Danas montirao kod prijatelja.
Dakle, evo izvješće:
Barka - drvena pasara 5 metara.
Ugrađena dva solarna panela u vidu tende, svaki po 150W.
Ugrađen MPPT regulator punjenja, neki jebački američki, pronađen neispravan na otpadu i popravljen 8)
Baterija 190 Ah AGM, ganc nova, dobivena u kompenzaciji, ne znam cijenu.
Motor Yamaha M18 ( http://www.nauticexpo.com/prod/yamah...518-54191.html )
Na motoru promijenjeni freshwater dijelovi i udaren primer i koper za more, također prikačeno par cinkova za žrtvu Posejdonu.
Rezultati:
5 sati neprekidne vožnje po današnjem danu koji je obilovao suncem, punjenje je konstantno oko 16A a motor toliko troši na putnoj brzini.
Putna brzina je 3.6 čvorova, za tu tešku barku više nego dovoljno, a uostalom i za potrebe i namjenu barke (uglavnom panula ili laganini plovidba po uvali). S obzirom na planirani režim upotrebe (2 -3 sata dnevno) mislim da će čovik sada ploviti besplatno
Prednosti:
Klik na ručicu i krećeš se. Kretanje je nečujno. Pretpostavljam da više nema potrebe vaditi bateriju iz barke i dopunjavati je doma.
Nedostatci:
U odnosu na brodsku tehniku korištenu u iste svrhe ovo djeluje nježno i krhko. Motor je namijenjen za slatku vodu, prepravke su učinjene ali vidjet ćemo vremenom koliko je to efikasno. Kombinacija more i struja
Planovi:
Staviti još panela koliko god je moguće....
Slike:
Stižu ovih dana, barka mi je na 15 km od mene, danas sam to sve montirao a nisam fotić ponio, čim bude šaljem...