Meni ti je na kvarneru jedino smisleno vozit se donjom stranom cresa, južnom... Dakle, Cres, Valun, obavezno plaža Lubenice, pogodit negdje od 11h nadalje, po sunčanom vremenu za vidit plavu spilju, dvije su slične plaže, obratit pažnju da bacite sidro u onoj gdje je spilja
Ja sam uvijek kad sam se ovuda vrzmao gledao prespavat u uvali Maračol na Unijama, pa pješke u selo jer je sa druge strane otoka, tamo mi je uvijek fenomenalno. Nikad pristao na Zeču, moglo bi bit zanimljivo, ne znam... Srakane isto nisam nikad pristao, prolazio kraj i ne čini se pretjerano atraktivno, pogotovo što navodno domorodci ne vole posjete... Priča je da na svakom otoku živi po jedan brat, i da međusobno ne pričaju. Navodno je jedan pismen, a drugi ne, iz aviona koji opskrbljuje unije im navodno bace novine, pa, iako ne pričaju, ovaj što čita sjedne na kraj svog otoka i čina "na glas" ovom drugom... vjerojatno izmišljeno, ali opet fora priča...
Pa onda, ako je vrijeme u redu i ima vremena/brzine broda, Susak obavezno! E sad, malo je van ruke, ako se planira kroz Osor, ispod mosta, ja više volim ovu stranu di je mali lošinj, ali ako se ide kroz Osor, u špici sezone, nacrtat se tamo što ranije ujutro i stat u red, most se diže u 9h, zna bit poprilična gužva, dosta je usko, a jake struje, malo opreza, pripremit jednog na provi sa mezzom i bit spreman pomoć na krmi... Ako se ide kroz Osor, onda su tu Nerezine, što mi nije ništo posebno, ali i uvala Jadrišćica koja mi je super. Ako se ide sa strane Malog Lošinja, onda je tu na putu Ilovik koji je jako zanimljiv, jer se sidriš/ vežeš na bovu između dva otoka, Ilovik i sv. Marko? na kojem je mjesno groblje... fora. Zna bit gužva da se ne može pristat na Ilovik, nego samo na te bovice, pa bi trebalo imat byboat sa pentom za otić u selo jer je dosta široko i zna bit vjetra i struje... A kad si već na Iloviku, gledaš u Silbu... samo, to je već dobrih 60ak milja najbližim putem do Ićića...
Meni Krk brodom nije pretjerano zanimljiv, a iz priloženog se vidi da mi nije ni napeto brodom ić na neka napučena mjesta u veliku žižu sa brdo kafića, da ne spominjem noćne klubove, pa uzeti sa rezervom, možda ti se ovaj moj stil ne bi svidio...
Također, sjeverna strana Cresa je potpuni promašaj, tu i tamo neka plažica, najčešće napučena košnicama, do Belog praktički nema ništa, ili je to samo moj dojam... U sakom slučaju do belog nema ni vode ni struje ni goriva, dakle ako se tuda prolazi, orjentirat se na Rab, Krk...