Kako popraviti oštećenje na pramcu

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Mala škola plastificiranja...??

PostPostao/la ivan3 » 26. 11. 2013. (23:14)

Dok moš micat prstima XD.
Staviš malo više katalizatora i stiska ona bez obzira šta je zima.
Otra, dotra, utra, natra, potra, ustra, zatra, istra, satra, pritra, navrn'jo.
ivan3
Korisnik baniran

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Majama

PostPostao/la kapetan kuka » 27. 11. 2013. (00:40)

Jutarnje temperature se sada kreću oko 4 stupnja a tokom dana većinom i nema sunca jer ono j...no brdo sve zaklanja.Jedino mi bura može pomoći da se to brže osuši ili da eventualno malo probam sa fenom.Bit će tu 3.14zdarija koliko hoćeš.
kapetan kuka
Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Učka 410,Maestral 700

PostPostao/la Denis » 27. 11. 2013. (01:43)

Kad kupis materjal za popravak probaj napraviti test ako si toliko zabrinut, stavi malo vise katalizatora cca 4 do 5% max. Nemoj stavljati vise od 5 %. Tako ces najbolje viditi.
Ja bi ovako napravio: Kutnom brusilicom pobrusiti plastiku do zdravog (ako triba i prosiriti buzu). Jos dodatno pobrusi desetak centimetara oko buze. Moras skinuti gelcoat i par milimetara plastike. Racunaj s tim da kad budes stavljao nove slojeve plastike ti ide otprilike 1 mm po sloju. Kad si pobrusio oko buze odluci hoces li poceti raditi iznutra ili izvanka, sto ti je lakse. Po meni bi bilo bolje postaviti "salung" iznutra i poceti lipiti plastiku izvana. Cisto zbog estetike, ako "salung"ne bude dobar da ti se ne zakomplicira. Iznutra ti se ionako ne vidi. Dobro zastiti nepobruseni dio prove jer ce ti se plastika ciditi obzirom da je stavljas na vertikalnu povrsinu. Iz istog razloga nebi pretjerivao s previse slojeva odjednom. Uzmi 350-gm vunu i iskidaj je rukama, ne skaricama, na manje krpice. Kreni sa manjim krpicama da bi zavrsio na vecima. Pazi da ostanes milimetar, dva u minusu na ostatak oplate. Nakon toga na isti nacin zaplastificiraj iznutra, Mozes staviti i rowing sada. Mozes staviti slojeva koliko hoces :) , neka budes siguran da ce biti cvrsto. Ne mazi odjednom vise od 3 sloja, pa kad se osusi onda opet. Krenes s manjim krpicama na vece. Na kraju neka ti bude uhvaceno desetak cm nove plastike od rubova buze.
Sad kad je to suho uzmi brusilicu i poskidaj brkove izvanka i iznutra. Zamisaj obicni poliesterski kit sa talkom i dodaj malo parafinskog ulja u njega da ti je lakse kasnije pobrusiti. Kad pobrusis ugrubo uzmi poliesterski kit (bez vlakana) ili onu malu tubicu epoxi fillera od hempela i pobrusi u fino. Ako koristis epoxy racunaj da se on tesko brusi. Ja bi uzeo obicni dvokomponentni kit za aute obzirom da je iznad vodne linije i puno se lakse pobrusi.
E sad, da li opiturati s nekom piturom ili ici mazati sa gelcoatom to ti ne znam reci.. Fleka ce se sigurno primjecivati.
Denis
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Primorka 630

PostPostao/la josme » 27. 11. 2013. (08:53)

kapetan kuka je napisao/la:Jutarnje temperature se sada kreću oko 4 stupnja a tokom dana većinom i nema sunca jer ono j...no brdo sve zaklanja.Jedino mi bura može pomoći da se to brže osuši ili da eventualno malo probam sa fenom.Bit će tu 3.14zdarija koliko hoćeš.

Dragi moj kapetane...svi su ti dali puno savjeta ali sve samo za krpanje a ne za kvalitetan popravak..kao prvo:
-izvaditi brod na suho...
-osušiti sa fenom oštečenje,jer sigurno ima vlage...
-dobro obraditi oštečenje (do zdravoga),iznutra iskositi rubove u širini cca 3 cm i to na 0 na rubovima
-napraviti izvana "kalup" a ne iznutra(možeš sa poliuretanskom pločom,napraviš kanal i obljepiš sa trakom za pakiranje)
-naljepiš "kalup"na oštećenje izvana
-iznutra namaži kalup sa gelcoatom i pusti jedan dan da se osuši
-sada možeš početi sa popravkom,najprije dobro namaži sa smolom cijeli dio koji ćeš plastificirati i pusti da se osuši jedan dan,drugi dan će ti biti taman toliko suho da možeš početi postavljati mat
-stavi tri sloja mata,između sloj rovinga ili biaxala,sušenje jedan dan
-završi sa još tri sloja mata...
-pusti da se osuši i nakon jednog dana skini kalup.Izvana ti preostane samo popravak sa kitom i gelcoatom
ukupno trajanje radova cca 4-5 dana
savjet :nemoj stavljati previše katalizatora jer ti se smola može "zapaliti" pa onda imaš još veće sr*nje,bolje staviti manje i sušiti polako,može se potpomognuti sa fenom.Ovo nisu velike površine pa se možeš pomoći sa fenom...smolu radi u manjim količinama pa ćeš moći kontrolirati i brzinu sušenja,,
btw.. napravi test sa katalizatorom kako ti je napisao Denis...
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la borro » 27. 11. 2013. (09:38)

Imaš u temi Zampieri, ja sam pola broda odradio na temperaturama u minusu. Bila je u upotrebi grijalica i fen. Sve sam radio na žalost sa poliesterom, a ne sa epoxi, ali sad što je tu-je. I stavljao sam više katalizatora. Ništa se nije zapalilo. doduše umjesto 2-3% ja sam stavljao 5-6%
Josme ti je ovo ostalo dobro naposao. ako radiš sa epoxy smolom, moraš dobro ugrijati. Ako je hladno neće se stisnuti.
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la som » 27. 11. 2013. (09:54)

Josme nemoj mu komplicirati s kalupom izvanka. Puno lakše i jednostavnije je da radi iznutra prema vanka i napravi malo starije pa višak pobrusi i stavi gelcoat.Nema jednostavnijeg načina.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la bananko28 » 27. 11. 2013. (09:57)

jebote filozofija, ko da radi gitaru :lol: :lol: :lol: :lol:
bananko28
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la josme » 27. 11. 2013. (10:38)

som je napisao/la:Josme nemoj mu komplicirati s kalupom izvanka. Puno lakše i jednostavnije je da radi iznutra prema vanka i napravi malo starije pa višak pobrusi i stavi gelcoat.Nema jednostavnijeg načina.

Kalup izvana napraviš za po ure i jednostavnije je nego brusiti i obrađivati razne naljepnice izvana..a da ne govorim o kvaliteti rada i jednostavnosti..nalijepiti nešto iznutra pa raditi izvana nikako nije dobro jer nikada nećeš postići kompaktnost materijala..a probao sam raditi i jedno i drugo pa znam o čemu pričam...ako dobro napraviš kalup izvana ,imaš mogućnost da ti je sve gotovo kad ga skineš ..samo malo obrade i u more..bez puno štukiranja i brušenja a ne trebaju ni razne šprice ni kompresori za pituranje.. :wave:
bananko28 je napisao/la:jebote filozofija, ko da radi gitaru :lol: :lol: :lol: :lol:

....A bi ti svirao na gitari ako je zakrpana izvana sa ivericom...
Kaže narod ...ili jebi ili odjebi..ili u prijevodu..kad radiš napravi kako treba jer svako djelo govori o majstoru...ili fušerantu..
josme
Old Senior Member

Mala škola zatvaranja jedne rupe (na bezbroj načina)

PostPostao/la MURTER 600 » 27. 11. 2013. (17:17)

josme je napisao/la:
som je napisao/la:Josme nemoj mu komplicirati s kalupom izvanka. Puno lakše i jednostavnije je da radi iznutra prema vanka i napravi malo starije pa višak pobrusi i stavi gelcoat.Nema jednostavnijeg načina.

Kalup izvana napraviš za po ure i jednostavnije je nego brusiti i obrađivati razne naljepnice izvana..a da ne govorim o kvaliteti rada i jednostavnosti..nalijepiti nešto iznutra pa raditi izvana nikako nije dobro jer nikada nećeš postići kompaktnost materijala..a probao sam raditi i jedno i drugo pa znam o čemu pričam...ako dobro napraviš kalup izvana ,imaš mogućnost da ti je sve gotovo kad ga skineš ..samo malo obrade i u more..bez puno štukiranja i brušenja a ne trebaju ni razne šprice ni kompresori za pituranje.. :wave:
bananko28 je napisao/la:jebote filozofija, ko da radi gitaru :lol: :lol: :lol: :lol:

Kaže narod ...ili jebi ili odjebi..ili u prijevodu..kad radiš napravi kako treba jer svako djelo govori o majstoru...ili fušerantu..

Bravo josme, tocan odgovor :clap: kapetan kuka;poslušaj josma jer je imao priliku steci iskustvo na radu.( grašo)
Murterino 21
Demokracija je kada dvije budale imaju više prava od jednog pametnog!
To što su se meduze održale bez mozga preko 650 miliona godina,daje nadu mnogim ljudima..........
MURTER 600
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: MURTER 600(murterino 21) Nanni turbodiesel 60

PostPostao/la kapetan kuka » 27. 11. 2013. (18:25)

MURTER 600 je napisao/la:
josme je napisao/la:

Bravo josme, tocan odgovor :clap: kapetan kuka;poslušaj josma jer je imao priliku steci iskustvo na radu.( grašo)

Ovo što josme kaže je dobro :thumbup: samo neznam dali će biti dovoljno da samo iznutra isplastificiram bez barem 3 sloja mata izvana a da to ne popuca jer rupa je dosta velika i oko nje a najviše iznad je zdrobljena plastika prema unutra (baš se i ne vidi najbolje na slikama) pa mi to smeta jer ako pobrusim skroz do zdravoga (a bilo bi najbolje) dobit ću jako veliku rupu pa će mi onda sve to izgubiti oblik.Sa poliuretanom nisam nikad radio pa neznam ni gdje ga nabavit a treba mi ga malo.Razmišljao sam da bi bilo dobro da mogu skinut kalup dijela koji mi treba sa nekog drugog maestrala (a napravio bi ga od stakloplastike) pa onda sa njim napraviti kako josme kaže ali šta je tu je...
kapetan kuka
Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Učka 410,Maestral 700

PostPostao/la som » 27. 11. 2013. (18:26)

Komplicirate bez razloga,te napravi kalup, pa ga obradi, pa ga lipi, onda krpaj iznutra pa brusi izvana,kitaj i neznamtijašta.Čovik definitivno nije stručnjak kad traži savjet.Nema lakšeg načina od toga da iznutra stavi bilo šta da malo prati formu prove, izbrusi i iskosi otvor do zdrave plastike a ovako i onako mora vanjsku stranu brusit, kitat i đelkotirat. Za amatera jednostavnije i brže. Prvi kalup sam izlio 1975 godine ( radili smo oklope za trkaće motore u garaži) vjerujte mi da znam šta je za nekoga ko nema iskustva lakše, brže i jednostavnije.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la josme » 27. 11. 2013. (18:42)

Svatko zna za sebe ..ja sam dao svoj savjet..kapetan kuka ima svoju brodicu pa će on i odlučiti kako će raditi..a više glava zna više od jedne pa je svaki savjet dobar...i komplicirani posao je samo onaj koji si sam zakompliciraš...ako znaš onda nije teško a ako neznaš ili ti nije jasno onda pitaš..i prihvatiš savjet koji ti odgovara... :D
Ima som pravo najlakše je ..pljunit pa zalipit.. :lol:

som je napisao/la: .... a ovako i onako mora vanjsku stranu brusit, kitat i đelkotirat....

...nemora ako napravi onako kako sam ja napisao.. :wave:
Zadnja izmjena: josme; 27. 11. 2013. (18:44); ukupno mijenjano 1 put/a.
josme
Old Senior Member

PostPostao/la golum » 27. 11. 2013. (18:43)

Čitam ovo i doslovno ne mogu vjerovat :shock: zanima me ovo jer bi i sam želio naučit krpat neke jednostavne stvari ali.......
Trebao bi to biti jedan od jednostavnijih zahvata (barem mislim) ali 4god fakulteta je obrazovanje koje nije dovoljno za zakrpat ovu rupu :evil: koliko vidim doktorat bi možda bio dovoljan,kažem možda.
Nakon svih ovih postova i dobronamjernih uputa kapetan kuka je u problemu pa se pitam želite li čovjeku stvarno pomoći ili od krpanje ove rupe napravit trilogiju :)
Slažem se sa Somom!
golum
Old Senior Member

Tip plovila: Ven fly cabin

PostPostao/la josme » 27. 11. 2013. (18:49)

...a dali bi i ti golum i som tako napravili na svojoj brodici...????
..sigurno nebi..a što se tiče fakulteta niti sto fakulteta ne može pomoći ako neznaš nešto napraviti svojim rukama..da je sve tako jednostavno svi bi gradili brodove... :silent:
Rupe na brodicama se UVIJEK krpaju iznutra (kad god je moguće) to je zlatno pravilo...
josme
Old Senior Member

PostPostao/la bananko28 » 27. 11. 2013. (18:57)

ja sam to radio najjednostavnije što sam mogao. iz nutra nabio bocuu kokakole i preko nje složio 2-3 sloja mata. prije sam okolo dosta, toliko da mi 5-6 slojeva mata bude u ravnini sa zdravom plastikom Kad su se ta 2-3 sloja osušila, nastavio sam ljepit mat. veće neravnine sam ispravljao u grubo sa malim komadima mata.. na kraju sam ugrubo išlajfao, isprao acetonom i prekitao talkom i prebrusio.. kad sam pofarbao barku nema šanse da itko primjeti di je bila rupa.
Ne znam na koji bi način netko bolje i kvalitetnije to uradio.
bananko28
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 14 gostiju.