Razlike izmedju spojlera

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Razlike izmedju spojlera

PostPostao/la Marko123 » 10. 12. 2013. (09:54)

Pozdrav,
ljepim 2 slike spojlera

slika slika

Na jednom je onaj obli, koji prati liniju broda, a na drugom onaj kockasti.

Dali mi mozete reci koje su razlike izmedju tih oblika spojlera u smislu plovnosti i brzine broda ?

Gdje je bolje staviti taj kockasti, a gdje obli koji prati liniju broda ?
Marko123
Member

Tip plovila: SKORPIK 6,33

Re: Razlike izmedju spojlera

PostPostao/la el passo » 10. 12. 2013. (13:03)

U večini slučajeva je do osobnih afiniteta. Nekom se sviđa sa bandama a nekom bez. U konkretnom slučaju primorke na slici, vidljivo je da spojler počinje od zadnje trečine plovila i lagano se širi. To je uglavnom estetske prirode jer se primorka naglo sužva prema krmi pa ako se odrade i bočne stranice , a prati se linija trupa, onda spojler ispadnwe uzak i nezgrapan. Vidio sam par takvih i svi su mi bili ružni
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la Marko123 » 10. 12. 2013. (13:27)

el passo je napisao/la:U večini slučajeva je do osobnih afiniteta. Nekom se sviđa sa bandama a nekom bez. U konkretnom slučaju primorke na slici, vidljivo je da spojler počinje od zadnje trečine plovila i lagano se širi. To je uglavnom estetske prirode jer se primorka naglo sužva prema krmi pa ako se odrade i bočne stranice , a prati se linija trupa, onda spojler ispadnwe uzak i nezgrapan. Vidio sam par takvih i svi su mi bili ružni

Ma nesto sam citao da ako se spojel sužava (prati liniju broda), onda se smanjuje stabilnost broda na bocno ljuljanje, u odnosu na taj šiti koji ide iza kao kocka.

U tom smislu pitam dali ima nekih plovnih razlika izmedju oblika, ili generalno ispadne zanemarivo ?
Marko123
Member

Tip plovila: SKORPIK 6,33

PostPostao/la porer » 10. 12. 2013. (13:40)

Ja to ni na jednoj slici ne vidim dobar posao. Komentar da je spojler stvar osobnih afiniteta je smiješan, bez ljutnje i uvrede, vjerujem da ti je to izletilo. To što si rekao isto je kao da ideš kupiti auto a donji postoj je stvar tvojih osobnih afiniteta a ne stručnog znanja i iskustva proizvođača.
Odavno je bila rasprava u kojoj smo se na kraju složili oko toga što je spojler a što produženje vodene linije. Produženje vodene linije daje malo dodatne brzine bez puno investicije u nove konjske snage a spojler skupa s brkovima pretvara starudiju u poludeplasman upitnih karakteristika. Forum je pun snimaka gdje su graditelji uspjeli u nakani a pitanje je koliko pokušaja nije snimljeno?
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la kapetan kuka » 10. 12. 2013. (14:02)

Spojler se ugrađuje da se dobije na stabilitetu ali i brzini.Najbitniji je donji dio spojlera a ovisi i na koju se barku misli ugraditi.Ako je cilj dobiti samo na stabilitetu dovoljno je samo samo ugraditi bočne stabilizatore od zadnje trećine barke koji se eventualno mogu produžiti po krmi za nekih 10-20 cm ovisno o plovilu.Evo jednog jednostavnog primjera:
slika
kapetan kuka
Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Učka 410,Maestral 700

PostPostao/la porer » 10. 12. 2013. (15:24)

Uz sve dužno poštovanje autora ovog spojlera (poznajem ga i cijenim) ovo je samo kratko produženje života jednog starog kalupa. Koliko će takve egzibicije preživjeti sada kad smo ušli u EU i imamo mogućnost za malo novca kupiti kvalitetno rabljeno plovilo?
porer
Old Senior Member

PostPostao/la nostromo » 10. 12. 2013. (16:49)

porer je napisao/la:Ja to ni na jednoj slici ne vidim dobar posao. Komentar da je spojler stvar osobnih afiniteta je smiješan, bez ljutnje i uvrede, vjerujem da ti je to izletilo. To što si rekao isto je kao da ideš kupiti auto a donji postoj je stvar tvojih osobnih afiniteta a ne stručnog znanja i iskustva proizvođača.
Odavno je bila rasprava u kojoj smo se na kraju složili oko toga što je spojler a što produženje vodene linije. Produženje vodene linije daje malo dodatne brzine bez puno investicije u nove konjske snage a spojler skupa s brkovima pretvara starudiju u poludeplasman upitnih karakteristika. Forum je pun snimaka gdje su graditelji uspjeli u nakani a pitanje je koliko pokušaja nije snimljeno?

Svaki je spojler dobar ako vrši funkciju, šta se tu ima toliko filozofirati, nekom je lipši koji prati liniju broda, nekom nije, neko nema para da napravi onaj vau super spojler pa pojednostavi. Služi da ne potone krma i da se dobije na brzini, a sad koliko to je stvar gazde, a ako gazda oće i spojler i platformu u jednom-zašto ne ;)
Evo ti za primjer ona Grabovčeva krma, to je navodno studija :Drunk38: izgleda ka da je projektira neko pod utjecajen LSD-a, ružna za pop..., a šta tu ma inovativno-ništa!
Vidija san i ja nespretnih pokušaja gradnje spojlera, ka što je i moj na elanu, nije savršen ali obavlja posa jeb@čki, i to san napadnut u počecima da san uništija kaić a on je tek sad posta ono pravo.
Graditi se mora korablju iz snova, da nam slavi rod...
nostromo
Old Senior Member

Tip plovila: Kuster 15, Mercury 60 4t

PostPostao/la josme » 11. 12. 2013. (08:22)

nostromo je napisao/la:....... šta se tu ima toliko filozofirati, nekom je lipši koji prati liniju broda, nekom nije, neko nema para da napravi onaj vau super spojler pa pojednostavi. Služi da ne potone krma i da se dobije na brzini, a sad koliko to je stvar gazde, a ako gazda oće i spojler i platformu u jednom-zašto ne ;) ....

:lol: ..najbolji odgovor.... :thumbup:
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la nostromo » 11. 12. 2013. (09:28)

Fala kolega, svak se pruža koliko mu lancun dopusti, evo i ja tražin neku stariju dalmatinku pa bi joj ugradija brkove i spojler. Nije me uopće briga sta ce ko reci, je li to krama ili ne, oće li biti fensi i dr., novi brodovi su za mene jednostavno preskupi, a i nisan neko ko pati od marki. Radove bi odradija sam tako da me ne bi došlo skupo.
nostromo
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 11. 12. 2013. (13:16)

Ej, da se razumijemo, ja plovim na barci od parsto eura u koju je utrošeno brdo posla i za koju je najbolji komentar bio jednog mog poznanika 'Iz ničega si napravio nešto'. Ja s tim mojim full deplasmancem (bez obzira na njegovih 1200 kila) na pola gasa plovim 5 milja (Yamaha 6 2T) i trošim malo manje nego Zippo.

S druge strane radio sam na brodovima tipa ovog:
slika
gdje je do bolesne preciznosti uštimavan završetak trupa kako bi se dobila idealna plovnost. Sto ljudi sto ćudi, koliko para toliko muzike a ko će tu vidjeti detalj taj ima oko ;)...

Moj komentar na spojlere i ine monade jest to da je upitno koliko je to isplativo. Ako je nešto projektirano da jedri neka jedri. Ako je to gliser neka glisira. Na primjer Primorka i Torpedo, to je meni dobitna kombinacija. Što tražiti više od toga? No, sto ljudi sto ćudi, nema razloga nastavljati ovo, ode tema u kupus...
porer
Old Senior Member

PostPostao/la Kapo » 11. 12. 2013. (13:27)

porer je napisao/la: Ako je nešto projektirano da jedri neka jedri. Ako je to gliser neka glisira....

Kratko,jasno,jezgrovito....i nadasve poučno !! :thumbup:
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la josme » 11. 12. 2013. (13:45)

porer je napisao/la:..... ode tema u kupus...

...nije u kupus nego u sarmu... :lol: ...šta te uvijek ja moram ispravljati.? :shock: :lol:
porer je napisao/la:... Na primjer Primorka i Torpedo, to je meni dobitna kombinacija...

:o Jesi li mislio na Torpedo(mornarički) ili Torpedo (motor)???
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la nostromo » 11. 12. 2013. (16:02)

porer je napisao/la:Ej, da se razumijemo, ja plovim na barci od parsto eura u koju je utrošeno brdo posla i za koju je najbolji komentar bio jednog mog poznanika 'Iz ničega si napravio nešto'. Ja s tim mojim full deplasmancem (bez obzira na njegovih 1200 kila) na pola gasa plovim 5 milja (Yamaha 6 2T) i trošim malo manje nego Zippo.

S druge strane radio sam na brodovima tipa ovog:
slika
gdje je do bolesne preciznosti uštimavan završetak trupa kako bi se dobila idealna plovnost. Sto ljudi sto ćudi, koliko para toliko muzike a ko će tu vidjeti detalj taj ima oko ;)...

Moj komentar na spojlere i ine monade jest to da je upitno koliko je to isplativo. Ako je nešto projektirano da jedri neka jedri. Ako je to gliser neka glisira. Na primjer Primorka i Torpedo, to je meni dobitna kombinacija. Što tražiti više od toga? No, sto ljudi sto ćudi, nema razloga nastavljati ovo, ode tema u kupus...

Jesu li ovome buže na spojleru za flapsove? Ako jesu onda ga je za qurac pravija (to je bacanje para)! S druge strane kad napraviš nešto od ničega (recimo prastare istranke i dalmatinke), sigurno joj bokun spojlera puno znači što se tiče stabiliteta i brzine i ipak imaš nešto ;) A opet nisi Bog zna koliko uložija ako ne daješ nekom nazovi vrhunskom plastičaru.
nostromo
Old Senior Member

PostPostao/la ivan3 » 11. 12. 2013. (16:15)

nostromo je napisao/la:Jesu li ovome buže na spojleru za flapsove? Ako jesu onda ga je za qurac pravija (to je bacanje para)!

Moga si mu poslat neki proračun hidrodinamike i stabiliteta da čovik napravi kako triba. Ne tribaš se sramit svoga znanja. ;)
Otra, dotra, utra, natra, potra, ustra, zatra, istra, satra, pritra, navrn'jo.
ivan3
Korisnik baniran

Tip plovila: Majama

PostPostao/la nostromo » 11. 12. 2013. (16:37)

Moj Ivane, puno toga se vidi i od oka, neko ga nema pa su mu za ludu i svi proračuni i znanje ovog svita ;) Proračuni i sve ostalo se lako nađe na internetu, osim naravno Kondure Croatice.
nostromo
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.