Postao/la lupis » 02. 06. 2013. (21:30)
Kako do zubaca najlakše,4 dio
.,,zovem frenda koji je diplomirani ekonomista i i podvodnjak i koji se kuži u gotovo sve, jedino ne zna odzračit Torpedo 18/24 i na još par esencijalnih životnih pitanja nezna odgovor(al ni blizu), te ga pitam ga da mi otkrije poziciju na kojoj se trenutno nalazi jer bi mi trebala „ona“ moja oprema što sam mu je bio posudio, a na koju sam nažalost,i u međuvrimenu,zbog raznig obaveza,zaboravio.
Nakon nekoliko bezuspješnih poziva ostavljam mu glasovnu poruku,u internacionalnom ribolovnbom žargonu zvanu „voice mail“.Taman kad sam se mislio vratit prvotnom planu,on me zove i ispričava se ,kako je taman izronio i vidjevši moja 4 propuštena poziva uzvraća poziv. Pitam ga za pribor,jel to uopće u funkciji s obzirom da je prošlo 5-6 godina od kad sam se njime služio posljednji put,i na moju sreću,on kaže da je sve ok,da je doduše sve malo zarđalo ali da služi svrsi ,te da je sve upravo kod njega u gumonu,na jednoj lokaciji koju ne bi bilo pametno otkrit u ovoj priči,recimo samo da je na Istočnoj obali Jadrana. Od ushićenja trljam rukama prepunim žuljeva jer sam vrijedan, i veselim se susretu s tim priborom,s frendom ,s 8 kašeta srdele, s busolom koja pokazuje „S“ i VDO brojačem okretaja na kojem kazaljka stoji na 2000!
Došao je i taj trenutak.S obzirom da nisam oprao zube jutos,nekako mi je čudan okus u ustima,ali pri prvom pogledu na kašete pune srdele taj okus pada u treći plan,pogled na kašete je u drugom planu,a u prvom je naravno uvik savršena silueta najlegendarnijeg plovila koji je ,poslije PČ Streljka,plovio Jadranom.Kroz šoferšajbu auta koja je još masna od jučerašnjeg pranja auta autošamponom koji sadrži vosak,u prvi plan upada impozantna linija klasične Hrvatske brodogradnje,nezaboravna linija Istočne jadranske obale ,koju nažalost sve više potiskuju linije plovila naših prekomorskih susjeda,pa i raznih skandinavskih uradaka,redom plovila koja su zbog svoje loše konstrukcije i slabe hidrodinamike pogonjena ogromnim motorima koji će Zemlju jako brzo ostaviti na milost i nemilost UV zrakama,a zalihe fosilnih goriva isprazniti.
Linije broda su svevremenske,kao da ih je isklesao jedan od najpoznatijih akademskih kipara,uzdignuta prova svojom pojavom baca svakog vlasnika drugog broda koji se zatekne u njenoj blizini u očaj ,a prvi znak je okretanje glave,a potom mrmljanje sebi u bradu.
Oplata broda napravljena od najfinijih uvoznih materijala,za razliku od ostalih brodova,garancija je da je virus osmoze neće napast nakon par godina,pa čak ni nakon 30,dok su drugi brodovi već reinkarnirani u prozorske okvire ili koktel-slamke,najlegandarniji brod poslije Streljka i Titinog Galeba ponosno i dalje razgrće more „četvorku“.
To mnogima nije jasno ali što je tu je .
Kašete polažem po krmenim klupicama i pritom se sjećam mnogobrojne klike koja je tu provodila mnoge dane i noći,ponekda bi se tu okupilo i po 15-20 ljudi raznih nacionalnosti.
Na kašun od makine koj plijeni svojom dominantnom figurom i raduje svojom multifunkcionalnošću ,odlažem još dvi preostale kašete,i posežem odlučnim pokretima k kvaki na vratima,te ih ravnomjernim korištenjem snage,otvaram.
Ulazim u ogroman prostrani salon napravljen od najfinijeg i najskupljeg egzotičnog drveta,toplina drveta na dodir je nešto što me uvik sjeti da netreba kupit drvenu barku ako čovik ima pametnijeg posla u životu i ako misli bit u svoje slobodno vrime na moru a ne u prašini.
Po već ustaljenom ritualu,okrećem sklopku na 1+2,uzimam žljuk šibenske travarice,i palim motor...
Nastavlja se
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.