zaštita kolumbe ?

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

zaštita kolumbe ?

PostPostao/la karamba » 10. 03. 2009. (19:05)

znalci pomozite ?
interesira me koji je najbolji način zaštite kolumbe nakon brušenja ?
svake 2 godine vadimo jedrilicu van i uvjek bude u puno lošijem stanju od trupa ,koji bude skoro pa čist !, znači interesira me kako vi to radite (pogotovo gaso,strci ,mrak a i ostali naravno) , ja obrusim fleksicom sve do čelika , obrišem krpom i razreživačem ,stavim 2 ruke prajmera i nakon toga koper , ali to očito nije ispravno pošto uvjek kolumba obrasta i uvjek je potrebno detaljno brušenje !
i još nešto , kako rješavate onaj dio kolumbe koji je naslonjen na karet , to nemogu nikako ni obrusit ni stavit prajmer ,i kada dođe vrjeme za bacanje u more kad ju dignem dizalicom ofarbam koper na brzinu ispod i molim boga da dizaličar oče bar na pivu 20min a ako neče taj dio ide s mokrim koperom u more ?
naravno cink protektore ne farbam .
molio bih vas za savjet kako vi riješavate navedeni problem ?
upravo radi takvih stvari mrzim prve ljepe proljetne dane , i ako može odgovor večeras ,bio bih zahvalan jer sutra ujutro to moram opiturat prije kiše !
hvala
slika
slika
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

Re: zaštita kolumbe ?

PostPostao/la pomorac » 10. 03. 2009. (19:44)

Gledam gdje sam to vidio ali ne mogu nać, probaj malo potražit, sigurno sam to čitao samo nisam siguran na kom forumu, tražim...
pomorac
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Stefini 12m, A-1020, Amon 790, Crestliner ...

PostPostao/la Gaso » 10. 03. 2009. (19:51)

Nemam ja metalne kolumbe, tako da ču ti težko savjetovat. Čini mi se da na metalnim djelovima uvijek ima više obraštanja, ako pogledam moje kormilo i propelu, a drugog metalnog nemam. Možda nije na odmet, da bi kolombu u prvoj prilici platificirao, neznam kako se to pokazalo, vjerojatno je več ko tako pokušao plastificirat, pa ima iskustva. Mislim, da je Strici slao nešto na forum u vezi sređivanja kolumbe.

Jednom sam stavio na kormilo epoksy primer i onda antifouling, ali mi je sve počelo otpadat nakon 14 dana, sljedeči punt nisam ništa radio sa kormilom.
Možda bi bilo rješenje za kolumbu, jer nema tamo toliki protok, ko na kormilu, ako bi dobro obrusio metal, pa onda vrlo tanko stavio epoksi prajmer za metal, i onda laminat dvije mate 450g, ali to u drugoj prilici kad če bit vremena, samo neznam kako se to pokazalo.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la vawe » 10. 03. 2009. (20:42)

Evo nekoliko savijeta iz prve ruke; primer s kolumbe najčešće otpada zbog masnoče materijala, pri tome ne mislim na masnoču na površini, nego na masnoču koja "izbija"iz unutra jer kolumbe naše svagdašnje su rađene od šljake te kao materijal nisu jako plemenite pa i u ljevu postoje rupice koje nije moguče detaljno očistiti.... Prije par godina na tri broda smo napravili jedan eksperiment koji se za sada pokazuje kao vrlo dobr riješenje, kolumbe smo pobrusili sa čeličnom "zafrkanom" četkom s fleksericom (jednu smo pjeskarili) i nakon toga pošpricali sa bitumenom za automobile te na to namazali koper, riješenje nije skupo, u svakom dučanu sa bojom možeš kupiti špricu sa dozom koju možeš koristiti i sa manjim kompresorom :thumbup: Drugi najčešči razlog otpadanja boje je elektroliza koja nastaje kada puno majstora radi jednu instalaciju na brodu..... dobro ne baš samo tako ali nije na odmet staviti jedan "pijatić" cinka jer ako kolumba "radi" nema tog primera i boje koja će ostati na njoj.
Što se tiče dna kolumbe koje se ne može mazati dok je brod na stalku najpametnije je staviti samo koper na počiščenu podlogu jer primer i druga sredstva trebaju daleko više od onih 10 izmoljenih minuta kod našeg poslovično najdražeg dizaličara, i na kraju krajeva taj dio koji je najslabije zaštičen u slučaju nezgode koju nazivamo udar groma služi kao mjesto pražnjenja prema moru ( naravno ako pletenica ili kabel koji vezuje jarbol i kobilicu preživi šok)
Eto toliko od mene POZZZ
vawe
New Entry

Tip plovila: Drvena pasara 11m, Gradac, Istranka, Elan 495

PostPostao/la karamba » 10. 03. 2009. (21:11)

vawe je napisao/la:Evo nekoliko savijeta iz prve ruke; primer s kolumbe najčešće otpada zbog masnoče materijala, pri tome ne mislim na masnoču na površini, nego na masnoču koja "izbija"iz unutra jer kolumbe naše svagdašnje su rađene od šljake te kao materijal nisu jako plemenite pa i u ljevu postoje rupice koje nije moguče detaljno očistiti.... Prije par godina na tri broda smo napravili jedan eksperiment koji se za sada pokazuje kao vrlo dobr riješenje, kolumbe smo pobrusili sa čeličnom "zafrkanom" četkom s fleksericom (jednu smo pjeskarili) i nakon toga pošpricali sa bitumenom za automobile te na to namazali koper, riješenje nije skupo, u svakom dučanu sa bojom možeš kupiti špricu sa dozom koju možeš koristiti i sa manjim kompresorom :thumbup: Drugi najčešči razlog otpadanja boje je elektroliza koja nastaje kada puno majstora radi jednu instalaciju na brodu..... dobro ne baš samo tako ali nije na odmet staviti jedan "pijatić" cinka jer ako kolumba "radi" nema tog primera i boje koja će ostati na njoj.
Što se tiče dna kolumbe koje se ne može mazati dok je brod na stalku najpametnije je staviti samo koper na počiščenu podlogu jer primer i druga sredstva trebaju daleko više od onih 10 izmoljenih minuta kod našeg poslovično najdražeg dizaličara, i na kraju krajeva taj dio koji je najslabije zaštičen u slučaju nezgode koju nazivamo udar groma služi kao mjesto pražnjenja prema moru ( naravno ako pletenica ili kabel koji vezuje jarbol i kobilicu preživi šok)
Eto toliko od mene POZZZ

ja ju prvo obrusim brusilicom , a nakon toga stavim na fleksicu isto tu zafrkanu četku te prođem još jedan đir , a ta elektroliza sumljam da je u pitanju jer je brod orginal seriski yeanneau, te nikad nisu nikakvi majstori radili dorade . za taj bitumen me malo strah jer ako se ne pokaže dobro bit če problem sa skidanjem , dali znaš koliko bi koštalo pjeskarenje za cca 2,5 m2 ?, jer me to brušenje sve manje privlači :? , hvala na odgovoru !
,,,
gaso,tebe sam spomenuo jer se u sve razumiješ , pa sam mislio da možda imaš iskustva na tom polju , to sa plastificioranjem sam čuo da i nije preporučljivo , a od jednog poznanika sam čuo da je imao problema s tim iako se radilo o skupom brodu grand solei a iskreno mi se ne brusi orginal đelkot.
,,
primorac ako šta nađeš zahvaljujem
,,
nabavio sam neki koper za tankere i to je ludilo , dali je moguče da se taj koper farba na čelik bez prajmera ?, jer di bi u brodogradilištu stigli kad bi na cijeli tanker morao i prajmer ili griješim?
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

PostPostao/la primorac » 11. 03. 2009. (08:08)

Karamba, ne miješaj mene i pomorca :wtf: :wtf:

Na potpuno čisto željezo namaži to šta si iz škvera dobio, vjerojatno je "SIGMA". Tri ruke minimalno. Još bolje dvokomponentni primer za željezo kao prvu ruku, pa taj antifouling (opet 3 sloja).
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la mrak » 11. 03. 2009. (10:27)

Ela !

Karamba cijena pjekarenja na Puntu ti je cca 30€/m2 .Iskustvo iz prve ruke nakon pjeskarenja kolumbe(skinute sa broda)
dvi ruke Hempel Hempadura(dvokomponentna temeljna) i nema greške.
za poredit dno kolumbe za drugo leto neka ti stave kolumbu na dvi gredice , a treće leto promini pozicije i imaš sve porejeno. :thumbup:
more je veliko jer ne podcjenjuje ni najmanju rijeku
muškarac bez trbuha je kao nebo bez zvjezda
mrak
Member

Tip plovila: Meteor 8 Lombardini

PostPostao/la niksa » 11. 03. 2009. (10:53)

...napisao sam nešto na ovu temu ođe pa pročitaj da se ne ponavljam...
viewtopic.php?f=7&t=1343&p=30460#p30460
PLAĆAJMO POREZ DRŽAVI KOJU VOLIMO
niksa
Old Senior Member

Tip plovila: drvena plastificirana pasara bez kabine

PostPostao/la josip » 11. 03. 2009. (12:14)

Karamba, slažem se sa Nikšom, mislim da bi ti sa epoxy smolama bilo jako dobro rješenje. Naravno prije nanosa bi trebao kolumbu dobro ispjeskariti i osušiti ( zagrijavanjem iste ). Epoxy između ostalog što se dobro veže za željezo, ima i ogroman strujni izolacijski učinak, te bi snaga galvanskih struja drastično opala, a samim tim i oštečenja zaštite.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la karamba » 11. 03. 2009. (18:43)

ove godine ču klasično jer je vrjeme kakvo je pa sam več premazao prajmer , a sljedeče bih probao s epoxijem !
,,
primorac, nisam ni skužio da je post od pomorca :think: ;)
,,,
zahvaljujem svima !
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

PostPostao/la primorac » 12. 03. 2009. (08:38)

Namaži sad toga kopera 3 x nećeš falit. Durugu ruku čim je suho na dodir prva, pa treću isto tako. Nažalost bez pjeskarenja nećeš dugotrajnije zaštite.
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la Groff » 15. 04. 2009. (19:14)

Pozdrav !
Mi smo našu bivšu jedrilicu koja je imala metalnu kobilicu bili rješili: ošlajfal brusilicom z četkun, premazal z " rust remover" - odstranjivač ruzine koji ima epoxsija u sebi, zatim kitanje epoxi kitom, četiri ruke epoxi primera i šest ruku epoksi završne boje i nakon toga antifouling, novi vlasnik barke govori da nema nikakve promjene ( ruzine )nakon 12 godina.
Bog ! :thumbup:
Groff
Old Senior Member

Tip plovila: Dalmatinka Suz 20, Kolibri Yam 2.5

PostPostao/la mbil282 » 16. 02. 2010. (16:56)

obrusije skroz do zeljeza operije i kad se osusi namazi je kiselinom za skidat ruzinu pusti po ure da nagriza i namazi tako par puta zatim je isperi dobro vodom. kupi praijmer zove ti se epoksy hb od jotuna.cim se osusila kolumba operije acetonom ne nitrom jer je masan i odma namazi 1 ruku sutra ako pokaze da ima rupa stukaj epoksy kitom moze od hempela kad se kit osusi pomegaj ga da izravna se povrsina i namazi drugu ruku.uzmi od sigme unirvezal praimer i daj jos dvi ruke na ovo sta si namaza i onda na kraju daj normalno dvi ruke intonka. a ovi problem moras rijesit sa serviserom koji ti stavlja brod na vazi ili coke da ti ga pocoka a da kolomba ostane dole slobodna ili ga sam pocokaj tako sta ces stavit jedan sprajc naprid i jedan nazad da podigne brod u zrak kako bi moga izbit coke ispod kolumbe
mbil282
New Entry

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.