Robi-ST je napisao/la:isto ka sta prakticni dio vozackog ispita nije apsolutno nikakva garancija da nece bit prometnih nesreca, ipak polaznika primora na upoznavanje pravila, ponasanje vozila i funkcioniranje prometa. i na cesti i na moru se radi o prijevoznom sredstvu, samo sta na cesti ta prometala idu brze po uređenim putevima, postoje semafori i vozila imaju kocnice, dok na moru nema kocnica i krece se u svim smjerovima na pomicnoj podlozi.
na vozackom se padne ako se oduzme prednost, prekoraci brzina u naseljenom mjestu, ne zaustavi na znak STOP iako nikoga nema u blizini ili ako se ne moze uparkirati. iste stvari bi trebale vridit i na moru, pa past ispit kod oduzimanja prednosti, glisiranja u 300 metara od obale ili blizu drugih brodova/kupaca/ronioca, ako se ne zna pravilno usidtrit brod na vitru/kurentu ili isplovit iz lucice bez sudaranja sa drugim brodicama.
znam da u nesrecama na moru nema smrtnih slucajeva ka na cesti, ali meni je i ovaj jedan previse, a nije jedini.... sa ovakvim nacinom dobivanja dozvole za voditelja brodice ljudima se salje sasvim kriva poruka, jer misle da je to teska pizdarija i sasvim nebitna stvar. kad pitas bilo koga koja je procedura za dobit tu dozvolu, svi ce ti reć, ma neš ti, samo das 400 kuna i naucis sve u jedno popodne, ispit traje 15 minuta. suludo je onda ocekivat ozbiljan pristup plovidbi i moru.
osim prakticnog dijela tecaja i prakticnog dijela ispita, ja bi obavezno uvea i jedan izlazak na more barem 3 do 4, tako da ljudi shvate da more i vitar nisu zaebancija.
Ja jos uvik stojin pri tome da cesta i more nisu prometno ni slicni, i da se ne mogu usporedjivat, pogotovo na ovakav nacin...
Da se ne polaze praksa za vozit auto bilo bi barem duplo vise nesrica na cestama svaki dan... A da se polaze praksa za B kategoriju na moru to nebi smanjilo nesrice (B-kategorijske) na moru ni za 2%... Ja jos nisan nisan cuo za nesricu nakon koje san komentira "nema lik prakse" ili "da je ima prakse mogla se izbjec nesrica"... To se dogadja (na moru) jaaako rijetko, bar meni logika tako nalaze...
Uvik je: budala je neosvijetljena, kreten je glisira uz kraj/medju kajicima, autopilot (
), bio je pijan, ja bi ove jet-ski manijake zatvorio, triba nosit kalasnjikov radi budala itd....
Kad si pametan i pazis sta radis nesrice na moru (B-kategorijske, jer o njima pricamo) se dogode jako tesko (smrtni slucajevi da ne govorin), pa taman da nemas nikakvu praksu... Cesto se dogadjaju iskljucivo zbog budalastina... Pa tako i ovaj slucaj oko kojega je pocela rasprava, a i ogromna vecina drugih...
A sta se tice jednostavnog prolaska na ispitu za B kategoriju, to je drugi problem i sa ovin nema nikakve veze... Da se taj ispit provodi kako triba (da se korektno ispituje ono sta bi covik triba znat i da ga se baci ako nezna) to bi bilo skroz dovoljno...
Ja se takodjer slazen da more i plovidba nisu zajebancija... Ali ljudima koji su liti na moru to JE zajebancija, i vade dozvolu iz zajebancije, i da poloze praksu opet bi in bila zajebancija i uzrokovali bi nesrice, njima je poanta u zajebanciji... A ne moru s duson, emocijama i patetici koje je vecina ljudi koji cesto izlaze na more krcata i to in je bitno...
A ovo s moren 3-4 vec spada pod utopiju...
Ako imas problem, napravi sve sta mozes da ga rijesis.
Ako ga nemozes rijesit, onda nemas problem.