Kako popraviti oštećenje na pramcu

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Mala škola plastificiranja...??

PostPostao/la kapetan kuka » 28. 11. 2013. (01:47)

MURTER 600 je napisao/la:Do sada je svaki vitar sto pa ce i ovaj.!Kažeš da si zaštitio rupu najlonom i ni kiša nije ulazila ,onda sacekaj mogucnost vađenja
barke i vani napravi "kako Bog zapovijeda" odnosno struka.Strplenja i sve ce biti kako treba.

Tako će najvjerojatnije i biti :thumbup: Meni je jedino prednost da mi je struja u blizini barke čak i kad je ona u moru iako je to sve najbolje raditi na suhom.
Vađenje planiram duže vremena jer je moram kompletno renovirat ali me strah da mi vjetar koji nam svake godine radi probleme ne sruši barku sa cokova jer je ipak moram razdignuti od poda zbog drugih radova.Do sada je većinu barki kao primorka,dalmatinka i sl. sa unutarnjim motorima koje su bile razdignute oko pola metra od tla srušilo bez problema.Prošle je godine jednu vegu koja je bila naopako okrenuta i na samome podu vjetar prevrtao 10-ak metara , susjedovu batanu također na podu i naopačke okrenutu odneslo dalje od 20 metara a svojim sam očima vidio kako je gumenjak od nekih 4,5-5 metara sa plastičnim dnom,konzolom, svom opremom i motorom od 40 ks diglo iz mora i prevrnulo ga naopačke pa mi je čak sigurnija barka kad je u moru jer ovdje zbog uskoga kanala pušu gadni refuli da čovjek ne povjeruje.
kapetan kuka
Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Učka 410,Maestral 700

PostPostao/la el passo » 28. 11. 2013. (06:23)

Pape je napisao/la:...uglavnom.. sad samo da brod se može neko vrime koristit dok se ne izvadi vani...a ako se može lako do prove...ja bi to odradija iznutra radije nego visija priko bande naglavačke ili navlačija neki kajić oko prove iz kojeg ću radit....

Jučer sam pitao svog kolegu koji se bavi plastikom nekih 8 godina kako bi on to privremeno riješio, pa je reko da bi iznutra. Budući da se ja ne slažem pitah ga zašto i dao mi je isti odgovor ko šta piše pape. Onda sam zaključio da ja prilikom preporuke privremenog načina nisam uzeo u obzir agilnost i dodatnu opremu kao što je trbuh.
Tako da je konačan odgovor za trajno rješenje u kojem se svi slažemo - najbolje to odraditi vani sa obje strane, privremeni odgovor - ako si atletski građen onda malo akrobacija i stvar je rješena izvana a ako si trbušasto građen krpaj iznutra :lol:
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la Pape » 28. 11. 2013. (09:48)

...ja mislim da je ipak obrnuto šta se tiće škembe isprid sebe...manje žulja priko kušina isprid sebe kad visiš.... :mrgreen:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la kapetan kuka » 28. 11. 2013. (12:25)

Što se tiče akrobacija izvana tu nema problema jer barku mogu navući na molove koji su mi visine taman za radit ili uzet drugu barku (učku) pa iz nje.Iznutra mi je isto dosta pristupačno za radit tako da mogu raditi i iznutra i izvana.Meni je bitno da to napravim iz prve ako je moguće i da bude čvrsto a da sve to liči na nešto.
kapetan kuka
Member

PostPostao/la som » 28. 11. 2013. (18:38)

Ma nije to svemirski brod.Napravi prema vanka malo starije i izbrusi. Kad daš gelcoat ako nije puno različite boje nema šanse da se vidi. Nemoš falit.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la theblue » 28. 11. 2013. (18:48)

...ma ča češ se mučit...zoveš el passa da ti to napravi stručno,ti mu daš jenu špaletu i sve riješeno :mrgreen:
theblue
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: kvarnerplastika P450

PostPostao/la kapetan kuka » 28. 11. 2013. (21:34)

theblue je napisao/la:...ma ča češ se mučit...zoveš el passa da ti to napravi stručno,ti mu daš jenu špaletu i sve riješeno :mrgreen:

Da se to može napravit u jedan dan to bi bilo najbolje ali ima tu bar 3-4 dana posla.

Nije ovo meni ovo prvi put da nešto plastificiram nego pitam zato jer nisam tako nešto radio ni pri tako niskim temperaturama a i kako josme kaže da više glava znaju više od jedne pa me ništa ne košta pitati za savjet.Mislim da to mogu i sam napraviti da bude dovoljno čvrsto ali i estetski prihvatljivo,naravno uz koji dobar savjet.

Za sada mi se čini najbolje da radim sa nekim kalupom koji bi postavio izvana pa onda najprije iznutra 2 sloja mata pa sloj rovinga i sloj mata pa pustiti da se suši preko noći uz malo sušenja fenom.Drugi dan pobrusiti izvana dijelove gdje je plastika izlomljena od udarca i poravnati malo sa talkom i smolom pa i to pobrusiti i prebrisati acetonom pa staviti izvana 3-4 sloja mata i nakraju sve to još pojačati iznutra sa još 3-4 sloja da bude čvrsto.

E sad razmišljao sam da probam napraviti kalup od komada pvc plastike ali neznam dali bi ga uspio oblikovati tako da ga zagrijem ili da probam s nekim drugim materijalom.Neznam dali bi bio dobar karton od bakse mlijeka obljepljen smeđom trakom?
kapetan kuka
Member

PostPostao/la som » 28. 11. 2013. (22:14)

Koliko si zakomplicira obićnu bužu najbolje bi bilo da pošalješ u NASA-u da ti izliju kalup pa da ti ga priko ISS-e pošalju.Ili možda da ti je uzest 3D printer.
som
Old Senior Member

Mala škola zatvaranja jedne rupe (na bezbroj načina)

PostPostao/la bananko28 » 28. 11. 2013. (22:25)

E moj kuka jesi ga zakomplicira...kakvi te kalupi spopali. Zalipi iznutra dvi krpe mata da imas po cemu izvana slagat. I udaraj. Bar sa tom plastikom mozes cuda radit... samo napravi kvalitetnu pripremu....poslje pokitaj neravnine, izbrusi.... i kad to sve napravis izvuci barku van. Sretno :thumbup: :wave:
bananko28
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la kapetan kuka » 28. 11. 2013. (22:52)

som je napisao/la:Koliko si zakomplicira obićnu bužu najbolje bi bilo da pošalješ u NASA-u da ti izliju kalup pa da ti ga priko ISS-e pošalju.Ili možda da ti je uzest 3D printer.

bananko28 je napisao/la:E moj kuka jesi ga zakomplicira...kakvi te kalupi spopali. Zalipi iznutra dvi krpe mata da imas po cemu izvana slagat. I udaraj. Bar sa tom plastikom mozes cuda radit... samo napravi kvalitetnu pripremu....poslje pokitaj neravnine, izbrusi.... i kad to sve napravis izvuci barku van. Sretno :thumbup: :wave:

Sa kalupom će zadržati pravilniji oblik nego bez zato je i on dosta važan.Znam da se oko ovoga puno nadrobilo ali zašto ne napraviti što je bolje moguće pa makar se i više potrudio da mi to u konačnici lijepo ispadne i da se što manje vidi iako će se uvijek vidjeti da je krpano.Čini mi se da vas dvojicu buni veličina rupe pa pogledajte malo bolje slike pa ćete vidjet da to nije samo rupa nego je i iznad puklo po dužini i izgubila se vanjska linija (plastika se lomi u slojevima) a te neravnine je teško izvući bez kalupa.
kapetan kuka
Member

Re: Kako popraviti oštećenje na pramcu

PostPostao/la som » 29. 11. 2013. (00:09)

Ako češ raditi toliko koliko si filozofirao nema šanse da se vidi. Ne razumin zašto bi se vidlo osim ako nisi zidar.
som
Old Senior Member

PostPostao/la kapetan kuka » 29. 11. 2013. (00:29)

som je napisao/la:Ako češ raditi toliko koliko si filozofirao nema šanse da se vidi. Ne razumin zašto bi se vidlo osim ako nisi zidar.

Vidjet ćemo kako će ispast...da te utješim...nisam zidar :D .
kapetan kuka
Member

PostPostao/la M710 SEA PEARL » 29. 11. 2013. (07:21)

....... ja bi na RUPU izvana malo uvuka i zalipija komad ploce od pjene,
nemogu se sitit kako se zove ...... (ima kupit di se prodaje smola i staklena vuna) ........ onda bi taj komad ploce lagano izbrusija brusnim papirom tako da prati liniju prove .......... izbrusija bi tako da ostane malo prema unutra 2-3 milimetra ........... na taj izbrusen i formiran oblik bi lagano da izvanka jedan sloj 250 mata .tek toliko da dobijen zeljeni oblik prove ......... kad se osusi , visak pjene koji bi osta iznutra bi dobro izbrusija i opra u acetonu i na to da desetak slojeva vune i rovinga ........ kad bi rjesija problem unutra onda bi vanka pazljivo pobrusija i zavrsija posal sa jos malo vune ..... kita ..... piture ili gelcoat-a .............. :thumbup:
LONGLIVELEGENDARNI :Happy31:
M710 SEA PEARL
Old Senior Member

Tip plovila: MAESTRAL 710 - VOLVO PENTA D2-40

PostPostao/la som » 29. 11. 2013. (12:54)

Bilo bi lipse da pise na provi.
som
Old Senior Member

PostPostao/la josme » 29. 11. 2013. (13:07)

Ovdje sam htio "nešto" odgovoriti ali neću....... :silent:
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: luft-madrac

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.