Pustili tune iz kaveza

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Pustili tune iz kaveza

PostPostao/la bronzin » 05. 02. 2013. (19:50)

edit na prethodni post - pročita prvu stranu...napisa post...i tek naknadno vidija da je ispisano još 6 strana :wtf: pardon
"ko se mača laća...la kukaraća
slika
bronzin
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Adria 500

PostPostao/la mirza26 » 20. 11. 2013. (22:05)

Osobno radim u doticnoj firmi i znam kolike se tune love za uzgoj.Po zakonu je propisano da se smiju loviti tune vece od 8 kg a pustati u prodaju preko 30 kg.Nasa firma se drzi tih propisa i ne krsi nikakve zakone.Sto se tice zagadjenja hranom tune to su zablude i neistine jer se tuna hrani iskljucivo sa srdelom,nasom jadranskom.Do prije par godina se hranila i sa haringom ali se pri tome pazilo da se ne baca previse da nebi popadalo kroz mrezu i stvaralo bespotrebne troskove.svakih mjesec dana na farmu nam dolaze razni ispitivaci iz instituta i provjeravaju kvalitetu mora oko kaveza i sve bude u najboljem redu.

Kad se to desilo bio sam ronioc i krpao sam mrezu da zatvorimo rupu koju su napravili.Nisu napravili veliku stetu na svu srecu jer ne poznaju strukturu kaveza i sto treba kidati da bi mreza pala.
Druga stvar,Kali tuna vec par godina radi na tome da izmrijesti tunu u vlastitim kavezima i imaju jako dobre rezultate.Odrasle tune se nakon par godina provedenih u kavezu pocnu slobnije osjecati tako kad im je vrijeme mrijesta ipustaju svoja jaja iako su zatvorene.
mirza26
New Entry

Tip plovila: Trophy 2052

PostPostao/la baco » 22. 11. 2013. (13:11)

Vrlo zanimljovo,sto se dogadja sa tom ikrom(jajima) nakon sto ih ispuste? Dali jaja budu oplodjena i dali se razvije nesto iz njih? Imas li kakvih informacija o tome? Cuo sam razne teorije o mrijestu tuna,navodno one odlaze iz Jadrana radi mrijesta ali meni ta teoorija bas i nije jasna..
baco
New Entry

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: plovilo

PostPostao/la mirza26 » 22. 11. 2013. (17:40)

Dok sam bio ronioc osobno sam plivao u kavezu kad bi im bilo vrijeme mrijesta.Primjetio sam da se dok plivaju trljaju jedna od drugu.Smijesno izgleda ali mi se cini da je to neka vrsta njihovog parenja pri cemu zenka ispusta jajasca a muzjak ih oplodi.Mislim da tako oplodjena jajasca imaju slabe izglede za prezivljavanje,mislim da je postotak oko 0,1 % od ukupnih jajasca.Puno ostalih predatora vreba koji ta jajsca odma pojedu (bukve,saruni i ostale ribe).
mirza26
New Entry

PostPostao/la pikabu » 22. 11. 2013. (18:35)

To će biti prava stvar kada će se mlađ moći uzgojiti.
pikabu
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Dalmatinka + Tohatsu 30KS

PostPostao/la mirza26 » 22. 11. 2013. (19:04)

Španjolci su uspili ali su potrosili brdo love da im uspije.Zasad samo oni imaju formulu hehe.Ako nasima uspije vise nece biti potrebe za lovom tune.To bi bilo dobro za nas a i za tune.Bilo bi posla,zaposlili bi se novi ljudi,otvorile nove farme a divlje tune vise nebi bile ugrozene
mirza26
New Entry

PostPostao/la baco » 23. 11. 2013. (16:19)

U svakom slucaju bilo to odlicno da uspije umjetni mrijest,tune nebi bile ugrozene a nebi bili ugrozeni niti sportski ribolovci,nadam se da bi nam nase vrlo ministarsrvo vratilo kvotu koju su nam oduzeli.
baco
New Entry

PostPostao/la mirza26 » 23. 11. 2013. (16:42)

E da bar,lipo bi to bilo :thumbup:
mirza26
New Entry

PostPostao/la MURTER 600 » 23. 11. 2013. (23:13)

baco je napisao/la:U svakom slucaju bilo to odlicno da uspije umjetni mrijest,tune nebi bile ugrozene a nebi bili ugrozeni niti sportski ribolovci,nadam se da bi nam nase vrlo ministarsrvo vratilo kvotu koju su nam oduzeli.

Nije nam uzelo naše bezvezno ministarstvo,nego je moralo postupiti po odluci EU.
Murterino 21
Demokracija je kada dvije budale imaju više prava od jednog pametnog!
To što su se meduze održale bez mozga preko 650 miliona godina,daje nadu mnogim ljudima..........
MURTER 600
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: MURTER 600(murterino 21) Nanni turbodiesel 60

PostPostao/la riberer » 24. 11. 2013. (00:02)

E da je moralo ... i nije moralo ;)
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la baco » 25. 11. 2013. (12:59)

Koliko znam sportski ribolovci u Italiji i daje love tune pa kako to da ti evropski zakoni vrijede za nas ali ne i za talijane? Ja mislim da nasi zakoni nemaju veze niti sa unijom niti sa ministarstvom vec ribarski lobij je taj koji "donosi" zakone,a ti isti tvrde da su sportski ribolovci ugrozili egzistenciju profesionanih ribara..Ali to je vec neka druga tema...Neka se nase tunice samo mrijeste,to je bitno ;)
baco
New Entry

PostPostao/la riberer » 25. 11. 2013. (15:55)

Pa mi smo zadnji ušli u Europu, što imamo za očekivati :lol:
Šalu na stranu, svaka zemlja ima prioritete, pogotovo ona koja zna što je dobro za nju, a što nije. Ima zemalja koje ne znaju ni što je dobro za njih, ni što nije ... u tu grupu spadamo i mi, pa primjenjujemo najstrože zakone koji postoje na tlu Evrope misleći da ćemo time nekoga možda impresioniorati.
Stvarni rezultati takve "politike" (govorim isključivo o ribi i ribolovu) će se vidjeti uskoro, za najviše dvije godine, a onda ... onda će biti belaja :D
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la luc » 25. 11. 2013. (21:54)

Ovo mi zvuči ka Nostradamus, vas san se naježija.
luc
Senior Member

Tip plovila: Fantastikus 32 Volvo D3 2x190

Prethodna

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 25 gostiju.