SUZUKI, 40KS, 4T, TROŠKOVI ODRŽAVANJA

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: SUZUKI, 40KS, 4T, TROŠKOVI ODRŽAVANJA

PostPostao/la Pape » 10. 10. 2013. (23:36)

plavo_more je napisao/la:Dobro, do 300h rada imaš značajno jeftinije održavanje, blago tebi. Ali što je s ostalim satima rada. Da li se i kod tebe javlja strmi rast troškova održavanja (kvarovi)?

...da kucnen u drivo ...ne.....
Pape
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la el passo » 11. 10. 2013. (05:21)

plavo_more je napisao/la: Ima li netko neke takve podatke (troškovi/sati rada) za druge motore iste ili različite marke?

Evinrude e-tec prvi servis nakon 300 sati ili 3 godine, drugi nakon sljedećih 300 ili 3 godine... :D
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la plavo_more » 11. 10. 2013. (11:56)

zorica je napisao/la:400 h. Klipnjaca, prstenovi klipa, ??????, brtva glave?????

Pa to je nov motor. Kakvo ulje lijes...floriol

Kakvo ulje? Pojma nemam! To radi ovlašteni serviser!
plavo_more
Member

Tip plovila: Šket081

PostPostao/la Denis1 » 11. 10. 2013. (12:14)

plavo_more je napisao/la:
zorica je napisao/la:400 h. Klipnjaca, prstenovi klipa, ??????, brtva glave?????

Pa to je nov motor. Kakvo ulje lijes...floriol

Kakvo ulje? Pojma nemam! To radi ovlašteni serviser!

Jesi li ikad provjerio doticnog servisera??
Denis1
Member

PostPostao/la plavnik » 11. 10. 2013. (12:38)

Denis1 je napisao/la:
plavo_more je napisao/la:Dobro, do 300h rada imaš značajno jeftinije održavanje, blago tebi. Ali što je s ostalim satima rada. Da li se i kod tebe javlja strmi rast troškova održavanja (kvarovi)?

Ma kakvi strmi troskovi odrzavanja??Imam Hondu 40 godinu i pol staru 1670 sati.Svakih 100 sati promijenim ulje i filter(250 kn),nakon 1000 sati dosao mi je serviser i promijenio sve remenn,cinkove,svijecice,ulje u hidraulici,ispiranje od kamenca(1500kn).Sad cu opet sam dalje mijenjati do 2500 sati.Ne razumijem kakvi strmi troskovi??Pa sta ima mijenjati osim ulja,cinkova??
Istina i imam suzukija od 115ks novog kupljenog prije ljeta,4 servisa kroz ljeto nesto preko 8000 kn.Ali to je neki drugi par rukava .Garancija je u pitanju.Npr kod ovlastenog servisera ulje mi naplati 137 kn za litru i ruke 275 kn sat.Necu ulaziti u njegov posao ali znam da sam promijenim ulje i zamjenim filter za ravno 20 min a on uredno naplati 2.5h rada.Isto kao i ulje i cijene ulja,ali to je drugi par rukava.

Dodji kod nas na servis. Pitaj barem ponudu.

Kod mene ti je original Suzuki ulje 100 kn/lit.
Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! by Lupis
plavnik
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Grašo 20 - Lombardini 2204MT

PostPostao/la plavo_more » 11. 10. 2013. (20:37)

Cijena ulja tu nije bitna, već je bitan kvalitet cjelovitog povjerenog održavanja. Izgleda da ovaj forum prate i serviseri, što je jako dobro. Moj serviser se nekako zamislio, počeo je priznavati greške. Pa ne može jedan visokoserijski motor biti posebno tako defektan, a u cijelosti je održavan od ovlaštenog servisera. To jedna velika firma, poput Suzuki, ne može dopustiti da joj se teško stečeno povjerenje urušava na tako jeftin način. A postoji još tu i ZAKON O OPĆOJ SIGURNOSTI PROIZVODA!
plavo_more
Member

PostPostao/la tehnicoo » 12. 10. 2013. (09:09)

plavo_more je napisao/la:Cijena ulja tu nije bitna, već je bitan kvalitet cjelovitog povjerenog održavanja. Izgleda da ovaj forum prate i serviseri, što je jako dobro. Moj serviser se nekako zamislio, počeo je priznavati greške. Pa ne može jedan visokoserijski motor biti posebno tako defektan, a u cijelosti je održavan od ovlaštenog servisera. To jedna velika firma, poput Suzuki, ne može dopustiti da joj se teško stečeno povjerenje urušava na tako jeftin način. A postoji još tu i ZAKON O OPĆOJ SIGURNOSTI PROIZVODA!

Trajanje proizvoda i isplativost starog motora.Vrlo interesantno pitanje koje se može postaviti za svaki proizvod
Kada su pitali gospodina Forda koji je auto najbolji odgovor je bio NOVI i još kada je pokriven dugom garancijom, kako lijepo.

Lijepo obrađeni troškovi i interesantno postavljeno pitanje.
Sada kad znamo strukturu troškova vidimo da se radi o kvarovima zadnji kvar elektromotormotor trima, na 700 sati baš i nebi trebao zatajit.
600 sati kućište trima pušta ulje, predpostavljam progrižen od galvanskih struja, vjerojatno nešto sa cinkovima nije bilo kako treba i adio mare.
500 prekidač trima može biti zub vremena a može i mehaničko oštećenje (pogotovo ako je onaj na ručki).
Ali sad me gricka 400 sati klipnjača, prstenovi klipa (ili klipova) i dihtung a što je sa klipom, da li je mjenjana samo jedna klipnjača što je bilo sa ostalim ?

Znam vlasnike kako automobila tako i motora koji nakom isteka garancije prodaju i kupuju novi, da li je to isplativo ??, kako za koga ljudi kupuju i polovne motore i aute, što stariji to jeftiniji to skuplje za održavanje.
tehnicoo
New Entry

PostPostao/la plavo_more » 12. 10. 2013. (12:01)

Kada je već spomenut automobil, sjetio sam se slučaja s onim Pežoima kojima su pucale ojnice i time su se upropaštavali motori. Za one koji su bili redovno servisirani, besplatno su se mijenjali motori neovisno o pređenim kilometrima. Objašnjenje je bilo to da je proizvođač plasirao na tržište proizvod koji mora biti siguran do definiranog roka (10 godina) što osigurava posredstvom ovlaštenog servisa. Dakle, serviser garantira sigurnost do slijedećeg servisa, a ako se pojavi neka skrivena greška, onda nju besplatno otklanja proizvođač.
U vezi s time malo sam pročešljao donji Zakon. Nije loše se upoznati svojim pravima!

ZAKON
O OPĆOJ SIGURNOSTI PROIZVODA (NN30/09)
I. OPĆE ODREDBE
Članak 1.
(1) Ovim se Zakonom propisuju opći sigurnosni zahtjevi za proizvode, obveze proizvođača i distributera, informiranje javnosti, poticanje dragovoljnih mjera te nadzor nad ispunjavanjem propisanih zahtjeva.
(2) Svrha ovoga Zakona je osigurati da se na tržište stavljaju samo sigurni proizvodi.

Članak 4.
2. »Sigurni proizvod« označava bilo koji proizvod koji u normalnim ili razumno predvidljivim uvjetima uporabe, uključujući trajanje i po potrebi stavljanje u uporabu, zahtjeve za ugradbu i održavanje, ne predstavlja nikakav rizik ili samo najmanji rizik spojiv s uporabom proizvoda te koji se smatra prihvatljivim i sukladnim s visokom razinom zaštite sigurnosti i zdravlja ljudi, posebno uzimajući u obzir sljedeće elemente:
– karakteristike proizvoda, osobito njegov sastav, pakiranje, upute za sklapanje te po potrebi ugradbu i održavanje,
– predstavljanje proizvoda, njegovo označavanje, upozorenja i upute za njegovu uporabu i uklanjanje i sve druge oznake ili obavijesti koje se odnose na taj proizvod,
– kategorije potrošača koji su izloženi riziku kad upotrebljavaju određeni proizvod, osobito djeca i starije osobe.
3. »Opasan proizvod« je svaki proizvod koji nije sukladan s definicijom iz točke 2. stavka 1. ovoga članka.

III. OBVEZE PROIZVOĐAČA I DISTRIBUTERA
Članak 7.
(1) Da bi sigurnost proizvoda bila zajamčena, proizvođači moraju:
– obavijestiti potrošače i druge korisnike priloženim uputama za uporabu i drugim potrebnim obavijestima, kako bi potrošači i drugi korisnici mogli ocijeniti rizike svojstvene proizvodu tijekom njegove normalne ili razumno predvidljive uporabe kad takvi rizici nisu odmah zamjetljivi bez odgovarajućeg upozorenja, te poduzeti mjere opreza protiv tih rizika,
– u skladu s karakteristikama proizvoda koje isporučuju, poduzeti mjere koje im omogućuju pravodobno obavješćivanje o opasnostima koje ti proizvodi mogu predstavljati te poduzimati odgovarajuće mjere, po potrebi i povlačenje proizvoda s tržišta ili povrat proizvoda od potrošača, kako bi se izbjegli rizici,
– poduzeti mjeru povrata proizvoda od potrošača samo u krajnjem slučaju kada druge mjere nisu dovoljne za sprječavanje određenih rizika, kada smatraju prijeko potrebnim ili kada su to prisiljeni učiniti nastavno na mjeru koju je poduzelo nadležno tijelo.

........... i tako dalje

slika
plavo_more
Member

PostPostao/la ToniN » 01. 11. 2013. (21:35)

ti si bar u Rijeci pa imaš blizu servis, a šta ili koga mi u okolici Splita imamo za servisirat novi Suzuki? :roll:
...bolje loš dan na moru nego dobar dan na poslu!
ToniN
New Entry

Tip plovila: Belingardo Cabin Fish 550/Suzuki DF 70

PostPostao/la marin » 02. 11. 2013. (08:36)

pa zato u nas i ima uvjerljivo najmanje suzukija od svih motora, tu mislin i na otoke itd
marin
Old Senior Member

Tip plovila: Ocqueteau 735, Kuster 15

PostPostao/la enzoenglez » 02. 11. 2013. (09:16)

Po stranici motonavisa nebi se baš reklo da nema servisera u Dalmaciji :roll:
slika
Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju.
enzoenglez
Old Senior Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la ToniN » 02. 11. 2013. (21:23)

kako to lipo izgleda ovako na karti, ali kad dođeš prid servis ti padne mrak na oči :x
...bolje loš dan na moru nego dobar dan na poslu!
ToniN
New Entry

Tip plovila: Belingardo Cabin Fish 550/Suzuki DF 70

PostPostao/la fishbone » 03. 11. 2013. (09:24)

Da li si siguran da su klipnjaca i prstenovi promijenjeni? :eh:
Mozda glupo pitanje ali svega ima..
fishbone
Old Senior Member

Tip plovila: Piculjan 720ng, Yanmar 240

PostPostao/la plavo_more » 03. 11. 2013. (20:53)

Nije dozvoljeno kod ovlaštenog servisera da budeš prisutan prilikom popravka, slično kao i kod auta. Moraš imati povjerenje, a kada se što dogodi, eee, onda je kriv netko drugi ili viša sila. Moj auto više ne servisiram kod ovlaštenog servisera jer nije stekao moje povjerenje. Sada ga servisiram kod neovlaštenog i jako sam zadovoljan. Pri tome sam svjestan da mi se neće priznati kvar ako je prouzrokovan skrivenom greškom, ali rađe to, nego da me drže za tovara.
Sada Suzuki radi dobro, ako se dogodi još kakva slična greška kao i ranije, onda prelazim na neovlaštenog servisera.
plavo_more
Member

PostPostao/la el passo » 03. 11. 2013. (21:31)

Povjerenje je najbitnije. Glupo je da ne možeš biti nazočan prilikom popravka/servisa...vjerojatno sigurnosni razlozi, ali postoji i sigurna udaljenost. Kad su mi radili veliki servis u ovlaštenoj autokući nisam se dao potjerati. Kad več keširam toliko bar da znam da je to i ugrađeno. U Puli u tomos servisu mehaničar ima lijepu gestu da kad dođeš po motor uz njega te čekaju i zamijenjeni dijelovi. Zamisli kad bi svi servisi tako. Uzmeš kao što uzmeš i račun...puno je manje mjesta muljanju jer da bi ti imao što dati u zamjenu za to mora nešto i ugraditi u motor
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PrethodnaSljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.