Mislim da bi trebalo razlikovat gašenje dekopresorima ili samo zaustavljanje onih zadnjih par điri.
Gašenje, bez da se ručica gasa spušta, nego samo dignuti dekompresore, je vjerojatno štetno ako se duže primjenjuje, pogotovo za ventile, i ako se gasi sa velikih okretaja naravno.
Ali ono kad se motor gasi rućicon gasa, a samo sekundu prije zaustavljanja dignuti dekompresore nije štetno. Tako se rotor pumpe vode ne izvrče, motor ostane na drugo misto svaki put, a i nema onog neugodnog zadnjeg udara kad motor ne pribaci kompresiju, nego se vrati. Zadnje strujanje zraka kroz malo otvoren ventil ga sigurno ne može ostetiti.
Ako neko ima nekakvi drugi razlog ili mišljenje, neka nadopiše.
Inace, kad su remeni i dinamostarter, dekompresori stvarno pomognu kad se dignu kod paljenja, i bateriji i opterećenju dinamostartera. Ako duže vrime motor nije vozija, ja i namjerno ostavim na anaseru da se duže vrti, prije spustanja dekompresora i paljenja, da mu podmazivanje krene. Nakon nekoliko sekundi vrtnje se osjeti znatno olaksanje i ubrzanje verglanja, kad tlak ulja skoči.
Jeli mi može neko reč, zašto je na torpedu naopako stavljena ručica gasa ( u odnosu na Volva MD2)? jeli to znaći da je na Volvu MD2B (25 KS) isto naopako rućica pošto je vrlo sličan torpedu 18/24?
Ma ja kad san Volva (15.5 KS) izvadija iz broda, kojeg još uvijek prodajen, pa ugradija torpeda 18/24, nisan moga ni zamislit da je naopako, iako mi nije bilo jasno zasto je plombirano štelanje "ler gas"-a. Nije mi baš bilo jasno ni kako ću ga ugasit ako slučajno upali, a ler gas visoko nastelan. I stvarno, kad je upalija i počea ubrzavat, jedino sam s dekompresorima moga ugasit motor
. Srića da mi je bija odma skočija tlak ulja, inaće bi bilo problema. Kasnije sam shvatija da je naopako, kad sam mu "nabija gas do kraja" od živaca, i shvatija da tako padaju điri. Baš san budala ispa. Naravno, pošto se radi o sajli gasa sa volva (koja nikad nije mogla ić do maksimuma i koju sam odmah spojio na torpeda prije prvog paljenja), tek kad sam je otkačio, mogao sam normalno ugasiti motor. Sad mi to stvara dodatan posal, ka šta sam se več naradija i iživcira jer je po dužini i širini Torpedo 18/24 veći od Volva, pa mi kašeta motora nije mogla uč.