Viking 28 (ex "Leut")

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Leut

PostPostao/la Grinteša » 11. 03. 2009. (15:47)

Obavezno mu stavi spojler.Dobit ćeš 1-2 NM
Grinteša
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gajeta 8.30 m (plastificirana) IMR 34

PostPostao/la domagoj » 11. 03. 2009. (16:22)

Razmišljao sam o tome. Međutim, ne znam kako će se ponašati pri jedernju. Da li mu spojler koji se ugrađuje na motorne brodove smeta kad ide na jedra. Drugi problem je što bih želio imati i platformu na krmi. Kako sve to izvesti, a da mu ne pokvarim liniju? A što se tiče brzine, mislim da ne mogu dobiti više od 1 milje s motorom od 50 ks.
domagoj
Member

Tip plovila: Leut Viking 9 m, IMR M34

PostPostao/la pomorac » 11. 03. 2009. (19:31)

Pri jedrenju, tj. uz bočni nagib dobiti ćeš vrtloženje iza broda, ali po meni je šteta radi izgleda stavljati bilo kakav spojler, meni osobno je jako lijepa linija, da je moj, ja ne bih dodavao ništa iza, ali to je samo moje mišljenje, pozdrav i sretno u radu
pomorac
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Stefini 12m, A-1020, Amon 790, Crestliner ...

PostPostao/la raptor » 11. 03. 2009. (19:38)

Kakav vrajži spojler :wtf: brod je ovako lip i netribaju monade o njemu :thumbup:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la Gaso » 11. 03. 2009. (20:02)

Grinteša, stavi koju sliku svog broda i tvoj mi se jako sviđa, pa možda čovijek dobije koju ideju.
I ja mislim, da zbog jedrenja nije pametno stavljat spojler ionako imaju ti brodovi problema sa jedrenjem kontra vjetra, pošto nemaju kolumbe i ne naginjaju se toliko na stranu, barem koliko sam mogao vidjeti kod one nesretne gajete koja je izgorjela, a isto mislim da nebi dobro utjecalo na liniju broda.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la raptor » 11. 03. 2009. (20:36)

Pa kad se već ima takav brod onda triba pazit i težit da izgleda ka izvorni model a ne nasrat spojlere i ostalo a ča ruže brod a pogotovu ča bi čovik i idra tija koristit :thumbup:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la Lando » 11. 03. 2009. (22:28)

Jako lijepi leut i zaista se trebaš potrudit učinit poso kako Bog zapovijeda . Šteta bi bilo nešto spančofarit , a kako se dobro spremaš , izgleda da će ovo bit prava stvar . Svaka čast . Jesi li ovaj crtež radio u Acad-u ?
Lando
Old Senior Member

Tip plovila: Arta mala

PostPostao/la Žabar » 12. 03. 2009. (00:51)

ma vidi lijepog broda!
Kakav spojler?
Na oko,linija mu je prekrasna! Imaš još koju sliku trupa?
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la domagoj » 12. 03. 2009. (08:50)

Brod još nisam dovezao. Imam samo par slika koje sam slikao kad sam ga kupovao. Onaj čovjek na prvoj slici je bivši vlasnik (da me ne bi netko zamijenio). U međuvremenu, dok dovezem brod i krenem prvo u sanaciju, malo crtam i kombiniram. Ubacio sam fotografiju u AutoCAD i u mjerilu skinuo konture te sad radim idejne skice. Ovo je jedna od varijanti, koja po meni dolazi u obzir, trenutno radim na još jednoj. Kad završim stavit ću i nju, pa ću ih dati na glasovanje.
Tek kad dovezem brod, izmjerim i precrtam sve profile radit ću izvedbene nacrte.Kad se ovako iz fotografije radi projekcija javljaju se određena odstupanja od stvarnih dimenzija i pravocrtnosti, ovisno o kutu gledanja. Zato vodena linija na skici nije ravna. Inače mi je vodena linija problem. Kako je odrediti sad kad je brod plastificiran. Na krmi nije problem, tu znam u par centimetara gdje treba biti. Ali na provi ne znam ni blizu. Sama visina vodene linije mi i nije toliko bitna, koliko nagib. Ima li netko ideju?
Što se tiče spojlera, mislim da ste sve rekli. Gotovo da je konsenzus.
domagoj
Member

PostPostao/la primorac » 12. 03. 2009. (09:14)

Jedino iskustvenom metodom ćeš moći odrediti vodenu liniju, i eventualnu potrebu za trimanjem... Vrlo dobra ti je ideja dizanje mrtve bande, vodi računa o pravilnom rasporedu rupa za oticanje vode. S kabinom idi još naprijed, gazište između mrtve bande i kabine min. 12 cm (malo šire od širine cipele).
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la Gaso » 12. 03. 2009. (10:48)

Neznam kakav tip jedra ima ovaj leut, možda još malo pazi u vezi visine nadkabine, da ti može it bum preko nadkabine.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la primorac » 12. 03. 2009. (11:57)

U originalu bi išlo latinsko jedro...
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la domagoj » 12. 03. 2009. (14:40)

Nisam siguran za latinsko. Ja nisam na njemu zatekao jarbol, ali po izjavi bivšeg vlasnika (a i on ga je kupio od nekog) bio je jarbol sa sošnim ili oglavnim jedrom (nisam siguran). Natkabina malo smeta, ali se može izvesti, vidio sam to. U slučaju sošnog jedra, na natkabini se napravi držač za lantinu i sošnjaču.
Inače, ne mislim ja raditi jedrilicu. Meni bi jedro služilo kao dodatni pogon u slučaju povoljnog vjetra, kao rezerva u slučaju kvara na motoru te za stabilizaciju u plovidbi s bočnim vjetrom i valovima. Nije baš pogodan za jedrenje u orcu (u vjetar).
domagoj
Member

PostPostao/la Gaso » 12. 03. 2009. (16:10)

Ali dobro je imat jedro, kad sam bio na gajeti-jedrilici, vrlo malo vjetra je bilo potrebno da je brod išao 3NM, dok mu je sa jedrima uz neki normalan vjetar bio maksimum 5NM. Vlastnik je skoro uvijek koristio niz vjetar jedro i motor i več uz malo vjetra išao je sa 1/3 gasa više od 6NM, motor je bio Volvo Penta 29KS, a da o protrošnji kod takve kombinacije i ne pričam.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la domagoj » 12. 03. 2009. (17:38)

Upravo tako Gaso i planiram. Od ovakvih brodova ne treba očekivati puno pri jedrenju. Ali kad ti se ne žuri, a imaš dobar vjetar, tko može platiti tišinu u plovidbi. A i kad se vozi motorom, uz uštedu u gorivu, dignuto jedro stabilizira brod, koji se tako manje valja.
Evo slike jednog broda sa sošnim jedrom preko natkabine (samo što nema jedra):
slika
domagoj
Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.