Zagađeno more u Kostreni

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Zagađeno more u Kostreni

PostPostao/la medori » 15. 10. 2013. (23:36)

Ružne nakupine guste smeđe tvari u moru uz rub plaža i na grotama zapadno od Urinja uznemirile su brojne stanovnike Kostrene i šetače na Žurkovu.

KOSTRENA Neutvrđene količine nafte iscurile su na području Rafinerije nafte Rijeka u more ispred Kostrene. Iz Ine tvrde da je izljev do kojeg je došlo na predjelu uvale Dražice najvećim dijelom zadržan unutar plutajuće brane postavljene na moru pred rafinerijom, no ružne nakupine guste smeđe tvari u moru uz rub plaža i na grotama zapadno od Urinja uznemirile su brojne stanovnike Kostrene i šetače na Žurkovu.

Iako prema službenim informacijama Županijskog operativnog centra za zaštitu mora (ŽOC), uzrok zagađenju nije poznat, na čitavom potezu plaža od Urinja u smjeru Brodogradilišta Viktor Lenac, tijekom dana se mogao osjetiti intenzivan miris nalik onome lož-ulja ili dizelskog goriva, a da je riječ o zagađenju nekom vrstom ulja ili goriva bilo je jasno i po tankom sloju masnoće koji se presijavao na morskoj površini duž obale.

Takav je prizor, posve razumljivo, izazvao veliku zabrinutost građana koji su se zatekli na mjestu događaja, te su odmah alarmirali Županijski operativni centar za zaštitu mora (ŽOC), Općinu Kostrena i ostale dežurne službe. Prema riječima zapovjednika ŽOC-a, riječkog lučkog kapetana Darka Glažara, na teren su odmah upućene ekipe Lučke kapetanije i Dezinsekcije. Unatoč ružnim prizorima zagađenja, Glažar kaže kako nema mjesta panici.

– Pokazalo se da je ipak riječ o zagađenju manjih razmjera. Prema izvještajima naših ekipa na moru je bio prisutan tanki film ulja, u pojasu od obalnog ruba, pa do udaljenosti od oko 180 metara od obale. Prve analize govore da bi mogla biti riječ o dizelskom gorivu, srećom ne u velikoj količini, kaže Glažar, koji nam je potvrdio da je zagađenje ipak tretirano disperzantima s plovila Dezinsekcije.

Iz same Ine na naš upit o uzroku zagađenja mora ispred Kostrene oglasili su se tek šturim odgovorom da je tijekom jutarnjih sati, u uvali Dražice došlo je do manjeg istjecanja ugljikovodika u more.

– Ugovoreni dobavljač odmah je pristupio sanaciji. Površina mora je očišćena, istjecanje je zaustavljeno, a točan uzrok se istražuje. Sve relevantne službe su obaviještene, odgovoreno je iz Ine.

Uz djelatnike Lučke kapetanije Rijeka i Dezinsekcije na teren je izišao i komunalni redar Općine Kostrena, a načelnica Mirela Marunić kaže kako nije riječ o jedinom incidentu povezanom s rafinerijom u proteklih nekoliko dana.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Z ... -iz-Urinja
medori
New Entry

Tip plovila: Dalmatinka

Re: Zagađeno more u Kostreni

PostPostao/la riberer » 16. 10. 2013. (00:21)

"Zagađenje manih razmjera, nema mjesta panici, manje istjecanje ugljikovodika, nije jedini incident u proteklih nekoliko dana" ... ma glavno je da nitko nije kriv :mrgreen:

slika
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la Denis1 » 16. 10. 2013. (00:33)

Evo upravo se vratio iz kostrene.Naravno sav sretan nisam ni stigao do Krka ja brze bolje isprobati novi stap za spining tune.Dodem tako do kostrene pred pola sata i krenem zabacivati razne varalice ,gledam kao lete i sanjam sutrasnju tunu.Osjetio sam kako smrdi nafta ali nisam nista kuzio dok nisam shvatio kako mi je sav konac i sve varalice natopljene naftom i nekakvim uljem.Poludio sam, pa jeli moguce da nitko nece odgovarati??Ko ce sad meni vratiti ulozene novce u konac i varalice:-))??Svasta...
Denis1
Member

PostPostao/la medori » 16. 10. 2013. (07:23)

Sinoć oko 19 h sam pokušao poć na lignje (barkom) u Kostreni ali uz taj smrad nafte i toliku količinu na površini baš ni bilo ugodno. Njima je to malo zagađenje. 2 nm uz kraj, koliko sam ja prošal, i ko zna koliko u širinu se razvuklo. Površina mora je očišćena, samo ne znam kamo je to čišćeno. Bit će samo ispred rafinerije pa kao nije naše.
medori
New Entry

Tip plovila: Dalmatinka

PostPostao/la Papi » 16. 10. 2013. (07:41)

Di je sad država da ih udari po žepu???? i to nakon što počiste svo to sr@**e..... :thumbdown:
Papi
Member

Vrsta ribolova: sportski

PostPostao/la ab ovo » 16. 10. 2013. (08:08)

Pa ne možeš im buru naplatit.
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la COGI » 16. 10. 2013. (11:05)

Pa kako će in naplatit,kad nigdi nema znaka da je zabranjeno ispuštat naftu....i sve ostalo.... :twisted: :evil:

Ali kad stave znak.... :Other8:

:thumbup: :wave:
Mijenjam korišteni eurodiesel
Tko uči,taj i nauči,kad tad
Iskustvo se ne uči,ono se stiče
Čovik se uči cili život,a umre ka neznalica
COGI
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Primorka,V.P. 12.5 KW

PostPostao/la Kvarner76 » 21. 10. 2013. (06:41)

namjerno ili ne ali uništavaju Kostrenu i cijeli kraj. ovo nije prvi put a bojim se ni zadnji.
Kvarner76
Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la Pescador » 10. 02. 2014. (15:02)

svaki takav i sličan incident treba prijaviti inspekciji zaštite okoliša na okolis.inspekcija@mzoip.hr
a može i na 112. Možda neće odmah biti velike koristi, ali biti će je
Pescador
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Primorka

PostPostao/la plavnik » 10. 02. 2014. (15:28)

Bio jučer malo u šetnji dolje u lučici Žurkovo.

Čim sam izašao iz auta pogodio me strašan smrad. Valjda od rafinerije Urinj. Pa to je strašno kako je loš zrak tamo. :o
Navodno Kostrena ima skupa zemljišta i stambene kvadrate, ali da je i za đabe nebi se tamo preselio :?
Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! by Lupis
plavnik
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Grašo 20 - Lombardini 2204MT

PostPostao/la Kvarner76 » 10. 02. 2014. (20:54)

plavnik je napisao/la:Bio jučer malo u šetnji dolje u lučici Žurkovo.

Čim sam izašao iz auta pogodio me strašan smrad. Valjda od rafinerije Urinj. Pa to je strašno kako je loš zrak tamo. :o
Navodno Kostrena ima skupa zemljišta i stambene kvadrate, ali da je i za đabe nebi se tamo preselio :?

Kad spominjes zemljista u Kostreni, bio sam prije nekog vremena pogledati terene i naletio sam na jednog lokalnog nonica. kad sam mu kroz razgovor spomenuo da gledam neke terene po kostreni, koji su doduse skupi, rekao mi je da ni ne pomisljam dovoditi djecu ovdje zbog smrada koji se siri iz Urinja. Ako se ne varam Rijeka prednjaci po broju oboljelih od karcinoma pluca. Pitam se zasto
Kvarner76
Member

PostPostao/la MV KRK » 10. 02. 2014. (23:16)

još nam samo fali par naftnih platformi na kvarneru, lng terminal, koksara u istri i živio turizam, mamu im..,,
MV KRK
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Gull 745 yanmar 125 ks

PostPostao/la Kvarner76 » 11. 02. 2014. (00:05)

ni to nije iskljuceno u buducnosti. previse je tu ljudi kojima nas primorski kraj ne znaci nista a dobro su se uhljebili i gledaju kako ce izvuci pare na bilo koji nacin.
Kvarner76
Member

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 31 gostiju.