Torpedo 18/24

Diskusija o dizel motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: Torpedo 18/24

PostPostao/la Kantridi 1 » 13. 09. 2013. (14:39)

Dali zna netko majstora za torpedo motore u Rijeci. Nekog koji ima volje doći do barke i obaviti posao kako valja.
Kantridi 1
New Entry

Tip plovila: Pasara vega tohatsu 5 2t

PostPostao/la VERMO 65 » 13. 09. 2013. (15:32)

VERMO 65 je napisao/la:Evo.Znalci će po zvuku i prikazu sigurno znati ako nešto ne valja! :thumbup:
http://www.youtube.com/watch?v=57kT6l3fOK0&feature=youtu.be

Evo,nakon 2 sata promijenio ulje i filtar.Radio pola sata na leru,napravio đir od pola sata sa 2/3 do pun gas,u kraju (vez) pustio još cca 10 minuta na minimumu u leru(još ima emulzije na čepu).Prvi poklopac cilindra(onaj do zamajca)moram maknuti ruku nakon 10-tak sekundi,dok na drugome mogu držati ruku.
Da li je to u redu? :?
VERMO 65
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Dalmatinka 7m,Torpedo 18/24

PostPostao/la Raketa » 13. 09. 2013. (22:07)

Za pritisak ulja sigurno znam da je idealan - tako je i meni bio, mada je nakon
Iz filmića se vidi da je paljenje savršeno - inače meni su bili preporučili - i palilo je - da kad je hladnije i motor teže pali da podignem one ručice na cilindrima, upalim motor i kad zavergla spustim prvu (bliže kabini) pa drugu ručicu - zimi tako puno lakše upali. Ako neko zna nešto više o tome neka napiše.
Po onome šta si napisao ispada da hlađenje radi i više nego dobro. Na isti način možeš provjeriti da li je mjesto dovoda vode u motor hladno, ako je tako - :thumbup: .
Kad budeš vadio barku drugi put, naravno, počisti dobro i kingston (usis vode) i vizualno pogledaj mrežicu ispod njega (filter) da nije zaštopana.
Čini se da motor radi dobro, neka tako i ostane :thumbup: .
Provjeravat redovito pritisak ulja i zagrijavanje motora. Na mom sam bio primijetio da mu više nije baš jako drago kad vozi više od tri sata, bilo pod punim gasom bilo panulivanje na minimumu - dosta bi se zagrijao.
Vidi kako ide s izbacivanjem te vode iz sistema, meni je dosta trebalo da se sva voda izbaci pa sam morao mijenjati ulje još jednom ,nakon nekih 15-20 sati vožnje.
Raketa
Member

PostPostao/la Raketa » 13. 09. 2013. (22:08)

Nisam ovo za pritisak ulja dovršio meni je na minimumu znao bit i manji.
Raketa
Member

PostPostao/la VERMO 65 » 14. 09. 2013. (04:58)

I meni je jedan barba rekao:"Kod prvog paljenja,bez obzira na godišnje doba,uvijek dizati ventile i malo verglati u prazno,radi podmazivanja najgornje točke(ventili)i zbog štednje akumulatora.ja se ovog oduvijek pridržavam!
Pitanje:
1.Dok sam radio ovaj dio posla,primjetio sam na kolektoru,s donje strane dvije rupe(jedna veća i jedna manja)u kojima su vide (nisu klasične).Da li je to za toplinski senzor vode?Ako jest,može li se on skinuti nekako i na koji način?
2.Na spoju grane auspuha i kolektora(NA MAKSIMUMU)mi ide dim.Ovdje nisam mijenjao brtvu.Hoće li to prestati?
Hvala na odgovorima! :wave:
P.S.
Jedva čekam nedjelju za poć na kalamare :thumbup:
VERMO 65
Member

PostPostao/la Raketa » 14. 09. 2013. (09:30)

A najviše zbog štednje elektropokretača - ako puno uzaludno verglaš - spržiš ga.
Na ova pitanja nažalost ne znam odgovor.
Nego, imaš ti termostat? To bi ti se svakako isplatilo ugraditi, ne košta puno ali puno znači.
Raketa
Member

PostPostao/la neli27 » 14. 09. 2013. (22:54)

Na tom spoju če ti sve više dimit dok ne promjeniš brvu,a što se tiče dizanje dekompresora on ima svrhu samo kod ručnog upučivanja ili kada imaš oslabljen akomulator pa podigneš dekompresore,ima vlasnika koji gase motor sa dekompresorom da bi mu rotor pumpe vode duže trajao što nije dobro,sad se nađu rotori kvalitetni od 130kn koji traju,a ne one od Gumiservisa što su ih jedno vrijeme proizvodili od obične gume i trajali par sati.Za lakše paljenje postoji ti ono crveno dugme koje pritisneš ono mora ostat u donjem položaju kad motor upali ono samo se vrati,njega koristi kad su niske temp. ili kad duže vremena nije bio u upotrebi.
neli27
Member

Tip plovila: gradac perkins 28

PostPostao/la tragos » 17. 09. 2013. (15:50)

to gasenje na dekompresore, ali postupno jedan po jedan i nije stetno, i ne stedi samo impeler nego i druge neke djelove, primjerice kod klasicnoga gasenja dovodenjem gasa na minimum zamajac se zaustavi skoro uvik na isto misto i kod paljenja na anaser ne trosu se svi zubi na zamajcu jednako, isto tako kod gasenja na dekompresore ventili se postupno zaustavljaju i nema naglog zaustavljanja ventila sta produzuje vjek trajanja pijata ventila
tragos
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: samogradnja plastika 7,10m

PostPostao/la inzo » 18. 09. 2013. (10:45)

Mislim da bi trebalo razlikovat gašenje dekopresorima ili samo zaustavljanje onih zadnjih par điri.
Gašenje, bez da se ručica gasa spušta, nego samo dignuti dekompresore, je vjerojatno štetno ako se duže primjenjuje, pogotovo za ventile, i ako se gasi sa velikih okretaja naravno.
Ali ono kad se motor gasi rućicon gasa, a samo sekundu prije zaustavljanja dignuti dekompresore nije štetno. Tako se rotor pumpe vode ne izvrče, motor ostane na drugo misto svaki put, a i nema onog neugodnog zadnjeg udara kad motor ne pribaci kompresiju, nego se vrati. Zadnje strujanje zraka kroz malo otvoren ventil ga sigurno ne može ostetiti.
Ako neko ima nekakvi drugi razlog ili mišljenje, neka nadopiše.

Inace, kad su remeni i dinamostarter, dekompresori stvarno pomognu kad se dignu kod paljenja, i bateriji i opterećenju dinamostartera. Ako duže vrime motor nije vozija, ja i namjerno ostavim na anaseru da se duže vrti, prije spustanja dekompresora i paljenja, da mu podmazivanje krene. Nakon nekoliko sekundi vrtnje se osjeti znatno olaksanje i ubrzanje verglanja, kad tlak ulja skoči.

Jeli mi može neko reč, zašto je na torpedu naopako stavljena ručica gasa ( u odnosu na Volva MD2)? jeli to znaći da je na Volvu MD2B (25 KS) isto naopako rućica pošto je vrlo sličan torpedu 18/24?

Ma ja kad san Volva (15.5 KS) izvadija iz broda, kojeg još uvijek prodajen, pa ugradija torpeda 18/24, nisan moga ni zamislit da je naopako, iako mi nije bilo jasno zasto je plombirano štelanje "ler gas"-a. Nije mi baš bilo jasno ni kako ću ga ugasit ako slučajno upali, a ler gas visoko nastelan. I stvarno, kad je upalija i počea ubrzavat, jedino sam s dekompresorima moga ugasit motor :o . Srića da mi je bija odma skočija tlak ulja, inaće bi bilo problema. Kasnije sam shvatija da je naopako, kad sam mu "nabija gas do kraja" od živaca, i shvatija da tako padaju điri. Baš san budala ispa. Naravno, pošto se radi o sajli gasa sa volva (koja nikad nije mogla ić do maksimuma i koju sam odmah spojio na torpeda prije prvog paljenja), tek kad sam je otkačio, mogao sam normalno ugasiti motor. Sad mi to stvara dodatan posal, ka šta sam se več naradija i iživcira jer je po dužini i širini Torpedo 18/24 veći od Volva, pa mi kašeta motora nije mogla uč. :x
inzo
New Entry

Tip plovila: Drvena pasara s Torpedom 18/24

PostPostao/la tragos » 18. 09. 2013. (18:58)

inzo, podrazumjeva se smanjivanje gasa do minimuma, zaboravija san napisat.

p.s. skini ono nakaradnosti od tomosa sa krme i oni nosac, i vrati onu oker štriku, figurala je kako bi to pokojni gazda napravija
tragos
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: samogradnja plastika 7,10m

PostPostao/la neli27 » 18. 09. 2013. (23:10)

Kod češtog gašenja na dokompresor,nafta koju dizna ubrizgava a vi ste digli dekompresor ,dizna i dalje ubrizgava dok motor ne stane,što mislite kamo ta naft(u karteru) što mislite što je jeftinije kvalitetniji ritor kupit i dati 150kn.ili imati zajebanciju sa pritiskom ulja jer ga razređuje,čuđenje motor mi dimi,skidanje glava jer ventili propuštaju.Noviji motori nemaju večinom ugraden dekompresor,ali imaju ispravne akomulatore da ga mogu palit.Dekompresor konstrukciski služi ako je akomulator oslabio,anlaser zajebava a da bi došao kuči iz neke skrivene uvale sa ljubavnicom utakneš kur....okreneš i upališ.
neli27
Member

PostPostao/la ceko » 19. 09. 2013. (06:39)

Pa nebi se složio neli, kurbla prvo ne postoji na brodu :lol: , a motori su se palili na manicu i prije dinama i anlasera i zato je napravljen dekompresor.. Torpedo i motori iz te generacije su zapravo prelaz sa isključivo ručnog na isključivo elektropokretanje zato imaju i dekompresor i anlaser (koji je kasnije došao, nakon dinamostartera).. A sad ozbiljno, neznan koliko mora proći vremena de se sa dogodi to šta pišeš, da se razridi ulje itd. ja dosta vozin (prosjek 5-6 urih na dan kad san na moru - stavimo do 100 uri mjesečno) palim motor dva puta i gasim dva puta na dan, ponekad samo jednom (isključivo na dekompresor) motor radi 90% na minimum, ulje mijenjam prosječno svaka dva miseca, a ponekad i svaki misec, ne vidim razlike u ulju, a nisam imao problema ni sa ventilima zbog toga (najveći problem je garež zbog minimuma), mislim, interval promjene ulja je 50 sati po knjižici (to bi meni bilo sigurno jedanput mjesečno sa recimo 20-ak gašenja) - tu nebi smilo biti problema, šta misliš? :think:
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la inzo » 19. 09. 2013. (08:11)

E tragos, i ja bi volija da je još uvik oker štrika, dva plava fila, da ja pomognen to pituravat, a inače uživan sa svojin farimannon. Ali nije i nemože bit.
Ovako će, nadan se i onaj jedini plavi fil šta je osta, nestat. Dizajn i sklad idu u drugi plan, nažalost. Ali to nije tema ovog foruma.

Dok je bija Volvo, nije treba ni pomoćni motor, ni vesla, nikad. Sad je Torpedo 18/24 koji se još mora dokazat. A ako me on izda, nakaradnim tomoson se vraćan u luku, torpedo ide vanka, na njegovo misto pajoli, a izad do tog tomosa na istom nosaču nekih 20 konja i četiri takta. Pa nek se ljudi krste sta san učinija.

Šta se dekompresora tiče, ja se držin toga da gašenje ručicon gasa, uz zaustavljanje s dekompresorima ne šteti. Nafta ionako više ne ide u cilindar, zbog ručice gasa ispod minimuma.
inzo
New Entry

Tip plovila: Drvena pasara s Torpedom 18/24

PostPostao/la neli27 » 19. 09. 2013. (18:03)

Inzo,u pravu si kada najprije smanjiš polugu gasa do kraja i digneš dekompresor,na taj način pumpa ne daje gorivo.Ceko svaka ti čast na redovitom mjenjanju ulja,da bi bar 50%njih to radi imali bi puno manje problema(a što bi onda mehaničari radili) jedini moj savjet da nakon dužeg panulanja gas na pola da ispuše i očisti ventile i problem sa garežom na ventilima.
neli27
Member

PostPostao/la VERMO 65 » 19. 09. 2013. (21:14)

Bio danas cirka dva sata,što na minimumu,što 2/3 gasa. Motor radi skoro pa savršeno,a sad mogu držati ruku na poklopcima stalno. Nema emulzije na čepu. Zadovoljan sam. Hvala svima koji su pomogli. :thumbup:
VERMO 65
Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Dizelaši

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.