ŠKROVADA-za početnike bez predznanja

Tisuću načina dobre kuhinje

Moderatori/ce: tramontana, Moderatori

ŠKROVADA-za početnike bez predznanja

PostPostao/la morski konjic » 27. 02. 2009. (14:03)

prekrasan dan na moru rezultirao je među uobičajenom lovinom i ulovom romba od 2.5 kg koju smo odlučili pojesti što brže jer smo bili gladni poput galebova pa smo se odlučili pripraviti jednostavni specijalitet naziva škrovada...rombo je dobio ime po tal. rombarre (prdnuti) po ribarima iz chioggie koji su loveći ih strašno voljeli prditi a poslije je preuzeto to ime jer i po geometrijskom obliku odgovara imenom..
url=http://imageshack.us]slika[/url]
[URL
dok sam očistio i nakomadao ribu specijalnim japanskim nožem za kuhanje "katana" moji ukućani već su pripremili lički krompir izrezan na tanke ploške,luk i češnjak i ubrali iz vrta stručak selena i mrkvu ,neizostavnu ljutu papričicu imena peperončino i lijepi stručak zumbula za dekoraciju stola koji su se taman procvali..
slika
slika
promješali smo namirnice i začinili krupnom paškom solju, i uljem obitelji belić te dolijeli 3 dcl vina chardonnay proizvođača radovana iz zapadne istre i naravno rakijsku čašicu velepoznatog prošeka "hektorović"....
slika
slika
pokrili smo papirom za pečenje i svezali konopcem čvorom istim kojim vezujemo cipele te pekli u pećnici na najvećoj temperaturi 250 C 25 min te poslužili uz radovanov chardonnay ..
slika
slika
debata uz ručak bila je kako ostati mlad te smo se svi složili s tim da je vrlo važno pomno odabirati nutrivne namirnice te slijediti put krišne ,redovito prakticirati jogu,meditirati i održavati higijenu duše i tijela pa smo uz desert svi zajedno poslušali predivnu izedbu pjesme "forever joung", joane baez..
slika
[URL=http
važno je napomenuti da su škrovada, gregada,popara samo inačice brodeta i da su izmišljene da bi donijele novost na gastroturističkoj sceni a dodatnu draž dodaje se pridjevom mjesta na kojem se nalazimo pa nerjetko srećemo na medijima npr. škrovadu na korčulanski,gregadu na komiški,viški,kornatarski...itd itd..inače svatko iole pametan čovjek složiti će se da je to ipak samo riba u pećnici posložena kao brodet na živo ....
mitovi uživanja i smišljanja hrane nikad nisu prestali pa uživajmo u njoj kao u glazbi koju izvrsni glazbenici skladaju ...
more i samo more
morski konjic
Member

Re: ŠKROVADA-za početnike bez predznanja

PostPostao/la DAMIR » 27. 02. 2009. (14:08)

A di će ti duša čoviče...vidi kako nas dražiš,a ja danas samo juneću juhu,( od jučer), žena pofrigala par kumpira i neke filete od pazinskog purana. Jebate,stavi mi ovako nešto opet pa ću te banirat misec dana. :lol:
sad ćeš vidit kad te ekipa napadne :mrgreen:
DAMIR

PostPostao/la ab ovo » 27. 02. 2009. (14:15)

Bravo konjiću! Samo nešto si previdio. Ako ovim čvorom vežeš cipele onda ne možeš redovno održavat higijenu : Laughing3:
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la Trogiranin » 27. 02. 2009. (14:54)

Morski svaka čast ! Sad si me bacija u depru. Ova moja tek sad došla sa posla, deset minuti iza mene. Ja kažem idem vidit ima li šta u receptima, šta će mo danas za ručak dušo, a ona će meni NE DRIŠĆI UMORNA SAM KO PAS ! Skuvat ću neke hrenovke na brzinu i još nešto ako mi se bude dalo za prilog, a ja naletija na ove sličice. Pa sam u postraumatski šok !
:clap: :Other14:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la gof1 » 27. 02. 2009. (15:57)

morski daj pošalji fedexom ako je ostalo šta,mogu ja i ladno :eh: ...sumljam da je.........
gof1
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: trenutno bez plovila ;-)

PostPostao/la morski konjic » 27. 02. 2009. (21:56)

evo upravo sam se vratio s nastave latino plesova koje pohađam sa suprugom svakog petka i pročitavši pozitivne komentare odmah sam se razveselio HVALA..napokon ste shvatili da kulinarstvu pristupam sa zavidnim znanjem te vještinom koja se ne može savladati ni naučiti u kratkom vremenu..još kao dijete zanimala me je gastronomija a moji prvi recepti bili su kako napraviti medolino,čokolino,frutolino,rižolino,keksolino...,poslije sam napisao recept za zabaglionne ,pa za kajganu i pomfrit,te razne salate ,sve do voćnih da bi danas spomenom recimo na tortu "charlotte" zadivio svakog slastičara ljepotom koju mogu proizvesti..
na nedavnom rođendanu mojih djevojčica napravio sam im prekrasne torte,jednu čokoladnu a drugu od vanilije ..želeći najbolje dobio sam loše kritike od sve djece koja su bila na rođendanu ,naime optužili su me da sam im napravio običan kolač..nisam se mogao opravdati jer njihovi argumenti su bili nepobitni jer torte nisu imale ni uši ni rep ni usta,oči,nos..

tako i nekolicina osoba s ovog foruma,robi ponajprije ..ponašaju se kao djeca te u receptama vide samo ono što ih revoltira i navodi da pišu nesuvisle komentare pa ispada da sam napušen,glup ko spužva,manijak i sl. ..

pa kao što kaže Periklo koji je bio vrlo veliki govornik :"gli fatti con proprio sudore sarrano bededicto da,l signorre.."
što znači da tuđe radove nije u redu napadati i besramno ocjenjivati jer bog sve vidi..

eto razveselili ste me vas nekolicina pa sam si priuštio da otvorim dušu i malo se potužim ..
more i samo more
morski konjic
Member

PostPostao/la DAMIR » 27. 02. 2009. (23:13)

samo ti kuvaj,slikaji i stavi to ovde,tema se zove recepti,pa kome se ne sviđa,ne mora ni čitat.
DAMIR

PostPostao/la josip » 27. 02. 2009. (23:17)

MORSKI, pravi si u ovom što radiš :thumbup: , te ako i bude koja kritika :thumbdown: nemoj da te ona dotuče, nego nek te učini još boljim :!: :!: :?:
josip
Old Senior Member

PostPostao/la dome » 27. 02. 2009. (23:39)

Morski čestitke za kulinarsko umjeće.Tvoji postovi su pravo osvježenje na ovom forumu.Zajedljive komentare zanemari jer su minorni prema onima koji te podržavaju.
Ali nije mi jasno zašto Perikla citiraš na latinskom kad je on bio Grk i to dužnosnik u Atenskoj državnoj upravi koji je zapravo upisan u povijest kao utemeljitelj prakse da se članovi skupštine dobro plate te je omogućio da u skupštinu bude biran običan puk što je do tada bilo rezervirano samo za plemstvo.On je bio zapravo preteča sindikalista i čudno mi je da je Grčki političar i to sindikalist zapravo govorio latinski.................. :?: :?: :?:
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la Robi » 28. 02. 2009. (01:09)

morski konjic je napisao/la:evo upravo sam se vratio....

jak si Konjicu....prejak za neke ;)
Robi

PostPostao/la Robi » 28. 02. 2009. (13:05)

dome je napisao/la:Ali nije mi jasno zašto Perikla citiraš na latinskom kad je on bio Grk i to dužnosnik u Atenskoj državnoj upravi .................. :?: :?: :?:

latinski? ;)
Robi

PostPostao/la dome » 28. 02. 2009. (13:51)

Robi je napisao/la:latinski? ;)

"gli fatti con proprio sudore sarrano bededicto da,l signorre.."

A, koji je ovo jezik ?
2) koristi “Pretražnik”
dome

PostPostao/la Strici » 28. 02. 2009. (15:38)

... kad Vlaj izgubi kompas, pa se nezna i neče vratiti onamo od kud je, nego se pogospodi. Naravno da je Vlaj simbolički, seljak pogospodi, iz opanka u čizmu itd. Ništa protiv Vlaja, inteligentni i pametni, ali eto poneki uzgubi kompas.
Toliko su fini, da njihovo gov_o ne smrdi, oni od finoče i ne idu na zahod, a književnost sa istoka, doduše ne baš obilata, ali ima jednog sjajnog pisca, sjetite se "Pokondirene tikve"
Strici
Senior Member

Tip plovila: Westerly 31 Kech Volvo MD2B, Leisure 17 KK

PostPostao/la Robi » 28. 02. 2009. (17:31)

dome je napisao/la:
Robi je napisao/la:latinski? ;)

"gli fatti con proprio sudore sarrano bededicto da,l signorre.."

A, koji je ovo jezik ?

talijanski sa pravopisnim greskama
Robi

PostPostao/la dome » 28. 02. 2009. (20:00)

Robi je napisao/la:talijanski sa pravopisnim greskama

Oćeš reći da je starogrčki Atenski političar držao govore na Talijanskom jeziku :?: :o a, kome to :?: mislio sam da u to vrime uopće nije postojao talijanski jezik zato sam pretpostavio da je onaj citat na latinskom iako mi je bilo čudno zašto ga razumin a, ne razumin ni grčki ni latinski ali ajde talijanski je nasta iz latinskog pa san pretpostavi da mi je zato razumljivo.Nije mi ni na kraj pameti palo da su Periklo a, i njegovi poklonici bili toliki poligloti. : Surprise 1:
2) koristi “Pretražnik”
dome

Sljedeća

Natrag na Mediteranska kuhinja

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.