Delfini i tune - gladne gazde

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Delfini i tune - gladne gazde

PostPostao/la lupis » 17. 06. 2013. (17:25)

Raketa je napisao/la:
malub1 je napisao/la:I vukovi su zaštićeni i nekima lipi a nekima pokolju cilo stado.I šta se u Lipoj našoj po takvim pitanjima radi?
Mene osobno više brine šta se na peškarijama prodaju nedorasli moli,jučer san vidija i hrpu škarpinica manjih od 10 cm( aminim.lovna vel 25cm) pa sitne trljice........ Njih na peškariju nisu donili ni sredozemne medvjedice ni tunji a ni bogme dupini nego LJUDI

Mislim da si u pravu..donekle.
Da ljudi uopće ne diraju u ribu sve bi u moru bilo kako priroda kaže. Ali stvarnost je drugačija i ljudi i vole lovit ribu i vole je i jesti, a bogami i lovit u velikim količinama, zato da bi je jeli i oni koji žive u Alpama i da se od toga zaradi lova.
I da se svi drže propisa, opet smo ravnotežu u moru poremetili, a zato su i uvedena ograničenja o minimalnoj veličini ribe kojih se nadam se bar većina ljudi koji su tu na forumu, kao i ja, drže.
Zašto je u redu, kao što sam ja danas napravio, lišit života 15 arbuna, a nije u redu eliminirat jednog delfina, npr. planski, nek to recimo radi nekakva obalna straža, kao što je normalno da se na taj način uredi nekakva park šuma?

Ljudi su po tvojoj teoriji onda valjda roboti!?
Ljudi su dio prirode i to što su inteligemtniji od drugih sisavaca daje im prednost u preživljavanju.Jesmo mi ljudi krivi što su ostali sisavci,člankonošci,ribe,gmazovi,vodozemci,ptice itd mone pa se neznaju služit tehničkim pomaglima?Heba te patak ja bi htio bit brz ko gepard,plivat ko tuna,imat vid ko orao,ležat po cili dan ko prasac,putovat besplatno zračnim prostorom ko ptica,imat kitu ko lav ....,e pa nemere....,imam to što imam i snađi se druže...,sve je to priroda...,,čak su i idiotski zakoni dio prirode jer su ih donijeli ljudi po principu većine ...,dobro ovo je više filozofski pogled ali mislim da sam pomogao u lakšem izvođenju nekih zaključaka..
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Raketa » 17. 06. 2013. (21:43)

Istina..krivo sam to napisao. Mislio sam u stvari na razvoj tehnologije i pomagala kojima se čovjek danas koristi u ribolovu, a koja su povećala količine ulova i dotadašnji balans korigirali u našu korist.
Raketa
Member

PostPostao/la borro » 18. 06. 2013. (07:04)

Kad nebi bilo pretjerivanja u izlovu i bacanja onoga što se ne proda u more, kad bi se ljudi i s tim zadovoljili i potrošili...ova tema nebi uoopće bila potrebna. Koliko se ribe na svijetu baci što zbog prekomjernog ulova, krivog ulova, zabrane prodaje zbog kvota i koječega a uletilo u mrežu itd. a pola svijeta i dalje gladno. Da je samo više razuma. Nebi nam smetali ni delfini ni tune niti bi ikome smetalo što su zaštićeni itd. Za sve ostalo se slažem sa lupisom u gornjem postu.
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la Mr_Orange » 05. 07. 2013. (09:15)

Prosle godine pokusavam uhvatit nekog saruna i nejde, al nema veze, ubijam dan. Onda skuzim naokolo nekolicinu delfina, namotam udice, zgrabim fotoaparat i zabavim se bolje nego da sam uhvatio sto kila ribe.
Tako da ... ja sam za da ih se ne dira. :mrgreen:
Mr_Orange
New Entry

Tip plovila: Ris Maestral 25

PostPostao/la cady » 05. 07. 2013. (10:10)

Mr_Orange je napisao/la:Prosle godine pokusavam uhvatit nekog saruna i nejde, al nema veze, ubijam dan. Onda skuzim naokolo nekolicinu delfina, namotam udice, zgrabim fotoaparat i zabavim se bolje nego da sam uhvatio sto kila ribe.
Tako da ... ja sam za da ih se ne dira. :mrgreen:

A slike???? Ostale u kameri?... ;)
cady
Senior Member

Tip plovila: Zora 590 ven - Yamaha 25ks 4t

PostPostao/la Mr_Orange » 05. 07. 2013. (12:59)

Ma nisu bas nesto, al sam se dobro zabavio. Sveusvemu, za ovu godinu sam si nabavio gopro hero3 black. Pa ko zna, mozda bude srece pa proplivaju kraj mene dok budem malo ronjao i snimao. :)
Mr_Orange
New Entry

Tip plovila: Ris Maestral 25

PostPostao/la seaspirit » 13. 07. 2013. (10:48)

Neki dan, u zoru, moja me dva barkariola ostavljaju na jednoj udaljenoj poštici. Dogovor je da me pokupe za uru, dvi milje dalje.
Bonaca, nigdi nikog. Cili sam sritan. Veselim se novom terenu i šta ću sve vidit i eventualno ulovit. Bacam šulju uz kraj. Plivam, vučem se uz sike, gledam... i ništa ne vidim osim sitne ribe, a i ona je nekako ritka i nervozna. Legnem na čekicu, ali ništa ne dolazi. I tako cilom zacrtanom rutom. Debeeelo sam razočaran. Krivim poštu, sebe, dinamitaše i sve šta mi je palo napamet u tom momentu i na koncu dolaze barkarioli po mene. Je li šta bilo? Postavljaju obavezno pitanje. Ma ništa, odgovaram - Pustoš :( A oni meni da su guštali gledat kako je dupin cilo vrime sporo kružija oko mene i da sam ga mora vidit :wtf: Aaaaa zato nema ribe. Penjem se u brod, skidam opremu i ne znam šta bi mislija. Bi li bija ljut ili bi se smija, na kraju sam osta zbunjen ili po naški lagano pos**n. A ništa, odlučimo otić malo dalje na drugu pošticu, kad evo momka pravo na nas. Doša je na nekih desetak metri od broda. Pretpostavljam mladac - tinejdžer, onako po veličini. Koje predivno biće! U tom momentu su se sve emocije iznivelale. Jednostavno ga je gušt vidit. Ka kad vidiš starog prijatelja ili možda pri, ka kad u snu sretneš nekog tko ti je jako drag. Odma mi više nije bilo važno šta nisam ništa uvatija ;)
Eto, da tu na tom mistu nije bija taj dupin, moga je bit drugi ribolovac. On bi ima približno sličan učinak na uspjeh mog lova. Nadam se da nikome ne pada na pamet regulacija broja ribolovaca... Svi dilimo ovo more i moramo se naučit ne bit sebični. Koliko god to izgledalo teško.
Paradoks je u tome da bi nam tada svima bilo puuuno bolje nego šta nam je sad ;)
seaspirit
New Entry

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la golum » 13. 07. 2013. (13:44)

Seaspirit :clap:
golum
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Ven fly cabin

PostPostao/la seaspirit » 13. 07. 2013. (16:15)

Pozdrav Golum :thumbup: :beer:
seaspirit
New Entry

PostPostao/la mihmirko » 13. 07. 2013. (22:07)

Danas je jedna tuna skakala desetak minuta oko mene dok sam panulivao. Cca 50-tak kila. Prekrasna bestija. Skookovi po 2 m iz vode ganjajuci srdelu. Dolazila je na 10-tak metara od barke. I molio sam boga da mi ne nanjusi kalimara jer bi me onda vjerojatno sveoslo u pm. Jednom rjecju fenomenalna zivotinja
- Ajde sve priznaj! Đura će da ti oprosti što te je tukao...
mihmirko
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Quicksilver Pilothouse 640; Vega

PostPostao/la ab ovo » 13. 07. 2013. (22:09)

Pečena!
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la seaspirit » 13. 07. 2013. (22:35)

Volija bi i ja to vidit mihmirko :thumbup: Ludnica od doživljaja :D
seaspirit
New Entry

PostPostao/la seaspirit » 13. 07. 2013. (22:38)

ab ovo je napisao/la:Pečena!

Ha ha slažem se :thumbup: Fenomenalna životinja na svaki način :D
seaspirit
New Entry

PostPostao/la weiss » 14. 07. 2013. (19:53)

seaspirit je napisao/la:Neki dan... ;)

Briljantno u svakom pogledu. :thumbup:
weiss
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Belmarin Quintus + Yamaha 40/70

PostPostao/la teo_ribar » 14. 07. 2013. (19:56)

i kod mene neki dan ista priča sa tunun, na suncu san ispijal teplu pivu :D i gledal kako skače okolo barke, 100 ++ kg je imela

stvarno je krasan prizor za gledat i razmišljat o njoj na gradelami, va broditu, va ulju..... :mrgreen:
˝Nema veze kakav je zakon bitno je samo da ga ti i policajac koji te kontrolira tumačite na isti ili sličan način ˝ by: el passo

˝Ma nema problema ako ga zabrane (MR), važno je da kontrole ostanu iste.˝ by: ab ovo

˝Kuster , a da se prestaneš drogirat ?˝ by: Lady M
teo_ribar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adria 501...Yam 6ks 4T

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 33 gostiju.