British Seagull

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: British Seagull

PostPostao/la Maestral700 » 13. 10. 2013. (13:30)

Otprilike isto :lol:
Tvornički je Tomos 1,6l puni gas ali valjda u idealnim prilikama,po mogućnosti u konobi,da ne mora gurati brod...
Na drvenoj gajeti ili pasari od 5m uz malo mora popije bez problema i preko 2l/h. Za Seagull ispada 1,8 l/h uz pola do
3/4 gasa, isto vjerojatno uz idealne uvjete.
Sve u svemu - ista pašta. Seagull možda malo više troši,ima gušću mješavinu,više dimi.....ali se ne gasi,ne trokira
i ne trenira živce :mrgreen:
Maestral700
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la Turcin » 13. 10. 2013. (13:44)

Ja mislim da je meni t4 trosio dosta preko 2l, normalno pun gas, jer na manje i ne ide :mrgreen:
Turcin
Senior Member

Tip plovila: maestral 600

PostPostao/la ceko » 13. 10. 2013. (16:42)

golum je napisao/la:
ceko je napisao/la:Pali se na konop - to ni enigma..

Znam Ceko :) Jergina usporedba je bila sa tomosom a kao tomos se ne pali na špag :)

Tomos ipak ima mehanizam za automatsko namotavanje špaga, molim lijepo.. I na kraju, ima lijepu, ergonomsku gumenu ručkicu dok segal ima samo špagu sa komadom drva.. :geek: :lol:
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la el passo » 13. 10. 2013. (19:50)

ceko je napisao/la:I na kraju, ima lijepu, ergonomsku gumenu ručkicu dok segal ima samo špagu sa komadom drva....

ergonomski oblikovanim da bolje leži u ruci dok potežeš :lol:
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la golum » 13. 10. 2013. (20:18)

Tomos ipak ima mehanizam za automatsko namotavanje špaga, molim lijepo.. I na kraju, ima lijepu, ergonomsku gumenu ručkicu dok segal ima samo špagu sa komadom drva..

Podsjetilo me to na davna vremena iz iznovne škole :) kad me učiteljica(tada drugarica) pitala što mislim o knjizi za lektiru?
Rekao sam da je knjiga dobra ima ljepe korice i uvez i nadasve jako poučna : Laughing3:
golum
Old Senior Member

Tip plovila: Ven fly cabin

PostPostao/la jerga » 15. 10. 2013. (20:38)

ceko je napisao/la:Kako ne, reka je da tomos malo troši.. :lol:

Da, nisam rekao točnu potrošnju ali biti će nešto kao što Maestral kaže oko british gallon na 2, 2ipo sata. I to nije baš malo jer na pola gasa ide isto kao Tomos 4 na pol gasa a Tomosaki troši stvarno malo, što god netko rekao. Potrošnja na punom gasu nije neki vrijedan podatak jer na punom gasu lože samo oni koje ne boli duša kad čuje motor koji se raspada :lol: . Stvar je u tome da efikasnost propelera eksponencijalno opada sa brojem okretaja (govorimo o deplasmanskim brzinama), a na punom gasu onaj propelerčić od tomosa vrti se kao rotor turbine a od toga nema vajde. Nije da hvalim Tomosa jer je to zaista čudnovat stroj ali kad ga skužiš čak ti bude drag ;) .
Ali da vam kažem kad već pričate o vintage motorima, moj stari imao pred 40 godina vanbrodski Pentu (po toj penti dalmatinci zovu fuoriborde pentama)....e to je bio stroj! 2 cilindra, propeler kao remorker, mali điri, vidiš svaku palu a iza propelera mirna voda, nema pjene. A kako je tek gurao barku...i još se sjećam onog rezervara sa rupom za zamajac i taj zamajac kako se vrti. S tim strojem ne može se mjeriti niti ova 4-taktna Yamaha šta sad stoji na krmi...
PENTA e to je bila penta! :thumbup:
ono čega nema to se ne kvari
jerga
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Marinello Eden E-tec 115; pasaraElanYamaha6

PostPostao/la borro » 16. 10. 2013. (07:22)

jerga je napisao/la:

Potrošnja na punom gasu nije neki vrijedan podatak jer na punom gasu lože samo oni koje ne boli duša kad čuje motor koji se raspada :lol: . Stvar je u tome da efikasnost propelera eksponencijalno opada sa brojem okretaja (govorimo o deplasmanskim brzinama),

Jesi li ti siguran u ovu matematičku izjavu?
Osim toga, zašto bi se tomos i bilo koji drugi motor raspadao na punom gasu?? Pa projektiran je i upravo za te okretaje koje postiže (ako ti nije žao goriva ili si u štednom programu).
Imam 5-6 tomosa, od toga neki datiraju iz vremena kad sam bio mlad i lud i ne poznaju drugi način vožnje osim full-gas, i rade i danas nakon 25 godina, jednako!
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la sikira » 16. 10. 2013. (09:23)

Tako se i ladi najbolje.
sikira
Member

Tip plovila: Pershing 115'

PostPostao/la COGI » 16. 10. 2013. (10:41)

Borro je dobro reka,tomos je napravljen da vozi na ful gasu.Zar ste zaboravili da ovi noviji,zadnji su bili čisto bili koji to nisu imali,imaju ručicu gasa koja je ostajala samo ako si je zavrnija do kraja.Ako nije do kraja moraš je držat jer se sama vraća.Ja san na istranci ima 2 tomosa,pritega bi i na ravno,da ful gas i vozi sa kormilom,tako 2-3 sata do južne strane Šolte.Nikad se nisu ugasili i dan danas radu ka urice.Samo triba ih NJEGOVAT.... :lol:

Tomos je bija i osta LEGENDA.....ma šta mi mislili o tome.... :Other14: :OK 17:

:thumbup: :wave:
Mijenjam korišteni eurodiesel
Tko uči,taj i nauči,kad tad
Iskustvo se ne uči,ono se stiče
Čovik se uči cili život,a umre ka neznalica
COGI
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka,V.P. 12.5 KW

PostPostao/la 2105 » 16. 10. 2013. (12:13)

Ima sam Seagull-a od 6 ks a prije njega Volvo Pentu (van brodsku) od 8 KS na drvenoj pasari od 4.75 m.
Sigal mi je sta u maloj kabini barke kad nebi vozi (priko noći) i bi je ka komarac prema volovo penti koju je vajalo karocom
tiskat do barke jer je nije bilo šanse spremit na ruke u kabinu. U to doba niko nije ostavlja vanbrodske motore
na barci priko noći.

Niko ne spominje najveci novitet Tomosa kad se pojavi, jer prin njega su svi uglavnom imali Sigale.
Naime sa Sigalom nisi moga šijat a sa Tomos da. To je bilo veliko čudo!
Potrošnja sa ovim mojim Sigalom je bila otprilike na Milju - malo više od Litre + 10 posto uja, a onda nakon 4 Milje udri nalivat rezervoar. Barka je uvik smrdila po benzini. Sa Tomosom je pasara hodila puno bolje, međutim Sigal nikad nije ferma samo me zna ošinut konop kad bi ga stari pali. Ka dite bi uvik uteka u kabinu. Onda je doša Tomos, pa smo hodili brže i šijali ali i izludili sa kvarovima..

Sigala smo poklonili ka novog a služi nam je nakon volvo pente 15-ak godina.
2105
Member

PostPostao/la jerga » 16. 10. 2013. (13:17)

borro je napisao/la:
jerga je napisao/la:

Potrošnja na punom gasu nije neki vrijedan podatak jer na punom gasu lože samo oni koje ne boli duša kad čuje motor koji se raspada :lol: . Stvar je u tome da efikasnost propelera eksponencijalno opada sa brojem okretaja (govorimo o deplasmanskim brzinama),

Jesi li ti siguran u ovu matematičku izjavu?
Osim toga, zašto bi se tomos i bilo koji drugi motor raspadao na punom gasu?? Pa projektiran je i upravo za te okretaje koje postiže (ako ti nije žao goriva ili si u štednom programu).
Imam 5-6 tomosa, od toga neki datiraju iz vremena kad sam bio mlad i lud i ne poznaju drugi način vožnje osim full-gas, i rade i danas nakon 25 godina, jednako!

Ponavljam "matematiču" izjavu da ako vozite full gas i još mislite da je to dobro za motor onda nešto nije u redu sa vašim sluhom. Ne odnosi se to posebno na Tomosa već za svaki motor! Bez iznimke! A to što ljudi odvrću Tomosa do jaja i misle da je njemu lijepo(mislim na tomos) ...onda griješe. Trebalo bi da Tomoš može šta reći o tome. A to što ljudi zajebu Tomose na malom gasu ili još gore u leru ili rikvercu (4,5 / 4,8) pa onda misle da je zajeban jer nije išao full gas to je iz nepoznavanja rada (hlađenja) tomasakija. Tomos se uništi na malom gasu jer mu propeler gura vodu sve do auspuha a na malim đirima ili još gore leru nema dovoljno moreske vode da hladi auspuh i cijeli put kojima idu ispušni plinovi. A T4,5 i 4,8 najbolje blokirati u brzini i time ste mu napravili uslugu ;). Ako već treba birati između minimuma i full gasa kod tomosa je onda full gas bolji izbor
jerga
Member

PostPostao/la jerga » 16. 10. 2013. (13:29)

A matematička izjava za korisnost (efikasnost) propelera? Na 80 rpm je propeler najefikasniji, s porastom okretaja raste klizanje i gubici.
Imao ja nekad 2 tomosa na krmi, dva tomosa na 1/3 gasa guraju barku toliko da im ne bi jedan od 10 konja bio ravan. Dva propelera na malim đirima, ide barka kroz valove kao remorker, a s jednim motorom naletiš na val i praktički se zaustaviš. tako je bilo nekad dok sam bio klinac, Tomosa odavno nemam više. Bit će da me nostalgija vuče :D
I je, tomos je legenda :P
Zadnja izmjena: jerga; 16. 10. 2013. (13:43); ukupno mijenjano 1 put/a.
jerga
Member

PostPostao/la borro » 16. 10. 2013. (13:32)

Nebi volio da odemo predaeko van teme, ali svaki motor 8penta, auto svejedno) ima neki raspon oretaja u kojem radi normalno bez obzira vozio ga ti pola gasa ili ful gas, ako je u zelenom području. Evo gledam podatak za svoj auto: maksimalni dozvoljeni okretaji dugotrajno 6500, maksimalni okretaji kratkotrajno 6750. Dakle ja se mogu vozit 6000 ili 6300 bezbrižno jer su inžinjeri koji su ga sastavili napisali i rekli (slao sam mail u japan) da je to u redu.
E sad, tomos...moje iskustvo nakon 30 g koristenja je da mu ništa ne smeta ful gas, jer mu je u "zelenom području". To je tvornički namješteno da maksimalni okretaji nisu van dugotrajnog područja rada i to je to.
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la jerga » 16. 10. 2013. (13:50)

borro je napisao/la:Nebi volio da odemo predaeko van teme, ali svaki motor 8penta, auto svejedno) ima neki raspon oretaja u kojem radi normalno bez obzira vozio ga ti pola gasa ili ful gas, ako je u zelenom području. Evo gledam podatak za svoj auto: maksimalni dozvoljeni okretaji dugotrajno 6500, maksimalni okretaji kratkotrajno 6750. Dakle ja se mogu vozit 6000 ili 6300 bezbrižno jer su inžinjeri koji su ga sastavili napisali i rekli (slao sam mail u japan) da je to u redu.
E sad, tomos...moje iskustvo nakon 30 g koristenja je da mu ništa ne smeta ful gas, jer mu je u "zelenom području". To je tvornički namješteno da maksimalni okretaji nisu van dugotrajnog područja rada i to je to.

Borro, samo ga ti vozi na 6500...nećeš daleko stići. A šta ti mogu reći japanski inženjeri??? Na visokim opterećenjima je sve kao što se kaže opterećeno, a to znači (da ne ulazim u razloge zašto je tako) da će motor raditi ali koliko dugo??? Pa i motori formule 1 su tehnološki najjnapredniji motori na planeti pa su predviđeni da traju 2 utrke. Vidiš sad moraju trajati 2 utrke i posljedično je smanjen max broj okeratja na 18000. Prije su se vrtili 20000, ali rok trajanja jedna utrka i još koji krug da ne rikne odmah poslije cilja. Isto ti vrijedi za svaki motor i stroj, posljedica je samo na predviđeni životni vijek. Nisam japanski inženjer ali hrvatski jesam ;)
jerga
Member

PostPostao/la Maestral700 » 16. 10. 2013. (14:00)

I zaboravili ste spomenuti najveću prednost koju je Tomos imao nad Seagull-om......održavanje tjelesne kondicije!

Sa Seagull-om namotaš, zažmiriš ili okreneš glavu da ne dobiješ po čunki ili njima,povučeš i zaboraviš na njega, vozi cili dan....a to nije dobro za zdravlje :D
Sa Tomosom sam svaki put sa mora dolazio kući razgiban i nabildan, naročito desna ruka (desnom ipak vučeš konop a lijevom tek tučeš od muke po poklopcu)

Znači svaka čast Seagullu,trulom Engleskom kapitalistu koji nije ništa učinio na fizičkoj i psihičkoj spremi i utreniranosti nacije dok je Tomasaki bio cijenjeni
član društva i dao je svoj veliki doprinos našem zdravlju....

Nažalost,opet vozimo Honde,Yamahe,Mercury-je i ostalo sa istoka i zapada,ne kvari se kao Tomasaki i eto nam belaja, dica su nam opet na botune i zakržljala :mrgreen:
Maestral700
Senior Member

Tip plovila: Bez plovila

PrethodnaSljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 19 gostiju.