ZAŠTITA DRVETA EPOKSI SMOLAMA

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: ZAŠTITA DRVETA EPOKSI SMOLAMA

PostPostao/la domagoj » 11. 03. 2009. (10:33)

Naravno, ako ti treba nešto malo zaljepiti nećeš kupovati pakiranje od 1,5 kg. Ali ako ti trebaju veće količine, to u špricama je skupo, a i problem je što nema punila, pa ne možeš mijenjati gustoću, što je bitno kod ljepljenja na neravne podloge. Koji ti je to hard primer (ako je od Hempela onda je light)?
domagoj
Member

Tip plovila: Leut Viking 9 m, IMR M34

PostPostao/la niksa » 11. 03. 2009. (10:52)

primorac je napisao/la:Epocon 88? Ako ćeš brod raditi od betona, da.

... ja sam koristio epoksid od KGK prije 8 godina, sa njim sam osiguro kolumbu na jedrilici (ista je učvrščena vitama) i premazo cijelu željeznu kolumbu, kad sam nakom 5 godina skido kolumbu jedva sam je odvojio od trupa a na samoj kolumbi nije bilo guljenja piture niti epoksija...
... zbog dobrog iskustva sa ovim proizvodom i zbog povoljne cijene mislim ga koristiti kao protuosmozno sredstvo umjesto nekih drugih skupiljih proizvoda, a na njega svakako ide epoksi prajmer pa koper...
PLAĆAJMO POREZ DRŽAVI KOJU VOLIMO
niksa
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: drvena plastificirana pasara bez kabine

PostPostao/la domagoj » 11. 03. 2009. (10:56)

Nikša,
je li problem s njim raditi, nakon koliko vremena stvrdnjava? Reci je li proziran?
domagoj
Member

Tip plovila: Leut Viking 9 m, IMR M34

PostPostao/la primorac » 11. 03. 2009. (11:09)

domagoj je napisao/la:Naravno, ako ti treba nešto malo zaljepiti nećeš kupovati pakiranje od 1,5 kg. Ali ako ti trebaju veće količine, to u špricama je skupo, a i problem je što nema punila, pa ne možeš mijenjati gustoću, što je bitno kod ljepljenja na neravne podloge. Koji ti je to hard primer (ako je od Hempela onda je light)?

Hempel 35650 Hiprotect tamno sive boje. Light primer je 45550
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la niksa » 11. 03. 2009. (11:14)

...ja sam dodavo punilo u epoksi, nabliho stopu od kolumbe i onda stezo vide, sve što je iscurilo i ono što je ostalo u kanti od mješanja epoksija i punila sam razmazo po kolumbi; sve skupa je trajalo 15-tak minuta pa moje iskustvo nije baš relevantno kao odgovor na tvoje pitanje, ali sam svojedobno dobio tvorničke podatke od KGK epoksia sa vremenom dozvoljenog rada i stvrdnjavanja ovisno o vanjskoj temperaturi- to sam naravno zagubio ali se sjećam da je vrijeme rada nešto kraće nego sa "brodskim" eposijem ali ne toliko da bi utjecalo na izvedivost ...
... u svakom slučaju mislim da se isplati potražiti tvorničke podatke (od dobavljača ili direktno iz tvornice) jer je razlika u cijeni ogromna... :thumbup:
PLAĆAJMO POREZ DRŽAVI KOJU VOLIMO
niksa
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: drvena plastificirana pasara bez kabine

PostPostao/la gavijal » 13. 08. 2009. (12:33)

Strip Planking je zapravo metoda drvo + epoxy i trebalo bi trajati. naravno sve zavisi i o kvaliteti drva.
gavijal
Senior Member

PostPostao/la BWRGS75 » 17. 08. 2009. (09:58)

Ima li koga zainteresiranog za izradu bateau CS 25 www.bateau.com/proddetail.php?prod=CS23 u okolici Karlovca.
... life is like box of chocolate ...
BWRGS75
Member

PostPostao/la gavijal » 17. 08. 2009. (14:05)

To se bas nebi ubrajalo u drvene brodove, vise pod ostalo -samogradnja
gavijal
Senior Member

PostPostao/la BWRGS75 » 18. 08. 2009. (07:23)

Da samogradnja ali drvenog..

Sve jedno ima li zainteresiranih??
BWRGS75
Member

PostPostao/la gavijal » 18. 08. 2009. (11:25)

htio sam ti reci da ima tema samogradnja. C25 se radi od šperpliče ak se ne varam sa epoxie, stich and glue, a to po meni bas ne spada u drvene brodove ;)
gavijal
Senior Member

PostPostao/la BWRGS75 » 18. 08. 2009. (11:54)

Hvala još jednom znam da je S&G tehnika, ali još uvijek mislim da je u osnovi barem volumno brod rađen od šperploče koja je drvo ako ne vjeruješ uzmi komad i zapalite je bacite je u vodu provjerite dobro ima li godove. Lijepo sam postavio pitanje i dobijem komentar koji nema veze sa mojim pitanjem. Iako sam u prijašnjim Vašim postovima vidio da jako dobro poznajete materiju S&G i čitaj "surfam i copy paste" još mi je više upala u oko Vaša potreba za dokazivanjem i svađanjem uzrokovana neznam ni ja sa čime.

Ako pogledate prema vrhu ekrana malo gore piše kao naslov teme ZAŠTITA DRVETA EPOXY SMOLAMA a o tome se upravo radi u samogradnji brodova od šperploča koji su drveni i svaki potencijalni samograditelj i iskusni dakako če pročitati odgovore u ovoj temi stoga sam napisao ovo pitanje ovdje.
BWRGS75
Member

PostPostao/la gavijal » 18. 08. 2009. (12:28)

BWRGS75 je napisao/la:Hvala još jednom znam da je S&G tehnika, ali još uvijek mislim da je u osnovi barem volumno brod rađen od šperploče koja je drvo ako ne vjeruješ uzmi komad i zapalite je bacite je u vodu provjerite dobro ima li godove. Lijepo sam postavio pitanje i dobijem komentar koji nema veze sa mojim pitanjem. Iako sam u prijašnjim Vašim postovima vidio da jako dobro poznajete materiju S&G i čitaj "surfam i copy paste" još mi je više upala u oko Vaša potreba za dokazivanjem i svađanjem uzrokovana neznam ni ja sa čime.

Ako pogledate prema vrhu ekrana malo gore piše kao naslov teme ZAŠTITA DRVETA EPOXY SMOLAMA a o tome se upravo radi u samogradnji brodova od šperploča koji su drveni i svaki potencijalni samograditelj i iskusni dakako če pročitati odgovore u ovoj temi stoga sam napisao ovo pitanje ovdje.

Neznam cemu taj ton, samo sam napisao da postoji tema na koju je vaš post bio primjereniji. Neka me isprave ako grijesim ali pod drveni brod se smatra se brod radjen od drveta kao takvog a ne šperploče. Mozda griješim, ali takvo je moje mišljenje. Nisam se ja isao dokazivati nikome, te potrebe nemam. Na ovoj temi se pricalo o drvenim barkama koje ljudi zasticuju epoksijem kod nas cesce poliesterom radi lakseg odrzavanja.
gavijal
Senior Member

PostPostao/la BWRGS75 » 18. 08. 2009. (12:42)

Mislim da je u sastavu šperploče oko 60-90 % drvo pa se stvarno može reći da je to drvo Izmišljena je zato da bi se dobili pločasti oblici i da bi se poboljšala svojstva drveta stoga šperploća=drvo a ako malo bolje pogledate unazad po temi na slikama na tim drvenim brodovima ono što se zaštićivalo bila je upravo šperploća, Namjerno nisam htio pisati pod rubriku W... E.... jer mi smrdi na reklamu jer je ime teme identićno imenu proizvodjaca.

Ako ima neka primjerenija tema otvorena molim moderatora da prebaci moj pos u nju.

Sve jedno bi htio razjasniti

Šperploča=DRVO
Smola=Smola (osim što se koristi za zaštitu koristi se i kao vezivno sredstvo i štiti upravo tako da se veže za drvo i ne dopušta atmosferilijama da prodru u drvo)

Odosmo mi jako u OT
BWRGS75
Member

PostPostao/la gavijal » 18. 08. 2009. (12:53)

Gle moji komentari nisu bili znonamjerni nego jednostavno moje mipljenje, zato sam i stavil smajlica. No da se nebi prepirali oko gluposti, mogu ti samo reci kaj sam procitao. Navodno stich and glue nije najsretnija tehnika za vece brodice. Navodno dolazi nakon nekog vremena do deformacija.
gavijal
Senior Member

PostPostao/la BWRGS75 » 18. 08. 2009. (18:05)

zato se i pojačavaju staklenim platnom da dobe čvrstoću.
BWRGS75
Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.