ropee je napisao/la:Robi-ST je napisao/la:Ne razumin...sta se protok benzina u karburator moze mijenjati bez obzira na polozaj rucice gasa? Ne radi se o nesporazumu jer ja pricam o litrama na uru a ti o litrama na 100km (ili milju)?
robi - ja sam ti pokušao objasniti no ti i dalje ne shvaćaš . Rad bez/ sa opterećenja motora nije isti i nema istu potrošnju .
Možda ovako : Ako pentu u leru držiš na pol gasa uru vremena potrošit će npr. 3 l dok će u plovidbi isto tako s pol gasa potrošiti 4l . Reguliranjem gasa ne reguliraš samu količinu benzina koja se sipa u rezervoar ( npr. svaki karburator ima čašicu koja je puna goriva ,plovkom se prekida punjenje čašice ) nego smjese ( benzina i zraka ) . Pri bržem kretanju zrak je stlačeniji, ulazi ga više i samim tim usisava i veću količinu goriva
...evo čitan...pa da prekinem besmislenu raspravu...Robi je u pravu...
...a sad zašto...motor ti radi u leru i ima neke đire...samo ubaci naprid ili nazad...vidit ćeš da motor promini zvuk...jer je dobija teret i pali su mu điri...da bi osta u onim đirima u kojima je bija prije u leru, a bez tereta, moraš mu dodat gasa...čim si mu doda gasa...jasno motor više troši....
...isti je kuac i s elektromotorom...kad vrti u prazno poteže struju praznog hoda...tj savladava vlastite gubitke (trenje u ležajima, masa rotora, gubitci u namotima...bla-bla-bla...)...ako imaš ampermetar spojen na njega...čim mu dotakneš osovinu (teret), struja koju povlaći raste da bi održa svoje đire, tj snagu....jedino šta on to radi sam...a na motoru s unutrašnjim izgaranjem tu energiju moraš dodat dodavanjem gasa....tj više goriva....
...a šta se tiće karburatora (ispravnog) on uvik daje istu količinu goriva (točnije smjese) u nekom položaju ručice gasa...tu se ne mijenja ništa....