Da ponovim, gornjih 2, odnosno 4 cm madira sam ispilao jer je bilo propalo, nakon što je sagnjila razma. Zaključio sam da nema smisla mijenjati cijeli madir, jer je ostatak bio zdrav, nego sam odlučio zalijepiti hrastovu letvu iste debljine, pogotovo što ću ionako sve na kraju plastificirati (jer je cijeli brod plastificiran), pa se to neće ni vidjeti. Plan je primijeniti tehniku sličnu kao kod "strip plankinga", letva se lijepi za donji dio madira i za rebra, a dodatno se učvršćuje brokvama za donji dio madira.
Ima još jedan razlog zašto sam se odlučio na ovu tehniku: planiram povisiti trup za 10 cm, jer je prenizak (50 cm na sredini broda) i to strip planking tehnikom, na način da ću produžiti rebra i zalijepiti četiri letve dimenzija 25x27 mm. Obzirom da je trup plastificiran, mislim da je to najbolja tehnika. Ono što je specifično je izbor drveta: hrastovina se obično ne koristi za strip planking, pa je ovo i svojevrsna proba. Upitno je hoće li se tako debela letva moći saviti na krmi i provi ili će je trebati grijati ili pariti.
Prije nego se zalijepe nedostajuće letve trebalo je pripremiti rub donjeg dijela madira tako da svugdje bude pod pravim kutem i bez neravnina. Osim toga trebalo je i začepiti sve zaostale rupe od brokava:
poravnati i izbrusiti.
Nakon toga, napravio sam probu, pažljivo sam savio letvu od krme prema sredini, točno je namjestio i učvrstio stegama i ostavio jedan dan.
Prije nego što sam je skinuo i namazao ljepilom, prethodno sam izbušio sve rupe za brokve i vide kojima se učvršćuje za rebra. Prvo sam namazao jednu ruku epoksidne smole, ostavio malo da drvo upije i onda namazao smjesu epoksidnog ljepila i fine piljevine kao punila. Nakon toga, letva je vraćena na isto mjesto, stegnuta stegama tako da se nasloni na rebra i prati rub donjeg dijela madira. Sutradan su stege skinute, ljepilo dobro drži, ništa se nije maklo i izgledalo je ovako (prije brušenja):
Ovo je krmena trećina. Obzirom da su letbe dužine oko tri metra treba spojiti još dvije. Ova je visine 2 cm, a preostale dvije 4 cm.