Prstaci

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Prstaci

PostPostao/la tedanius » 26. 02. 2009. (21:50)

raptor je napisao/la:Eto Tedanius,Damir se izjasnija. nego jesi li ti prijavia nešto slično :?: kako si skočija biće da si glavni dojavljivač :mrgreen:
A ako jesi onda kad već postavljaš takve upite iznesi i ti svoja iskustva sa dojavljivanjem ;) a ne izjavljivat ka ;bravo za tebe,primjer i drugima :!:

A o drukanju, ili provociranju drugoga pročitaj još jednom što si mi napisao danas u13,59 sati.
tedanius
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Kuster 550 Cabin + Yamaha 100

PostPostao/la raptor » 26. 02. 2009. (21:51)

Tetanus,koji si ti od ovih slika
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la tedanius » 26. 02. 2009. (21:57)

raptor je napisao/la:Tetanus,koji si ti od ovih slika

bez komentara, predstava najviše govori o onome ko ju je postavija.
tedanius
Member

PostPostao/la morski konjic » 26. 02. 2009. (22:00)

a što je s onima koji prstace upotrebljavaju kao mamac..za orade..a ima i ljudi kojima je doktor propisao prstace kao obaveznu prehranu kod tegoba krvožilnog sustava,poboljšanje potencije i preventive tegoba prostate ..nije li neetično njih zakinuti ako je za lijek..??

prstac kao školjkaš zapravo prijeti prelijepom morskom reljefu i morskim klisurama korodiranjem pa već imamo alarmantno stanje podno dubrovačkih zidina ...

dali se u prekršaju i oni koji za velikih oseka tuku prstace na suhom ,po tome ni djeca nebi smjela graditi kule u pjesku jer remete prirodnu faunu,i dali je kriv npr. njemac koji je uhvaćen u konzumaciji prstaca te na koji način ga se sudi tj. tereti..ipak radi se o školjci kao živežnoj namirnici pa sam mišljenja da mu kao stranom državljanu nemogu ništa a restoran može izjaviti da je isti njemac prstace kupio na moru od ribara i zamolio ga da mu ih spremi..

molim tedaniusa ako može da mi odgovori te da mi navede bolje primjere izbjegavanja kazne
more i samo more
morski konjic
Member

PostPostao/la tedanius » 26. 02. 2009. (22:06)

morski konjic je napisao/la:a što je s onima koji prstace upotrebljavaju kao mamac..za orade..a ima i ljudi kojima je doktor propisao prstace kao obaveznu prehranu kod tegoba krvožilnog sustava,poboljšanje potencije i preventive tegoba prostate ..nije li neetično njih zakinuti ako je za lijek..??

prstac kao školjkaš zapravo prijeti prelijepom morskom reljefu i morskim klisurama korodiranjem pa već imamo alarmantno stanje podno dubrovačkih zidina ...

dali se u prekršaju i oni koji za velikih oseka tuku prstace na suhom ,po tome ni djeca nebi smjela graditi kule u pjesku jer remete prirodnu faunu,i dali je kriv npr. njemac koji je uhvaćen u konzumaciji prstaca te na koji način ga se sudi tj. tereti..ipak radi se o školjci kao živežnoj namirnici pa sam mišljenja da mu kao stranom državljanu nemogu ništa a restoran može izjaviti da je isti njemac prstace kupio na moru od ribara i zamolio ga da mu ih spremi..

molim tedaniusa ako može da mi odgovori te da mi navede bolje primjere izbjegavanja kazne

Sve piše u članku 2,

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I PROSTORNOG UREĐENJA

1430

Na teme­lju članka 16. stavka 2. Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija (»Narodne novine«, br. 48/99 i 15/00) te članka 13. stavka 2. i članka 29. stavka 1. Zakona o zaštiti prirode (»Narodne novine«, br. 30/94 i 72/94), ministar zaštite okoliša i prostornog uređe­nja, uz prethod­no pribav­ljeno miš­lje­nje ministra po­ljoprivrede i šumarstva, donosi
PRAVILNIK O ZAŠTITI PRSTACA (Lithophaga lithophaga)

Članak 1.

Ovim Pravilnikom proglašava se prstac (Lithophaga lithophaga), ško­ljkaš (Bivalvia) iz porodice Mytilidae, zaštićenom životi­njskom vrstom i utvrđuju mjere zaštite.

Članak 2.

Zabra­njen je izlov, drža­nje, ubija­nje, kup­nja, prodaja, pribav­lja­nje ili otuđiva­nje na drugi način, izvoz ili uvoz prstaca, te oštećiva­nje i uništava­nje ­njihova staništa.

Iznimno, prstaci se mogu vaditi, držati, izvoziti i uvoziti iz inozemstva u znanstveno-istraživačke svrhe uz prethodno pribav­ljeno dopušte­nje Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređe­nja.

Članak 3.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 612-07/02-35/235
Urbroj: 531-01-02-1
Zagreb, 15. srp­nja 2002.

Ministar
Božo Kovačević, v. r.
tedanius
Member

PostPostao/la josip » 26. 02. 2009. (22:28)

Tedainus, kažeš da si ih se dosta navata u kaznenim djelima te da si ih i procesuirao, ali stvarno nisam se baš nešto naslušao priči o prstacima iz tvog akvatorija. Postoje tri mogućnosti zašto javnost nije upoznata o navedenim KD-a( pod uvjetom da govoriš istinu, a ja ti nemam razloga nevjerovati ).
1. Kaznena prijava nije dobro napisana ili materijalni tragovi nisu pravilno izuzeti te je na sudu došlo do odbačaja kaznene prijave.
2. Kazneno gonjene osobe dolaze do oslobađajuće presude ( dobri odvjetnici ili loši suci ).
3. Netko ne radi dobro svoj posao ili je nekom u cilju da takve informacije ne dolaze u javnost.

Molio bih te i da se malo opustiš, jer mislim da si jako napet, te čitajući zadnje postove Raptor je u potpunom pravu. Smiri se i opusti, i nemoj uvjek tražiti dlaku u jajetu i tjerat mak na konac, jer ako si takav i na poslu to nije dobro.
Zadnja izmjena: josip; 27. 02. 2009. (00:17); ukupno mijenjano 1 put/a.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la raptor » 26. 02. 2009. (22:57)

tedanius je napisao/la:
DAMIR je napisao/la:Da vam ne pričam puno,evo nekih mojih iskustava.

slika

Pitanje? Da li si u tim tvojim iskutvima prijavio to što si vidio, ali odmah a ne sa zadrškom, ili ako nisi zašto nisi.

Tetanus,ovo ja smatram provokacijom a koja je upučena Damiru :!: Dalje san ja rekao svoje na ovo tvoje :!:
Prema tome,molim te da ostaviš smiron pošten svit i ne sili nas da se stalno svađamo i oftopičimo radi tebe :!:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la tomi » 26. 02. 2009. (23:30)

pošto meni je tintara nekog čudnog oblika,da li možete odgovoriti na jedno jednostavno pitanje:

zaronim i uzmem jednog(1) prstaca da ga stavim za ješku za uloviti neku ribu.da li sam u prkršaju i di to piše? hvala
tomi
Old Senior Member

PostPostao/la josip » 26. 02. 2009. (23:46)

tomi je napisao/la:pošto meni je tintara nekog čudnog oblika,da li možete odgovoriti na jedno jednostavno pitanje:

zaronim i uzmem jednog(1) prstaca da ga stavim za ješku za uloviti neku ribu.da li sam u prkršaju i di to piše? hvala

ne smiješ jer zakon kaže :Članak 2.

Zabra­njen je izlov, drža­nje, ubija­nje, kup­nja, prodaja, pribav­lja­nje ili otuđiva­nje na drugi način, izvoz ili uvoz prstaca, te oštećiva­nje i uništava­nje ­njihova staništa.

Jer uzimanjem i tog jednog jedinog prstaca učinio si izlov, držanje,ubijanje te si oštetio ili uništio njihovo stanište. Ali sam ipak mišljenja da za 1 prstac neće nitko pisati kaznenu prijavu, osim ako dođe do nekih prepucavanja, omalovažavanja ili drugih radnji koje bi mogle isprovocirat predstavnika zakona.Ipak po pravilu su dužni napisati kaznenu prijavu i za tog jednog jedinog prstaca, jer je isti zakonom zaštičen kao i BJELOGLAVI SUP ili bilo koja druga zaštičena vrsta. Dakle nisi u PREKRŠAJU več u kaznenom djelu.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la gof1 » 27. 02. 2009. (00:28)

morski konjic je napisao/la:a što je s onima koji prstace upotrebljavaju kao mamac..za orade..a ima i ljudi kojima je doktor propisao prstace kao obaveznu prehranu kod tegoba krvožilnog sustava,poboljšanje potencije i preventive tegoba prostate ..nije li neetično njih zakinuti ako je za lijek..??

Morski za sve bolesti šta si nabrojao farmacija proizvodi ljekove,daj bože da je prstac toliko koristan kao lijek pa da poveća efikasnost lječenja u bilo kojem vidu oboljenja,a da ima tako važna lijekovita svojstva mislim da bi se te supstance mogle naći i u drugim organizmima i školjkašima (navodno je jako sličan dagnji).Znači "lijek" je samo za nečiji primitivizam i malograđanstvo jer "hrani" potrebe iskompleksiranih guzičara da se mogu napuhivati pričama kako su jeli nešto skupo što njima "priliči",još kad je i zabranjeno to im je i okosnica razgovora u "posebnim" prilkiama.....malo je onih uistinu šta guštaju u okusu prstaca i za to debelo plaćaju.

Što se tiče onih što su uskraćeni za ješku :D :D ,pa zamisli koliko ih onda žali za samicama ;)
Za ovo ostalo što si pitao imaš zakon koji je uistinu štur ali neotvara niti jednu mogućnost za "rupu".

Nevidim razlog zašto strani državljani nebi bili podložni zakonima RH,i "spomenuti" Njemci su jako blagonakloni i toleriraju strancima kršenja njihovih zakona(šta moja baba kaže :ajde u Njemačkoj baci smeće na ulicu) !?
Spomenuti "izgovor" ugostitelja je isto prekršaj i besmislen je(meni smiješan pokušaj),jer automatski je stavio prstace u promet, a ko je upoznat sa zakonima koji se dotiču ugostiteljstva poznato mu je da svaka namirnica mora imati porijeklo i odobrenje nadležnih isntitucija prije nego što se stavi u promet,suvislo je govoriti da sve posluženo u restoranu automatski podliježe sustavu oporezivanja.
gof1
Senior Member

Tip plovila: trenutno bez plovila ;-)

PostPostao/la Robi » 27. 02. 2009. (01:44)

mogu ti ja odgovorit...

tako su zlobni ljudi masoni zabranili prah od nosorovog roga za ljude koji imaju problema sa prostatom i podizanjem pišulinca potrebitima, sto je bilo vrlo neeticno.
zatim su zabranili razbijanje stijena za vrijeme oseke, pa su jos na vrh toga dodali zabranu pusenja marihuane Nizozemcima u Hrvatskoj, iako je legalna u Nizozemskoj.

a najbolji primjer izbjegavanja kazne je kad te uhvate sa prstacima, pokazati svoj lijecnicki karton di lipo pise
manicno-depresivni poremecaj dvostruke licnosti.

Spasimo Dubrovnik od invazije podmuklih prstaca!

ajn
cvaj
policaj
Zadnja izmjena: Robi; 27. 02. 2009. (01:49); ukupno mijenjano 1 put/a.
Robi

PostPostao/la Robi » 27. 02. 2009. (01:47)

.
Robi

PostPostao/la raptor » 27. 02. 2009. (09:23)

Ne vidim di je problem iskontrolirat neko područje a di se radi izlov prstaca :wtf: pa te pozicije su poznate svakom pa bi tribale bit i murji.Problem policije je ča patroliraju onim svojim "razaračima" čiji se motori čuju na 10 milja pa svako ko je u kakvom prekršaju ima vrimena kidnit i da je u sandolini ;) Da kontrolu vrše sa malim brzim gumenjacima učinak bi bija daleko veći a i potencijalni prekršitelji zakona bi se više bojali :!:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la franco » 27. 02. 2009. (09:27)

A da ne govorimo o "komisijski uništenim" zapljenim prstacina.Komisija se satoji od policjota+policjot+pijat+pinjata sa buzarom.Prva dva člana komisije mogu se mijenjati da ne bi ispalo sumnjivo
Brod se rađa u šumi a umire u moru
franco
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Motosailer

PostPostao/la raptor » 27. 02. 2009. (09:52)

Sve si mislim kako su oni "uvačeni" sa prstacima samo konkurentska firma drugim uigranim "igračima" pa su dobili po prstima a izlov se i dalje nastavlja i obavlja ;) Prije sam već pisa,samo drastične kazne mogu odvratit svit od tih nedjela,nikakva edukacija ni "slikovnice" samo globa :!: Oduzet plovilo i ribolovnu dozvolu pa da vidiš promjene u svijesti ostalih :!:
Odi na autoput,svi se voze ka curice 130 kmh ,nema više 200 i više na sat jer su kazne velike,tako triba napravit i na moru.
Kod nas je svit pomodan,voli najviše jist ono ča je zabranjeno pa makar to ni nije neznam ča,glavno da je na "crno" oliti
van zakona da se mogu falit kako su pojili kil prstaci ili nećeg drugog :lol: Kad bolje razmislim čak ni neka novčana kazna nije od nekog velog učinka jer se onda dotični još žešče vata "posla" da nadoknadi izgubljeno ,možda bi bolji učinak imalo oduzimanje plovila ili ribolovnih dozvola :think: Znam da ovo ča pišem izgleda predrakonsko ali kako vidimo stanje se sadašnjim kaznenim ili krivičnim zakonom se ne popravlja.I dalje se radi izlov prstaca,koriste se nedozvoljeni i prekobrojni alati,ne poštiva se zakon o dozvoljenoj kilaži ulova itd...,itd...
raptor
Korisnik baniran

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.