Viking 28 (ex "Leut")

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Leut

PostPostao/la dendo » 12. 01. 2014. (19:56)

Luka,samo da pojasnim.Napisao sam prizme sa nadmjerom 2cm mislio sam da su za 2 cm veće od potrebitog mankula a ne da su to lamele debele 2 cm.Domagoj je dobro shvatio jer je napisao da je i on tako i mislio.
Ferdo,što su to kladice?
Moj dida je zna slikovito reć da bi mu bilo draže da mu tuče glava u rivu nego brod... by newarr
dendo
Meštar kalafat

Tip plovila: Batana,Drvena Pasara 6,5

PostPostao/la domagoj » 12. 01. 2014. (19:59)

Luka, mislim da si krivo shvatio. Bilo je govora o nadmjeri od dva cm u odnosu na konačnu dimenziju obrađene bitve, a ne letvicama od 2 cm.
Ubrano je prošli tjedan.
domagoj
Member

Tip plovila: Leut Viking 9 m, IMR M34

PostPostao/la luka » 12. 01. 2014. (20:10)

Izvinjavam se pogresno sam shvatio, sad mi je jasno. Na to sam i ja mislio kao jednuprvu varijantu, a ako ima dovoljno materijal u drugu varijantu da ispila u prizme ispod 2 cm debljine da mu prije dospije pa da poslije lijepi u blok iz kojeg ce izraditi bitve, zato sam napisao 1 cm debljine da se sto bolje osusi do jeseni da bi mogo lijepiti, nego je to kriticno za pilati jer je drvo dosta sirovo pa i ako se u vodu potopi moglo bi se pokriviti i izvitoperiti.
Kladice valjda ovo sto je na slici.
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la domagoj » 12. 01. 2014. (20:42)

Je li bolje prvo potopiti cijele trupce, pa poslije ispilati s dovoljnom nadmjerom, ili obrnuto, prvo ispilati pa potopiti?
domagoj
Member

PostPostao/la Ferdo » 12. 01. 2014. (20:50)

dendo je napisao/la:... Ferdo,što su to kladice?
Kladice su Domagojeve oblice. :D
Pozdrav,
Ferdo
Ferdo
New Entry

PostPostao/la dendo » 13. 01. 2014. (21:17)

Hvala Ferdo :D Naučio sam nešto.

Razgovarao sam danas sa jednim tehnologom koji vodi vakumsku sušaru u jednoj velikoj stolariji i potvrdio mi je da bi za to spustiti na 15% vlage trebalo skoro mjesec dana i da bi rezultat bio upitan jer u programu koji vodi cijeli proces sušenja nema uopće opcije tog materijala jer proizvođači valjda nisu mislili da je taj materijal važan.Još smo razgovarali o nekim brojevima ali da ne zamaram... ...mislim da od sušare ništa.
Ja bi trupce odmah ispilio na prizme sa 2cm nadmjere po strani a po dužini 10cm.Onda bi jako dobro namaza čela i složija na male tanke letvice 0,5cm za zrak na mjesto bez propuha i bez grijanja a u suho.Ako je burno pokrija bih sve najlonom.Svakih par dana bih to pogleda i preokrenuja ih i ako primjetim pucanje ili bih namaza sve uljem ili potapa u vodu zavisi od pukotina.
U najboljem slučaju vlaga more do jeseni past na 25% a to je malo puno pa bih u međuvremenu tražio i drugi materijal.Do sad je sve odlično odrađeno pa za ovo nisam baš najsigurniji.Kad im vlaga bude pala sa 25 na 15% stisnut će se još 2mm a to je onda rupa između razmi i mankula.

Pitanje: kako si ih mislio montirati,oplata ti je plastificirana,pročitao sam da misliš staviti 2+2 a ne biš ih ljepio za oplatu ?
Moj dida je zna slikovito reć da bi mu bilo draže da mu tuče glava u rivu nego brod... by newarr
dendo
Meštar kalafat

Tip plovila: Batana,Drvena Pasara 6,5

PostPostao/la domagoj » 13. 01. 2014. (22:07)

Nisam još razradio sve detalje, ali načelno, moraju biti učvršćeni tako da budu zamjenljivi po potrebi. Dakle, lijepljenje epoksidom otpada, nego elastično ljepilo i vide.
Prvo ću ih napraviti od jelovine, sve uštimati i montirati, a kad česmina bude spremna, onda ću ih zamijeniti - napraviti po njima iste od česmine. Obzirom da će se rađa sigurno odužiti, jer me čekaju još neki drugi veliki poslovi slijedećih godinu dana, dotle će se osušiti barem do mjere da ne puca i da dobije približno konačne dimenzije.
Što se tiče plastificirane oplate, to je najmanji problem, već imam na desetke rupa, još nekoliko neće biti neki veliki problem. I tako će sve na kraju trebati pokrpati.
domagoj
Member

PostPostao/la luka » 13. 01. 2014. (23:58)

Ferdo je napisao/la:
dendo je napisao/la:... Ferdo,što su to kladice?
Kladice su Domagojeve oblice. :D

To kad ce se rezati iz oblica u prizme zavisi od dosta stvari (ovo sto pisem odnosi se na brodogradnju), presudan faktor je vrijeme (rok do kada gradja mora biti suva) ili nacin suselja. Sto su prizme tanje to se brze suse onom klasicnom metom na vazduhu, u hladovini, adekvatna priprema gradje za susenje... Nekada su mestri vrsili pripremu gradje, pa su se oblice kisale u more i po nekoliko godina, onda su raspilavale i dosusivale, prizme raspilane su ostajale da odleze, duzina toga mirovanja je zavisila od kapaciteta posla. Ja posto sam vlasnik nekoliko drvenih barak, nekih klasnicno pituranih nekih u epoxyju, ja gradju skupljam, mogu nabaviti i ovih egzoticnih drveca, ali ih izbjegavam, osim za palube. Svake godie nabavim po nesto od balvana murovih, i to se susi po konobama, nikad ih ne pilam u prizme, u prizme se raspulaju malo prije ugradnje, doduse dosta toga meni rodjak prikupi i vazda u madrac ispred kuce ima balvana ili u staru bistijernu koja se ne koristi. Tako kad mi u Genovu treba murovine ja posaljem kamion u Boku da docera, tako da je to gradja koja je po nekoliko godina lezala u more i minimum 5 godina odlezala u konobu. Dje skverovi imaju posla puno oni najcesce kupuju gotovu gradju.

Posto se ti bavis maketarstvom maketari imaju malo drukcije metode susenja, to su tanke i male prizme, pa oni tu imaju nekoliko metoda kako brzo drvo da osuse, mikrotalasna, tegle s alkoholom, zamrzivaci, tu ti bas nijesam vjest znam samo iz prica.

Pojedini mestri su gradili barke i od djelimicno prosusenog drveta i pokazale su se odlicno, samo u tom slucaju gradja se raspilavala isti dan kad se i ugradjivala, obradjivala i odma pituravala ili mazala lanenovim uljem, da nebi krenula vlaga naglo da izlazi iz drveta, onda drvo krene da puca, to se najcesce radilo na vecim drvenim objektima.

Domagoj koliko kapiram odje se radi o mankulima, pa njih ces vezat pasaicama za glave capula, ne treba ti to vezivat za madijere, dobra ti je ideja to napravit od jelovine za probu da se ne bi desilo da ih poslije ne mozes uvaliti,a ako kasnije podju use lako ces priteci pasaice, a oko njih dje prolaze kroz palubu ili razmu stavis siku, pa i ako urade malo to ce sika korigovati.
Ja bi cim iskidas prizme 2 cm preko mjere odma ih potopio u neku bacvu barem do maja mjeseca, pa ih onda susio na zrak.
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la Ferdo » 14. 01. 2014. (00:25)

luka je napisao/la:...
Ja bi cim iskidas prizme 2 cm preko mjere odma ih potopio u neku bacvu barem do maja mjeseca, pa ih onda susio na zrak.
Luka, zašto potapaš prizme u vodu? Nisam meštar od drveta, pa o tome ne znam ništa.
Pozdrav,
Ferdo
Ferdo
New Entry

PostPostao/la riberer » 15. 01. 2014. (12:41)

... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la filip_ri » 22. 01. 2014. (15:06)

Uff koliki posao... Ali jedan fenomenalan brod je u nastajanju a tek kad zaplovi! :thumbup: :clap:
filip_ri
New Entry

Tip plovila: Arkos 21

PostPostao/la domagoj » 29. 03. 2014. (18:48)

Ispilao sam one trupce za mankule na debljinu cca 10 cm i potopio ih u bačvu s vodom. Malo su duži, pa neki vire iz vode.
slika

Prvo me iznenadilo kako su bijeli kad se raspilaju. Očekivao sam tamno žutu boju. Zatim me iznenadilo da uopće ne plivaju - potonili su do dna, čak i onaj najkraći, koji jedva viri preko bačve. Od ovoga ne možeš napraviti splav - potonila bi.

Slijedeće iznenađenje nakon deset dana, kad sam ih okrenuo, da se sad natapaju oni djelovi koji su bili izvan vode.
slika

Potpuno crni. Kao da je netko ubacio dvadeset sipa. I voda je potpuno crna, kao tinta. Očekivao sam izlučivanje tanina, ali ovoliko :o
Ne znam, je li to šta smeta? Da li treba proliti ovu vodu kopletno, pa uliti novu? Ne znam hoće li se ponovo zacrniti? Da li treba možda oguliti koru sa strane? Šta napraviti?
domagoj
Member

PostPostao/la luka » 29. 03. 2014. (21:47)

Nista neobicno, mala kolicina vode pa je voda bas crna, to ti je isto ono sto kad radis s hrastovinom sto boji kozu na prstima. Mozes da prospes vodu i ulijes novu, a i ne moras, ja kad sam to radio sam je mijenjao ili na svako 4-5 mjeseci. Cesmina tone iz razloga sto u sirovom sanju moze da ima specificnu tezinu do 1150 kg/m3. Pazi kad krenu vricine da ti ovi djelovi iznad vode ne pocnu da pucaju, moras cesce okretati ili drugu bacvu naci.
Ja bi skinuo svu ovu koru i onu bjeliku.
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la luka » 31. 03. 2014. (17:44)

A moguce da ti je voda pocrnjela i od te metalne bacve, sto je doprinijelo da voda bude jos tamnija.
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la UtnaPishtim » 10. 05. 2014. (19:39)

Domagoj, šta se dešava, nemogu čekat više :D Kako napreduje????
Daj dvi tri Nediljku, da njivu okopa
UtnaPishtim
New Entry

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: drvena pasara bez kabine - Cresanka 5.65

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.