umjetni grebeni da ili ne

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: umjetni grebeni da ili ne

PostPostao/la morski psić » 17. 02. 2014. (17:28)

Potpuno sam za umjetne brakove, pogotovo van zapadne obale Istre. Nisu to neka velika financijska izdvajanja, i vjerujem da bi se mnogi od nas volonterski uključili. Dobro očišćene i oduljene stare islužene brodove napunjene kamenim blokovima potopiti i za par godina ribe ko u priči.
morski psić
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: drvena pasara s kabinom 6,5m , perkins 33ks.

PostPostao/la Pescador » 18. 02. 2014. (07:05)

največa korist umjetnih brakova je što onemogučuju kočarenje
Pescador
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Primorka

PostPostao/la zorica » 18. 02. 2014. (07:24)

A za koga je to korist....za tebe.
zorica
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: quicksilver 500 fish,merc 60 efi

PostPostao/la Pescador » 18. 02. 2014. (10:49)

za riblji fond, a na kraju će biti bolje i za kočare jer će se riba šetati od umjetnih grebena pa će je i oni moči uloviti
Pescador
New Entry

PostPostao/la morski psić » 18. 02. 2014. (23:08)

Najveća korist za riblji fond bio bi pametan zakon, napisan od onih kojima ribarstvo nije ''špansko selo'', nego žive uz more i od mora. Zakon koji bi jednako vodio računa o svima onima koji taj riblji fond koriste, bilo profesionalno, bilo sportski,rekreativno itd. Isto tako zakon bi trebalo poštivati, a ne po našam starom ''dobrom'' običaju, tražiti rupe i rupice u njemu.
morski psić
Member

Tip plovila: drvena pasara s kabinom 6,5m , perkins 33ks.

PostPostao/la zorica » 18. 02. 2014. (23:35)

Pescador je napisao/la:za riblji fond, a na kraju će biti bolje i za kočare jer će se riba šetati od umjetnih grebena pa će je i oni moči uloviti

Odlicno si to zakljucija. Naravno da su kocari ti koji najvise devastiraju, ustvari jedini..i mislin da bi se samo njihovim apsolutnim uklanjanjem kompletno rijesija problem smanjenja ribljeg fonda. Naravno da su oni iskljucivi krivci za decimiranje jedinki skrpine, ugora, jastoga, kavale, hlapa, sarga, raznih skoljkasa, zubaca, gofa i da dalje ne nabrajan.
zorica
Old Senior Member

PostPostao/la Pescador » 19. 02. 2014. (09:14)

ja nigdje nisam napisao da su kočari glavni ili jedini koji devastiraju more... nažalost, devastiramo ga svi mi koji po njemu plovimo i lovimo, ali na mjestima koja su pogodna za postavljanje umjetnih grebena su kočari glavni izlovljivači.
Zato bi par "oaza" gdje se ne može kočariti pomoglo svima pa i njima. U Novom Zeladnu koji ima najviše zaštičenih dijelova mora gdje je svaki ribolov zabranjen su se ribari prvo snažno protivili tim zonama, a na kraju su uvidjeli da te zone i njima puuuuno koriste, jer pod morem nema ograda pa ribe i rakovi napuštaju te zone i prihranjuju okolna područaja
Pescador
New Entry

PostPostao/la riberer » 19. 02. 2014. (09:16)

Teško je to shvatiti Pescador, nama pogotovo.
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la zorica » 19. 02. 2014. (12:49)

jeli aludiras na nesto ili....??
zorica
Old Senior Member

PostPostao/la riberer » 19. 02. 2014. (15:48)

Nemam na što aludirati, tako je i gotovo. Ti to znaš bolje nego velika većina članova na forumu, barem tako mislim, sudeći po svemu onome što si do sada napisao.

Ovoj su zemlji prioriteti neki drugi, prioriteti koje razumiju samo neki (iako sumnjam da imaju blage veze o ičemu) i koji, unatoč svemu, odlučuju ... vidi vraga, "slučajno" su se našli baš na takvom mjestu. Kod nas više ništa ne vrijedi, struka je zadnja koja se pita kada se donose neke odluke ili se i pita, no kada se struka, ipak zove ... zove se njezin lobi.
U ovom slučaju bi bili ribari lobi, tako je barem kod nas, ne svi samo jedan dio, jer o kakvom bi se lobiju onda radilo kada bi predstavljli svih, to bi bio sindikat. Ribari mogu, ali u pravilu ne znaju ili ne žele znati što je za njih bolje, njima je moto sada i čim više, u suprotno me nitko ne može uvjeriti i oni mogu pomoći, no ne mogu odlučivati o tome što je za njih bolje. To ne može ni netko tko mora nije vidio ili netko kome je zanimanje (dakle struka) nevezano za more. Postoje profesije koje se bave istraživanjem mora i njegovog podmorja, ali ne lovom njegovih stanovnika i rezultat dobrih odluka bi trebao biti usporedba pritiska na riblji fond, zdravlja podmorja i svih aktivnosti usmjerenih u tom prvcu na način održivosti.
Da pojasnim, do prije par godina nije bilo baš puno seljaka u Evropi koji svoje kulture tretiraju biološkim sredstvima, a oni koji su to radili (većina) su bili svjesni toga što čine, dok bi oni drugi tretirali svoje kulture svime i svačime kada bi mogli. No postoje, na svu sreću, limiti koji su, ako već ne protokolima pojedinih zemalja, onda protokolom EU-a, određeni u smislu ograničenja unošenja u teren određenih supstanci, vrstama aktivnih tvari koje te supstance smiju sadržavati, na kojim se kulturama smiju upotrebljavati, kada se smiju upotrebljavati, njihova karenca i puno drugih stvari kao, na primjer, maksimalna dopuštena količina uroda po hektaru za određene kulture. Možda usporedba (njiva - more) baš i nije pogođena sto posto, no o tim stvarima nisu odlučivali poljoprivrednici, iako su neki (kod nas ribari) tako radili i bez da im je bilo potrebno pokazati protokol, nego struka. Čemu sve to? Pa da bi onime što jedemo unosili čim manje štetnih stvari u organizam, da bi polja na kojima to raste mogla "trpjeti" pritisak što više vremena bez da se kemijski sastav tla i količina mikroorganizama, bez kojih ne bi ničega bilo, dovede u sitaciju kada je "popravak" dugotrajan ... ili nemoguć.
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la Daniel R » 05. 05. 2014. (18:52)

I ja sam razmišljao o tome, da bi se nešto napravilu u tome smjeru, samo ima tu više problema.
1. ako bi pravili grebena sa zaštitom protiv kočama, koliko bi onda morali napraviti grebena, da bi bilo nekog efekta na večem području? Mislim da bi to ipak bilo bolje učiniti zakonima i kontrolama.
2. ako se ipak odlučimo izgraditi greben, tko bi ti onda izdao dozvolu i koga bi morali pitati za dozvolu? Moglo bi se napraviti i bez dozvole, na crno, pa šta bude bude.
3. ali i ako praviš na crno moraš dobiti material, pa brod s kojim češ sve to dovezat i iskipat u more. A to je opet trošak kojeg mora netko pokriti-a tko če ga?
Ti grebeni su po mojem mišljenju mogu sagraditi tek toliko da se vidi kako če to proč i ima li kakvog efekta. Ali opet je to sve zaludu ako nemaš kontrole na moru i poštivanja zakona. Opet če ti tu loviti svi sve kao što rade tamo gdje nema grebena. Samo nek se sazna da ima neka nova pošta puna riba i evo ti mrižica i mriža svih veličina i broja. A mriža se opet možeš riješiti samo ako policija pravi redovite kontrole. A to nažalost ne radi. Jedina druga mogučnost je nekakav dogovor s lokalnim stanovništvom, da se tamo ne lovi. Ali opet ti 100% neče to svi poštivati.
Daniel R
Member

PostPostao/la Daniel R » 10. 05. 2014. (22:27)

Ja sam prošle godine planirao izgraditi jedan manj "greben" iz betonskih blokova, koji bi bija postavljen na nekoj manji dubini (pošto nemogu roniti duboko). To bi bilo samo nekoliko blokova tako da nebi bija prevelik trošak i da sama izgradnja nebi uzela previše vremena. Ali pošto nismo stavljali broda u more cilu godino taj plan je pao u vodu. Ali ipak pu pokušati taj plan izvesti, jer me zanima što bi se desilo. Isto tako bi probao staviti neku plutajuču bovu par metara iznad grebena (ali da je još uvjek pod površinom mora, da se nebi zaplelo uz propele) pa da vidim ako bi se tamo naselile dagnje.
Ali još uvjek neznam što bi se moglo učiniti protiv mrižama...
Daniel R
Member

PostPostao/la Daniel R » 11. 05. 2014. (12:44)

Ja sam pročitao najnoviji zakon o ribarstvu i u njemu piše:

III. MJERE UPRAVLJANJA BIOLOŠKIM BOGATSTVIMA MORA
Tehničke mjere

Članak 9.
(1) Radi provedbe ovoga Zakona i Uredbi iz članka 1. stavka 1. ovoga Zakona u dijelu održivog upravljanja biološkim bogatstvima ministar će pravilnikom propisati:
11. mjesta i uvjete za postavljanje umjetnih brakova

Koji je to pravilnik?
Daniel R
Member

PostPostao/la gof1 » 11. 05. 2014. (23:37)

Daniel R je napisao/la:Ja sam prošle godine planirao izgraditi jedan manj "greben" iz betonskih blokova, koji bi bija postavljen na nekoj manji dubini (pošto nemogu roniti duboko). To bi bilo samo nekoliko blokova tako da nebi bija prevelik trošak i da sama izgradnja nebi uzela previše vremena. Ali pošto nismo stavljali broda u more cilu godino taj plan je pao u vodu. Ali ipak pu pokušati taj plan izvesti, jer me zanima što bi se desilo. Isto tako bi probao staviti neku plutajuču bovu par metara iznad grebena (ali da je još uvjek pod površinom mora, da se nebi zaplelo uz propele) pa da vidim ako bi se tamo naselile dagnje.

Prvo šta bi se desilo jeste,najvjerovatnije, da bi dobio prijavu......
gof1
Senior Member

Tip plovila: trenutno bez plovila ;-)

PostPostao/la Daniel R » 25. 05. 2014. (08:47)

gof1 je napisao/la:
Daniel R je napisao/la:Ja sam prošle godine planirao izgraditi jedan manj "greben" iz betonskih blokova, koji bi bija postavljen na nekoj manji dubini (pošto nemogu roniti duboko). To bi bilo samo nekoliko blokova tako da nebi bija prevelik trošak i da sama izgradnja nebi uzela previše vremena. Ali pošto nismo stavljali broda u more cilu godino taj plan je pao u vodu. Ali ipak pu pokušati taj plan izvesti, jer me zanima što bi se desilo. Isto tako bi probao staviti neku plutajuču bovu par metara iznad grebena (ali da je još uvjek pod površinom mora, da se nebi zaplelo uz propele) pa da vidim ako bi se tamo naselile dagnje.

Prvo šta bi se desilo jeste,najvjerovatnije, da bi dobio prijavu......

Barem bi znao da ljudima nije svejedno šta se dešava. I to je nešto...
Daniel R
Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 55 gostiju.