Najlonske vrećice u moru!

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Najlonske vrećice u moru!

PostPostao/la Marin2112 » 18. 05. 2013. (14:52)

Ja san pokupia kesu na usis od vode prije par dana u ACI Split, bilo je na 20 kvadrata oko mene bar 10 kesa. Sricom bez vece stete, ugasia se Mercury, kad sam ga diga i maka kesu, posli OK. Puno je more skovaca. I pravih i figurativnih, nazalost...
Marin2112
New Entry

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Quicksilver Pilothouse 630

PostPostao/la škarik » 18. 05. 2013. (20:10)

to je još ostalo od predizbornog skupa :D
Ma užas. Riješili smo se kanalizacije iz luke a dobili nautičare koji bacaju sve u more. Čast pojedincima. Na starom brodu san ima VHF stanicu, zlu ne tribalo, mislija san da je to bacanje para i luksuz. Ali me to par puta spasilo kad bi se po noći vrača kroz kanal i kad bi javljali na kanalu 16 da u Kaštelanskom zaljevu pluta mriža, da su u Splitskom kanalu ostaci nekakvog plutajućeg konopa od 100tinjak metara, da nekoliko drvenih stolova između Trogira i Krknjaša pluta naopako....
škarik
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: TBB - trenutno/trajno bez broda

PostPostao/la Strici » 18. 05. 2013. (20:40)

Svaka "čast vama koji slušate radio" da ne ulovite mreže i kese po ACi-u i moru. A koji su to uopče koji te mreže i kese bacaju, a vi pazite da ih ne ulovite u propele i usise. A koji je to na ovom linku? http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... xGoKDOCXBs
A koliko vas ima koji to i ne vidite, nego lupate o slušanju i izbjegavanju da ne ulovite u propelu? A ko je nešto poduzeo. A ko je probao nešto od sveg tog spriječiti?
Izvucite glave iz pijeska, i osudite te koji pričaju jedno, a to isto rade. Trgnite se iz nostalgije. I vi ste ti koji su svemu krivi. Nemojte biti samo prema drugima kritični. Pođite od sebe, jer tu sve počimlje.
Strici
Senior Member

Tip plovila: Westerly 31 Kech Volvo MD2B, Leisure 17 KK

PostPostao/la škarik » 18. 05. 2013. (20:54)

ne znan Strici o kome to pričaš? O kojem pijesku???? Svak počinje čistit iz svog dvora pa onda drugome može pribacivat krivnju.
Ljudi s ovog foruma (nadam se) postupaju kako bi svaki normalan čovik postupija kad vidi kesu u moru. I jednako tako postupa prema svom otpadu. I ako se tribamo trgnit, onda ne iz nostalgije već iz letargije. Sudjelova san na nekoliko prosvjeda, tako da san umoran od toga,
I slažem se da sve počinje iz odgoja. Kako sam ja odgojen tako odgajan i dicu. Moja znaju koliko je potrebno da se kesa razgradi u moru i koliko može godišnje narast prstac i zašto je zabranjen. Ali to je već neka druga tema.

P.S. A ovi filmić san gleda na TV i nisan moga virovat svojin očima.
škarik
Old Senior Member

PostPostao/la Marin2112 » 18. 05. 2013. (21:12)

Strici. Od Nove godine medjunarodnim zakonima ZABRANJENO je bacat u more bilo sta osim spize, a i spizu najmanje 3 milje od kraja, a u Jadranu 12. Znaci prakticki su u nasem teritorijalnom moru u more ne smi bacat nista. Ja u more osim tunje, panule i sebe ne bacan nista, a i to sta bacin izvadin. A imaju oni koji su placeni da provode zakone. I ja ih pozivam da dignu kazne na npr. 1000 kuna kesa, 100kn cik od duvana, 10000 kn konop, itd... I da kupe 100 gumenjaka i vataj godinu dvi od Istre do Prevlake... U isto vrime cistit podmorje i educirat mlade. I bilo bi sve OK. Al ovo ja prican gluposti, jer u nas se nesto poduzme kad se dese malo veca sr@**a... Nekidan je trajektu Jadrolinije iscupalo osovinu konopon koji je propela uvatila. Ne pitajte kako znan. A di je to pisalo? Zivimo u banana drzavi koju smo sami takvon napravili. Ne bi ja prstima upira puno dalje od svog okruzenja. Jebi ga...
Marin2112
New Entry

Tip plovila: Quicksilver Pilothouse 630

PostPostao/la Strici » 18. 05. 2013. (21:40)

A ja još nikad nisam čuo da bi neko rekao da baca u more, svi vade i nose kućama. Svi uče svoju djecu da ne bacaju, a sami na sve pazu, i čuvaju. A more sve zagađenije. Ne kažem da vi tako ne radite kako pišete (iz iskustva ja pak nikom prvo ne vjerujem). Ali dali ste šta poduzeli da tako kao i vi rade i svi drugi? A ja pak kažem da "papir" sve podnosi i da se može pisati onako kao se kome piše, a usmeno i reči, a onaj video je nešto najbolje šta sam ikada i vidio.
Pa i on u neku ruku govori o tome o čemu i vi govorie.
Tako nemojte se sada hvatati vas osobno, koji ste svjesni. Ja govorim o onim drugima, koji vi naravno (možda) i niste.
Iskustvo me je jako naučilo da večina radi tako kako nam je, a priča drukčije (vidi opet video: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... xGoKDOCXBs
A svi koji misle da nije tako kako ja pišem, neka dokažu, pa ču možda i povjerovati (no to tek kad se če se to i u moru vidjeti). :thumbup:
Strici
Senior Member

PostPostao/la škarik » 18. 05. 2013. (21:53)

Strici, znaš zašto ne volin vrime godišnjeg u 7. i 8. misecu? Jer dolaze ljudi i ponašaju se kao da more nije njihovo ka šta i nije. I svako lito ulijećem u škandale i barufe, u incidente jer ne mogu trpit bezakonje oko sebe, kauboje po moru, pijane spodobe koje bacaju sve šta stignu u more i koji su u navigaciji opasnost za mene i moju familiju a bogami i za tvoju. Na moru je liti borba za goli život. Više puta san se u to uvjerija. Na više lokacija. A šta više kazat. Zvat policiju? Koga? S kojin brodovima?
Dobro je reka Marin. Neka kupe 100-200 gumenjaka i svaki dan će sigurno zaradit ljudi svoju plaću. I eto novih radnih mista. Ono šta me tješi je činjenica da zadnjih dana ima dosta kontrola oko Splita. Nadam se da će tako bit i dalje.
škarik
Old Senior Member

PostPostao/la luc » 18. 05. 2013. (21:56)

Strici, iz tvog teksta se da zaključit da i ti bacaš škovace u more ?
luc
Senior Member

Tip plovila: Fantastikus 32 Volvo D3 2x190

PostPostao/la ivan3 » 18. 05. 2013. (22:24)

škarik je napisao/la:Strici, znaš zašto ne volin vrime godišnjeg u 7. i 8. misecu? Jer dolaze ljudi i ponašaju se kao da more nije njihovo ka šta i nije. I svako lito ulijećem u škandale i barufe, u incidente jer ne mogu trpit bezakonje oko sebe, kauboje po moru, pijane spodobe koje bacaju sve šta stignu u more i koji su u navigaciji opasnost za mene i moju familiju a bogami i za tvoju. Na moru je liti borba za goli život. Više puta san se u to uvjerija. Na više lokacija. A šta više kazat. Zvat policiju? Koga? S kojin brodovima?
Dobro je reka Marin. Neka kupe 100-200 gumenjaka i svaki dan će sigurno zaradit ljudi svoju plaću. I eto novih radnih mista. Ono šta me tješi je činjenica da zadnjih dana ima dosta kontrola oko Splita. Nadam se da će tako bit i dalje.

Krivo. Ponašaju se ka da more JE njihovo, a nije. Pri tome naglasak posebno stavljan na one šta nisu rasli uz more.
Oćeš od penisačenja sa jahtama sa 10000 konja sa kojima rade ovo:
(ulazak u Stončicu na Visu, zoomira san poprilično jer san mora pobić, bija san u gumiju i uvjeren san da se nisan maka da sad ovo nebi pisa, frajer je ovon brzinon uletija)
slika

I šta mu moš? Puvat u guz**u. Sve da san i doša nešto reć odjeba bi me, da san ga iša natriskat i potegnit bovanon uspija bi jednoga, ali tu je bar 5 mornara na brodu pa bi još i najeba. Da san snimija video i zva policiji on bi platija koliko mu se kaže, a nebi ni trepnija.
Jeben ja onoga ko je ukinija Goli otok. Iša bi on meni tuč kamen dok je živ pa bi vidili kojon će se ubuduće brzinon u valu ulazit.
I ne samo u valu nego ekipa ima brodove od 20 metri i njima je skroz normalno brzinon od 20-30 milja proletit 50 metri od kaića od 5-6-7 metri. Alo eeeeeej, pa pička ti materina jel moš tih 15 minuti kroz Splitska vrata pritrpit da si na "samo" 10-12 milja brzine???
Toliko o tome...

Oćeš o onečišćenju?
Na forumu su stranice i stranice ispisane o prolivanju ulja, mislin da nema smisla dalje govorit.
Ono šta je jezivo je proć priko jedne splitske plaže u ponoć di se skupe ljudi ovako mojih godina i recimo +/- 3-4 godine i svaka prazna boca, kesa, kutija duvana i slično završe u moru. Nemali broj puta san uša u ozbiljne konflikte radi tih škovaca u moru. Jebi mater vrati se gori odakle si i doša pa bacaj škovace po svojoj njivi.
Sve šta san ikad u more bacija je čik od duvana, a s obziron da motan (rizle od 100% prirodnog materijala i oni mali filteri) mislin da nisan ozbiljno naštetija ekosustavu.
E i bruman na ciple. :D

Šteta trošit riči, mi mali ljudi ništa tu ne možemo ni prominit ni popravit. Veseli me samo ono šta je neko gori napisa da se neće ništa smit bacat u more i da će bit kazne. :thumbup:
Otra, dotra, utra, natra, potra, ustra, zatra, istra, satra, pritra, navrn'jo.
ivan3
Korisnik baniran

Tip plovila: Majama

PostPostao/la Strici » 18. 05. 2013. (22:28)

Postao/la luc » 18. 05. 2013. (22:56)

Strici, iz tvog teksta se da zaključit da i ti bacaš škovace u more ?

Neznam kako si to zaključio, možda nešto nerazumnjivo napisao, pa si tako shvatio. U protivnom, meni služi špurtilj za njih skupljati. Naravno napisati se može šta ko hoče, a tako i vjerovati. Meni tako svejedno, to šta ko govori ili misli, a najčešće ni ne vjerujen, a jer vidim. Ja znam kako radim i to mi je dovoljno. Ne i to da mi ne uspjeva, makar i "provokacijama" masu pokrenuti misliti i o ekologiji.
Strici
Senior Member

PostPostao/la lupis » 18. 05. 2013. (23:50)

ivan3 je napisao/la:
škarik je napisao/la:Strici, znaš zašto ne volin vrime godišnjeg u 7. i 8. misecu? Jer dolaze ljudi i ponašaju se kao da more nije njihovo ka šta i nije. I svako lito ulijećem u škandale i barufe, u incidente jer ne mogu trpit bezakonje oko sebe, kauboje po moru, pijane spodobe koje bacaju sve šta stignu u more i koji su u navigaciji opasnost za mene i moju familiju a bogami i za tvoju. Na moru je liti borba za goli život. Više puta san se u to uvjerija. Na više lokacija. A šta više kazat. Zvat policiju? Koga? S kojin brodovima?

Krivo. Ponašaju se ka da more JE njihovo, a nije. Pri tome naglasak posebno stavljan na one šta nisu rasli uz more.
Oćeš od penisačenja sa jahtama sa 10000 konja sa kojima rade ovo:
(ulazak u Stončicu na Visu, zoomira san poprilično jer san mora pobić, bija san u gumiju i uvjeren san da se nisan maka da sad ovo nebi pisa, frajer je ovon brzinon uletija)
slika

I šta mu moš? Puvat u guz**u. Sve da san i doša nešto reć odjeba bi me...

Šteta trošit riči, mi mali ljudi ništa tu ne možemo ni prominit ni popravit. Veseli me samo ono šta je neko gori napisa da se neće ništa smit bacat u more i da će bit kazne. :thumbup:

možeš mu puno ako to želiš i imaš stanicu(pa i mobitel) te lučkog kapetana koji radi svoj posal....,stvar se rješava bez pičkaranja ....,isti moment stupiš u kontakt s nadležnima,daš poziciju,podatke tvoje i njegove ,lipo slikaš...,odeš posli u kapetaniju ,nacrtaš sve lipo na papir.......,možeš možeš..... :twisted:
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la škarik » 19. 05. 2013. (08:52)

Ovo mi pari brod o Luca :D :D :D
A Splitska vrata pare Marmontova ulica. To sani mislija Ivane, zamisli koliko bi se kazni moglo napisat u jednom danu da je policija u čeki npr. isprid Lestimerove, oko Mrduje.... ili samo na poziciji Slatina, Instituta,.... ma ko more sve nabrojit. Nije mi jasno zašto se ne obuče mladi momci, da im se sredstvo (gumenjak) i zakon u ruke. Je li to neisplativo? Meni se ne čini da nije. Uz to, povećanje kazni, rigorozne kontrole i siguran sam da bi idućih godina imali manje udesa na moru i primjereno ponašanje nautičara. Uvijek će se nać neki kao H. za koje zakon ne vridi. I nije im problem platiti kaznu 5-10.000 kn. Ali plati na licu mjesta pa onda nastavi glisirat do iduće "čeke", pa opet 5-10.000 kn. I eto love za zaposlene i zajamčena rentabilnost i povrat ulaganja. Ali očigledno te zakone pišu ljudi iz fotelje koji ne žive s morem i kojima je to zadnja rupa na svirali.
Sad ćeš vidit za koji dan, svitlit će po noći ferali isprid Spita ka da je dan. Brale, koje lipe lignje, svaka ka cukar. Za jedan zalogaj. Dobre su, 25 komada u kilo :shock:
Sorry na OT. Vratimo se na kese. Bar si one Rumkeove moga uočit jer su se žutile. Ko će ove sad vidit
škarik
Old Senior Member

PostPostao/la ivan3 » 19. 05. 2013. (12:33)

Šta je najgore od svega to je jednostavan posal i mogu ga stavit ka studentski uz prethodni tečaj. Triba ih 5-6 gumija od 4ipo metra da mogu uvatit bar 30 milja, na provu stavit nešto ovakvo da nebi bilo "šta ćeš mi ti".... U jednoj sezoni bi se isplatili. Kazne proporcionalne veličini/dužini broda pa ti nemoj poštivat zakone. Manje bi Horvatinčića bilo...
slika
Otra, dotra, utra, natra, potra, ustra, zatra, istra, satra, pritra, navrn'jo.
ivan3
Korisnik baniran

Tip plovila: Majama

PostPostao/la amater » 19. 05. 2013. (12:36)

jeli ovo fishfinder?
bolje ulje u peti nego voda u kolinu
amater
Member

Tip plovila: Glastron MX 175 / Volvo Penta 3.0GL

PostPostao/la Pestilence » 19. 05. 2013. (13:18)

amater je napisao/la:jeli ovo fishfinder?

Fishgrinder... :lol:
Ako imas problem, napravi sve sta mozes da ga rijesis.
Ako ga nemozes rijesit, onda nemas problem.
Pestilence
Senior Member

Tip plovila: pasara Elan 490 + Yamaha F6

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.