IZRAČUN PROPELERA

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: IZRAČUN PROPELERA

PostPostao/la tacek » 10. 02. 2014. (08:19)

Svakako cijev ne smije biti duza od 1,5 m. Ako je ispuh duzi onda mora biti ispusna cijev deblija sa 10 mm nego je promjer na mejsalici (izlaz iz kolektora).
Svakako u voznji moras dobiti blizu 4000 okretaja jer inace iz motora neces dobiti svu snagu. 3000 okretaja na mx u vozji aboslutno nije dosta.
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la oliowwe » 10. 02. 2014. (19:24)

tacek je napisao/la:Svakako cijev ne smije biti duza od 1,5 m. Ako je ispuh duzi onda mora biti ispusna cijev deblija sa 10 mm nego je promjer na mejsalici (izlaz iz kolektora).
Svakako u voznji moras dobiti blizu 4000 okretaja jer inace iz motora neces dobiti svu snagu. 3000 okretaja na mx u vozji aboslutno nije dosta.

Opet hvala tacek na odgovoru, cim stane jugo cu tocno izmjerit , no sad neznam koliko je promjer kolektora, ali od kolektora ide cijev jedno 30 cm na ispusni lonac ( http://shop.unimar.hr/product/catalog/5 ... 5hp-7590mm) 40/45/50 izlaz iz lonca je fi 50 , i takva crna cijev fi 60 unutrasnji( http://shop.unimar.hr/product/catalog/5 ... ve-60x76mm) ide do ispusnog sifona ( http://shop.unimar.hr/product/catalog/5 ... -480x110mm ) i onda van, e sad koliko je duga cijev od lonca do sifona mislim da je 1,5 m ili vise, to mi jugo i kisa nedaju izmjerit jer do tog ne mogu iz kabine, ali cisto sumnjam da ce moci krace mozda malo 10 - 15 cm jer je jako kruta pa se neda bas savijat
a sto se tice motora tu cu valjda uskoro dobiti tocne obrtaje pa onda idem dalje, no meni se i dalje cini da je propela najveci problem, pa ako se na temelju onih mojih podataka da izracunati propela barem priblizno da znam se ravnati kad izvadim brod van. sve podatke koje budem mogao prikupit su mi od velike pomoci

lp
oliowwe
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Riva 750

PostPostao/la tacek » 11. 02. 2014. (08:38)

Ne zuri se. Jos je zima. Bude samo problem u propeleru lako cemo to rjesiti. Koji je tip kopce da znam kakav je prihvat na zvono.Glede cijevi treba pripaziti samo da nema nekdje 'usko grlo' i da nije predugacka.Brine me da se motor ne zavrti vise od 4200 ako kazes da bi trebao na vise prema podacima. Bar u leru bi trebao. No nista ne znas sta su dirali na pumpi (vjerovatno je roto pumpa koji imaju ti avti na motorima 1,9 l) Pozz T
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la oliowwe » 11. 02. 2014. (15:11)

hvala opet, ne zuri mi se nikamo, no htio bi sto bolje upoznati svoje plovilo, i motor naravno, da budem u njega siguran, no ovo mi je prvi susret opcenito sa dieselom i ovim velikim plovilima, pa me sve zivo zanima, zato je ovaj forum no.1 sve se moze saznati
sto se tice ispuha mozda je malo preduga cijev od lonca do sifona oko 1,8m , ali cisto sumnjam da ce tu biti korekcija, jednostavno da bi ih bilo trebalo bi cijeli ispuh promjeniti na desnu stranu broda, sad je na livoj (gledano od krme prema provi), znaci nove rupe u trupu,,,, hmmm
e sad glupo pitanje kopca koji tip,, da li je to lijevo ili desnookretna??? ili nesto trece???
a ovdje sam nasao podatke o motoru > http://a2-soft.com/auto/13186,1998-Peug ... 1.9-D.html> ne znaci da su tocni
lp
oliowwe
Member

PostPostao/la majovic » 11. 02. 2014. (16:34)

Mozda ce glupo zvucati, ali stvar moze biti u tome da na komandi gasa nije naštelana sajla. Slično je bilo mom ocu na galebu sa mariniziranim mercedesom 200d, 60ks. Postiza je 3000 okretaja, isto bez crnog dima, normalna temp... Onda smo rucno na motoru dali gas do kraja i sve kako triba, okretaji na 4400 brzina 12 čvorova.
majovic
New Entry

Tip plovila: guc 6.5m, volvo md1 7ks

PostPostao/la oliowwe » 11. 02. 2014. (18:18)

majovic je napisao/la:Mozda ce glupo zvucati, ali stvar moze biti u tome da na komandi gasa nije naštelana sajla. Slično je bilo mom ocu na galebu sa mariniziranim mercedesom 200d, 60ks. Postiza je 3000 okretaja, isto bez crnog dima, normalna temp... Onda smo rucno na motoru dali gas do kraja i sve kako triba, okretaji na 4400 brzina 12 čvorova.

hvala nije glupo i mozda moze biti jer je premjestana komanda za oko 1 m u nazad, sajla je ostala ista i malo se ispruzila vise po krmi, na motoru nije nista dirano, ali kako onda objasnjavas da u leru postigne 4200 rpm , a pod opterecenjem 2100 rpm???
oliowwe
Member

PostPostao/la majovic » 11. 02. 2014. (18:33)

bitan je spoj sajle na motor, tamo se to štela. Nisan stručan u vezi okretaja ali mislin da mu i ne triba više od pola gasa za maksimum u leru, tj.4200 okretaja
majovic
New Entry

Tip plovila: guc 6.5m, volvo md1 7ks

PostPostao/la tacek » 12. 02. 2014. (08:38)

majovic je napisao/la:Mozda ce glupo zvucati, ali stvar moze biti u tome da na komandi gasa nije naštelana sajla. Slično je bilo mom ocu na galebu sa mariniziranim mercedesom 200d, 60ks. Postiza je 3000 okretaja, isto bez crnog dima, normalna temp... Onda smo rucno na motoru dali gas do kraja i sve kako triba, okretaji na 4400 brzina 12 čvorova.

I to je jedna od mogucnosti. U parvu si. Nekada vijci popuste ili se sajla pomakne.. Pozz T
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la tacek » 12. 02. 2014. (08:48)

oliowwe je napisao/la:hvala opet, ne zuri mi se nikamo, no htio bi sto bolje upoznati svoje plovilo, i motor naravno, da budem u njega siguran, no ovo mi je prvi susret opcenito sa dieselom i ovim velikim plovilima, pa me sve zivo zanima, zato je ovaj forum no.1 sve se moze saznati
sto se tice ispuha mozda je malo preduga cijev od lonca do sifona oko 1,8m , ali cisto sumnjam da ce tu biti korekcija, jednostavno da bi ih bilo trebalo bi cijeli ispuh promjeniti na desnu stranu broda, sad je na livoj (gledano od krme prema provi), znaci nove rupe u trupu,,,, hmmm
e sad glupo pitanje kopca koji tip,, da li je to lijevo ili desnookretna??? ili nesto trece???
a ovdje sam nasao podatke o motoru > http://a2-soft.com/auto/13186,1998-Peug ... 1.9-D.html> ne znaci da su tocni
lp

Kopca normalno preokrene okratanje motora u drugom smjeru. Najvise se motora okrece ljevokretno gledano sa strane zamasnjaka (mozes provjeriti na izlaznoj remenici naprijed) a kopca se vrti desnokretno. Ima i mehanickih i hidraulicnih kopci koje se moze koristiti za vrtnju u oba smjera bez ogranicenja (vrlo vazno ako imas twin instalaciju motora -2 motora) pa se jedan propeler vrti desno, jedan ljevo. Npr TMC 60 Technodrive moze vrtiti u oba smjera. Kod vecine npr ZF imas u suportnom smjeru drukciji omjer redukcije a i ogranicenje koristenja snage. Za Perkovic neznam - treba provjeriti.
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la oliowwe » 15. 02. 2014. (14:22)

pozdrav
Evo nakon par dana nasao sam vremena za malo radit na brodu, pa idemo redom
duzina ispusne cijevi od lonca do sifona fi 60 (unutrasniji profil) je tocno 1,8 m, od kolektora fi 45 do lonca fi 50 cca 30 cm, dakle mislim da je to ok, nema nikakvih savijanja cijevi ili nekih pregrada
sajla defitnitno je u redu, skunuo sam je s motora i probao rucno davati gas, isto je na leru 4200 rpm, pod opterecenjem 2100 rpm, sajla cvrsto stegnuta na motoru ne plese ni mm,
kopca perkovic - neznam detalje ali znam da je osovina fi 30 , motor je lijevo okretan (gledano od krme prema provi) znaci da je kopca desno okretna. u nekim papirima od bivseg vlasnika nasao sa preporuke kopce perkovic kbs 200 2, 8 : 1, kako provjeriti koja je gdje to pise,???
zvono!!! nemam pojma kako saznat podatke za to ali da bi saznao moram vadit tank goriva jer prekriva djelomicno kopcu i zvono
dovod vode za hladenje ide preko ventila fi 25, 4 mm ili 1 cola, duzina cijevi oko 1 m do impelera koji je fi 62 vanjski, na osovini fi 16 sa 12 pera duzine 31,5 mm, dakle ima dosta vode za hladjenje, baca lijepo van
dakle mislim i dalje da je problem propela i mozda kormilo , brod seta lijevo desno i na bonaci i na minimumu cak i na pomocnom motoru!!!
sljedeci tjedan brod ide van pa cu znat detalje propele i kormila, u planu mi je postaviti jedan drzac kormila na kobilicu (ispod kormila jer sad samo visi odozgo)
Lp
oliowwe
Member

PostPostao/la tacek » 17. 02. 2014. (09:17)

Ocito je krivnja na izracunu propelera. Tu moras traziti odgovor. Izracunat cu cim poslaje jos ostale odgovore. Na kopci trebala bi biti tablica sa oznakom redukcije. Ako nema onda moraces vrtiti motor i kopcu pa izmjeriti. Svakako ovo je jedan najvaznijoih podataka. Pozz T
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la oliowwe » 17. 02. 2014. (18:03)

tacek je napisao/la:Ocito je krivnja na izracunu propelera. Tu moras traziti odgovor. Izracunat cu cim poslaje jos ostale odgovore. Na kopci trebala bi biti tablica sa oznakom redukcije. Ako nema onda moraces vrtiti motor i kopcu pa izmjeriti. Svakako ovo je jedan najvaznijoih podataka. Pozz T

Tablicu sam nasao ali je dvaput prefarbana i ne vidi se nista, probao sam malo strugat boju ali nista, pa sam kontaktirao bivseg vlasnika koji mi je rekao da je kopca perkovic kbd 200, omjera 2:1, desnookretna
http://www.jlm-perkovic.hr/brodske-kopce.hr.html
lp
oliowwe
Member

PostPostao/la tacek » 18. 02. 2014. (22:03)

kopca ne moze biti desnolkretna. Zato se kopca zove reversible gearbox jer okrece vrtnju motora u suprotnom smjeru. Znaci motor vrti ljevo, kopca desno. Pozz T
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la oliowwe » 19. 02. 2014. (11:55)

tacek je napisao/la:kopca ne moze biti desnolkretna. Zato se kopca zove reversible gearbox jer okrece vrtnju motora u suprotnom smjeru. Znaci motor vrti ljevo, kopca desno. Pozz T

upravo tako
motor vrti ulijevo. kopca desno, znaci da je desnookretna ili ja nesto nerazumin, a to onda znaci i da je sadasnja propela desnookrtna???
uff jesmo offtopic, ali tacek hvala puno meni su ove informacije jako puno pomogle
evo ovdje jedan clanak o ovom motoru http://www.burzanautike.com/testovi/pg- ... im-motorom, navode da brod ide 18 cvorova,ima isti omjer kopce i da se motor vrti na 4000 rpm, to je otprilike ko i moj u leru 4100,
naravno ne radi se o istim brodovima , moj je duplo tezi i skoro 2 m duzi sa spojlerom oko 60 cm , ima duplo veci gaz ali kad bi postigao putnu brzinu cca 10 - 11 cvorova na cca 3000 rpm ja bi skakao od srece, a mislim da je to moguce samo sad treba izracunat optimalnu propelu pa tacek ako imas volje nadam se da sada ima dovoljno podataka za izracun, naravno meni se sad i ne zuri nego cisto informativno
Srdacan pozdrav i puno hvala
oliowwe
Member

PostPostao/la tacek » 20. 02. 2014. (08:39)

vec sam rekao da je problem u redukciji kopce. Ali svejedno bez neke velike muke zamjeni propelu za manju. Predlazem 13,5 x 12,5'' propelu sa vecim pokricem npr 60 do 70 % moze cetiri pale ili tri pale primjerenu za poludeplasmance. Trebao bi dobiti bar 11 do 12 milja.
Pozz T
tacek
Meštar od propela

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.