Možda se nađe nešto restlova na akciji.

Jeftinija ti je prava tikovina. Provjeri cijene, izračunaj pa vidi.
mana
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Chris Craft Commander 31, Antares 30 S

PostPostao/la šetač pasa » 24. 02. 2014. (09:17)

mana je napisao/la:
šetač pasa je napisao/la:

Jeftinija ti je prava tikovina. Provjeri cijene, izračunaj pa vidi.

Već sam nešto pregovarao lani, ali sam bio malo kratak s novcem. Trebalo je platit brod, pa motor, pa ostalih tisuću sitnica.
Uglavnom, za izradu pajola od prave tikovine imao sam neke ponude koje su se kretale od 2.000 do 3.000 kn. I to sa radom meštra. Zato sam i napisao da mi se ova umjetna ne čini jeftinija.
Drugo je pitanje što je lakše za održavanje.
Treće pitanje, koje nije zanemarivo je koliko ću izgubiti na stajaćoj visini ako napravim klasične pajole. S obzirom na moju visinu, prilično sam na knap. A imati brod koji nudi stajaću visinu (makar izgleda kao karaula, kako neki tvrde) i to izgubiti s pajolama bilo bi loše. To opet govori u prilog umjetnoj tikovini ili plutu.
Pa sad budi pametan. Uvijek 101 za i protiv.
"Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš." - Voltaire
Što više upoznajem ljude, draži su mi moji psi.
šetač pasa
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Ven 590 Z

PostPostao/la mana » 24. 02. 2014. (14:06)

Možeš staviti tikovinu od 5 mm koliko je debela i umjetna. Ne znam uopće zašto je ova umjetna ovoliko skupa. Linoleum. Stvarno debelo prenapuhana cijena, vjerojatno jer je za primjenu u nautici. Ne znam kako netko može uspoređivat pravu tikovinu s ovim umjetnim sranj... Aj da košta 200 kn m2, ali da je skuplje od pravog tika :wtf: ? Tikovo drvo mora narast, pa ga ispilat, pa dopremit ovamo itd. A o estetici i toplini da i ne govorimo...
mana
Member

PostPostao/la Juraj » 24. 02. 2014. (21:13)

Ja sam neko vrijeme ozbiljno razmišljao o toj umjetnoj tikovini.Najbolja stvar što sam je mogao dobiti po jako prijateljskoj cijeni.Ali ,nekako opet sam došao do zaključka da mi stvarno pari ka izgrebani linoleum.... I to bezobrazno skup!!!!
S druge strane,ko nema vrimena i znanja (a i volje) za bakćat se oko prave tikove palube neka plati ovu ,umjetnu,i neka bude sritan...
Juraj
Senior Member

Tip plovila: Adria 790,Mercedes 60

PostPostao/la Kapo » 25. 02. 2014. (20:02)

I j a sam bacio oko,a i malo priče sa ponuđačima na sajmu. Jedna stvar se ipak ne može poreći : imitacija je savršena a ima i nekoliko različitih nijansi koje se lijepo mogu ukomponirati i prilagoditi u dizajn svake brodice.

Kako mi je cijeli brod obučen u tikovinu mogu samo konstatirati da je dosta zahtjevna za održavanje (ako se želi držati u nekom,nazovimo TOP stanju) i kad se zbroje troškovi sredstava za pravilno održavanje kroz 10-ak godina, usporedba cijene sa umjetnom tikovinom vrlo brzo postaje upitna.

I na kraju,moje osobno mišljenje,da mi je sada birati, izabrao bih umjetnu tikovinu...mislim da ipak ima više (u ovo moderno doba prvenstveno praktičnih!!) prednosti nego nedostataka.
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la som » 25. 02. 2014. (21:02)

Prije 17-18 godina smo ja i moj prijatelj postavili tikovinu na krmu broda od 12 m. Brod je u međuvremenu prominio dva vlasnika. Zadnji put sam ga vidia prije dvi godine i tikovina je izgledala skroz u redu. Teško je reći dali je to zato jer je krma većinu godine pokrivena tendom ili je dobro održavana. Glavna stvar je da su me meštri tražili par tisuća eura za obložiti krmu. Nakon par razgovora s ljudima koji se dobro razumiju u drvo a svi su iz unutrašnjosti, kupija sam tikov parket, dimenzija cca 100x10 ili 12 cm i debljine 12 ili 16 mm, nisam više siguran. Kvadrat je bio oko 400 kuna. Otpada je bilo vrlo malo a cijena je bila skoro 4-5 puta manja od bilo koje ponude. Imam još negdje par letvica koje još uvijek izgledaju ka nove. Kad nađem postavim slike.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la mana » 26. 02. 2014. (07:39)

@Som- Ma naravno. Malo pronjuškat i nać povoljno tikovinu i nać "normalnog" meštra a ne gulikožu, pa to ne ispadne tako strašno. Cijene su pale od prijašnjih od 400-500 € po m2 :D. Mene će izać cca 250 € kvadrat, postavljena na brodu.
@Kapo- Šta je to zahtjevno za održavanje? Pranje i eventuano mazanje uljem 2x godišnje. Pojasni malo.
mana
Member

PostPostao/la M710 SEA PEARL » 26. 02. 2014. (07:51)

......... a kako bi bilo da je stavit obican suvor (pluto) na pajole ........ dobro ga zalipit .... i impregnirat ..... zasto bas mora bit gumirano i skupo ;)
LONGLIVELEGENDARNI :Happy31:
M710 SEA PEARL
Old Senior Member

Tip plovila: MAESTRAL 710 - VOLVO PENTA D2-40

PostPostao/la maverick975 » 26. 02. 2014. (08:06)

I gumirano nije skupo...samo ovi nasi misle da nam mogu bas sve prodati s marzom 500 posto...10 eura kvadrat....i to njemačka...odatle ga narucuje i ovaj sto prodaje za 100 eura kvadrat...

http://www.ebay.de/itm/Gummikork-PR-82- ... 4acf846eeb
maverick975
Member

Tip plovila: Alu Bel-Yamaha Hetl 40-60

PostPostao/la Kapo » 26. 02. 2014. (13:31)

mana je napisao/la:@Kapo- Šta je to zahtjevno za održavanje? Pranje i eventuano mazanje uljem 2x godišnje. Pojasni malo.

A čuj...2 X mazanje, svaki puta litra ulja....po 180 kn kantica.....plus zahebancija (ljepše je ležat u hladu !!)
Nakon 8 godina cijelu palubu sam lagano prebrusio (opet vrijeme,kičma,zahebancija...)
Ulje brzo popusti pa je već nakon mjesec-dva cijela paluba na fleke.
Osjetljiva je kad se prolije npr crno vino.

Svega toga kod umjetne tikovine nema !! Dakle,nakon ugradnje,maintenance free ! :thumbup:

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

PostPostao/la mana » 26. 02. 2014. (16:56)

A jbg. To je light zajebancija, odnosno meni bi bila uživancija, pobić od kuće, reč iman posla na brodu i lagano :D . A i nije neki trošak šta se tiče ulja.
mana
Member

PostPostao/la Kapo » 26. 02. 2014. (21:11)

mana je napisao/la:A jbg. To je light zajebancija, odnosno meni bi bila uživancija, pobić od kuće, reč iman posla na brodu i lagano :D . A i nije neki trošak šta se tiče ulja.

Slažem se...nije neki katastrofalni trošak...ali opet...bolje ih je pojest i popit ako postoji opcija...zar ne ?
Isto tako....bolje je ženi reći da imaš posla na brodu...pa lipo doć....sjest...otvorit ledenu pivu....pročitat Burzu nautike ili Sportske na miru....i vratit se doma sa pričom kako si se cili dan izheba ka pas,da si mrtav umoran,slomljen od posla i da si jedina žrtva obiteljske težnje za posjedovanjem broda !! :lol:

Osobno...uvijek preferiram praktičnost upotrebe,jednostavnost,funkcionalnost...ne samo na brodu nego i u životu uopće.
Pa u tom kontekstu i pogled na umjetnu tikovinu ide isto u tom smjeru. Ništa više...i u konačnici ne mora značiti ni da je bolja,a ni kvalitetnija,ni trajnija itd,itd...no da je funkcionalnija i da ima više raspoloživih nijansi....mislim da se to ipak ne može poreći. Eto...to je samo moje skromno razmišljanje.

Kapo
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.