Viking 28 (ex "Leut")

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Mankuli

PostPostao/la domagoj » 18. 10. 2013. (15:25)

Ferdo je napisao/la:Domagoj, hoće li na pramcu biti po jedan ili po dva mankula (sa svake strane)?

Po dva. Izvorno je bio jedan centralni mankul. Obzirom da planiram staviti vinč i sidro na provu, smetao bi mi. Zato ću staviti po dva mankula sa svake strane, a sidreni vinč na sredinu.
domagoj
Member

Tip plovila: Leut Viking 9 m, IMR M34

Re: Leut

PostPostao/la domagoj » 18. 10. 2013. (15:29)

el passo je napisao/la:
platonri je napisao/la:Impresioniran sam predanošću poslu, skidam kapu i klanjam se, svaka čast, mislim da svi čekaju nastavak priče sa zanimanjem :thumbup:

Evo da citiram jedan post od prije godinu dana koji se u potpunosti slaže sa mojim mišljenjem.
Svaki put kad postaš slike napretka posla ponovo prelistam cijelu temu. Svaka čast :clap:

Hvala. Da nije ovih povremenih pohvala i podrški familija bi me već odavno smijenila. Kažu da se ovoliko nije toleriralo ni Štimcu.
domagoj
Member

PostPostao/la Karlo Yachting » 24. 10. 2013. (20:27)

evo i sa moje strane največe moguče pohvale i svaka čast na trudu. polako ali sigurno. samo naprid :thumbup:
Karlo Yachting
New Entry

PostPostao/la vawe » 18. 11. 2013. (13:40)

:clap: :clap: :clap:
Ovakav posa moze raditi samo covik ludo zaljubljen u brod(ove), u ime svih nas sa slicnom bolesti PRIJATELJU NAKLON DO PODAA!!!
I kao i svi moram pohvaliti preciznost i predanost, samo naprid!!!
vawe
New Entry

Tip plovila: Drvena pasara 11m, Gradac, Istranka, Elan 495

PostPostao/la brko » 18. 11. 2013. (23:39)

domagoj je napisao/la:
el passo je napisao/la:
platonri je napisao/la:Impresioniran sam predanošću poslu, skidam kapu i klanjam se, svaka čast, mislim da svi čekaju nastavak priče sa zanimanjem :thumbup:

Evo da citiram jedan post od prije godinu dana koji se u potpunosti slaže sa mojim mišljenjem.
Svaki put kad postaš slike napretka posla ponovo prelistam cijelu temu. Svaka čast :clap:

Hvala. Da nije ovih povremenih pohvala i podrški familija bi me već odavno smijenila. Kažu da se ovoliko nije toleriralo ni Štimcu.

Molim te ne stavljaj papka i sebe u istu rečenicu. Zaslužuješ ti puuuno više tolerance....
"Da je voda dobra žabe bi k'o krave bile"
brko
Member

Tip plovila: zasada "bez plovila"

PostPostao/la josip » 01. 12. 2013. (01:04)

Domagoj , dobar posao radiš i dalje što mi je svakako drago , jer dosta ljudi krenu raditi dobro i kvalitetno ( sporo ) a onda izgube živce i zbrzaju odnosno unište cijeli posao zbog nestrpljivosti. Samo tako nastavi :thumbup:
josip
Old Senior Member

PostPostao/la domagoj » 01. 12. 2013. (21:34)

Nije problem u brzini, nego u nedostatku vremena. Kad imam vremena, bez obzira koliko sporo radio, vidi se napredak. Ali ima dosta perioda kad zbog drugih obaveza uopće ne pristupim na brod dugo vremena. Tako je na primjer i sada, nisam već mjesec dana ništa radio, jer sam u poslu zamjene i renoviranja stana. Ali ionako je loše vrijeme, pa nisam puno izgubio.
domagoj
Member

PostPostao/la domagoj » 12. 01. 2014. (17:03)

Nema novih radova na brodu, osim što sam motor dao na kompletni remont i marinizaciju. Prije nekoliko dana sam nabavio trupce od česmine debljine od 15 - 20 cm, duljine cca 1m, za bitve.

slika

Samo sad ne znam šta s njima. Treba ih što brže osušiti, a da ne ispucaju. Za standardni tretman: močenje u moru, dugotrajno sušenje na zraku itd. nemam vremena. Trebaju mi na jesen gotove bitve.
domagoj
Member

PostPostao/la dendo » 12. 01. 2014. (17:31)

Too,Domagoj... da se nešto dešava.
Ovu crniku mi u istri zovemo bršudva.Jako se teško suši a da ne raspuca.Deblji komadi znaju na poprečnom presjeku sa jedne strane srca imati smeđu fleku koja je ustvari uzdužna pukotina u rastu i od tog djela treba biježati dalje ako imaš"mesa".
Imaš dva scenarija.Ove komade potopi u more u mulj da ih ne napadne biša(drvotočac).Nek budu u moru do poslije vrućina u 8mj onda ih obradi namaži dobro lanenim uljem i gore na glavu kad su montirani stavi krpu natopljenu lanenim uljem.Drugi scenarij je da sada od ovoga izvučeš prizme sa cca 2 cm nadmjere i da glave premažeš sa jako gustom,starom uljenom piturom.To onda složi negdje u suho ne na propuh i moli boga da ne ispuca jako do jeseni. I u prvoj i u drugon varijanti oni na jesen ne budu suhi pa ih nećeš moći ljepiti i tretirati epoksijem nego montirati klasično brodograditeljski na pituru i brokve.
Moj dida je zna slikovito reć da bi mu bilo draže da mu tuče glava u rivu nego brod... by newarr
dendo
Meštar kalafat

Tip plovila: Batana,Drvena Pasara 6,5

PostPostao/la domagoj » 12. 01. 2014. (18:06)

Dendo, brz si. Ti kao da dežuraš na forumu.
Varijanta s potapanjem u moru otpada, tako da ostaje ova druga varijanta.
Negdje sam, mislim na ovom forumu, pročitao da se umjesto močenja u moru, drvo može potopiti u vodu i prokuhati. Pokušati ću to pronaći.
domagoj
Member

PostPostao/la luka » 12. 01. 2014. (18:17)

Ne mora u more moze u bacve s slatkom vodom pored kuce ili garaze. Jedi i glavni problem je sto to do jeseni nece bit dovoljno suvo da preko toga dodje epoxy. Jedino rjesenje ispilat u ploce i nosit kod nekog u susaru da se to "na brzinu " osusi pa sto mu Bog da. Ili sve u tanke fete po 1 cm ispilati i potopit u vodu pa lamelirati u epoxy da bi ti to do jeseni prispjelo i opet rizicno. Tuno si truda do sad u leut ulozio da bi na ovakve zajebancije doveo kvalitet rada u pitanje. Cela balvana mozes i drvofiksom debelo namazat, ako oces na vazduh susiti.
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la domagoj » 12. 01. 2014. (18:33)

Evo našao sam.
viewtopic.php?f=7&t=1472&start=330#p185082

Što se tiče suhoće drva, bitno mi je da se količina vlage smanji do te mjere da se drvo stabilizira i da više ne puca, nisam ni mislio na epoksid.
Nadmjera od dva cm, tako sam otprilike i planirao.
domagoj
Member

PostPostao/la dendo » 12. 01. 2014. (19:05)

Skoro ko da dežuram,ovi plastičari nas pretiču pa me to brine !
Slažem se s Lukom da ne mora u more biti potopljeno voda kao medij mu služi samo da se ne suši prebrzo i da ne raspucava.
Nositi u sušaru teoretski da ali..Poznajem tehnologiju sušenja u vakumskim sušarama koje su najbrže i recimo hrast traži jako dugo vrijeme predgrijavanja prije početka režima sušenja da se površinska vlaga ne "zapeče".Recimo ,jako otprilike, da za jednu mokru osmicu spustiti na 12% treba možda i mjesec dana.Ovo je jako mala količina drva a sušara košta po danu tako da mislim i da nekog nađeš ko bi to odradio kvalitetno da bi jednostavno previše pjevalo.Ova bršudva je za umjetno sušiti još gora od hrasta.
Ispiliti na tanke lamele koje bi se vjerovatno do jeseni dobro posušile,budući da je drvo jako tvrdo mislim da bi se taj laminat na suncu otvarao prvenstveno na glavi.
Da do jeseni to nebude dovoljno suho to je sigurno.Te pukotine koje se budu pojavile u sljedeću godinu morati ćeš zakitati sa kitom za lopaticu.Bitno da ne misliš ići sa epoksijem preko.Ponavljam da krpa natopljena lanenim uljem preko glave već obrađenog mankula može puno pomoći.
Moj dida je zna slikovito reć da bi mu bilo draže da mu tuče glava u rivu nego brod... by newarr
dendo
Meštar kalafat

Tip plovila: Batana,Drvena Pasara 6,5

PostPostao/la Ferdo » 12. 01. 2014. (19:17)

Reže li se kladica u gredice tek kada se potpuno osuši?
Pozdrav,
Ferdo
Ferdo
New Entry

PostPostao/la luka » 12. 01. 2014. (19:44)

Cekaj sad mi nije jasno ako se trebaju od ovoga izraditi bitve to su masivi, ne moze se rezati u prizme 2 cm, moze ali onda je to laminiranje da se dobije odredjeni presjek za izradit bitvu, a 2 cm je opet debelo za dobro osusit do jeseni.
Drvo se ne potapa u vodu samo da nebi pucalo, kada se balvani suse na vazduhu, iz njihovih cela vlaga brze isparava pa se oni brze suse nastaju naponu u drvetu koji prouzrokuju pukonine, u vodi se ravnomjerno ''susi'', voda ispija sokove iz drveta pa drvo brze dospije, ne mora biti voda postoje i kade s akloholom to je mnogo komplikovano i skupo, alkohol isparava pa kade moraju imati poklopce, ali mnod brze drvo dospije nego u vodi...
Drugo pitanje je kad je ovo ubrano, koliko skoro. Ako imas dovoljno komada za izradit bitve onda ti je moj savjet da od jednog dijela nagrubo ali bas grubo dovedes u kvadrete ili neke krivine od kojih mozes napravit bitve i potopis, ili barem maknes svu bjeliku, da dobijes sto manji poprecni presjek da stigne brze. Postoji tu dosta faktora, ako je ovo bas skoro ubrano kad to raspilas to se moze sve usukati i pokriviti kako se bude susilo. A ostatak balvana raspilas u tanko, sto tanje i potopis pa sto Bog da kad je tolika presa.
luka
Meštar kalafat

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.