Bazen za živu ješku

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Bazen za živu ješku

PostPostao/la mihmirko » 10. 05. 2013. (20:23)

Bananko :thumbup: . Još nisam došao do mora pa nisam ni rješio problem fiksiranja pumpe :). Sviđa mi se ova ideja sa gornjim rezervnim odvodom. Sutra bušim novu rupu :)
- Ajde sve priznaj! Đura će da ti oprosti što te je tukao...
mihmirko
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Quicksilver Pilothouse 640; Vega

PostPostao/la amiklic1 » 10. 05. 2013. (20:34)

Meni je odvod doli, i onda se van bazena diže gore do razine vrha mora u bazenu, jer se svo crnilo skuplja na dnu bazena i ako je odvod
na vrhu krepavaju mi lignje unutra.

Ovako sam odvod dignuo od dna nekih 3cm, svo crnilo, provjereneo, izađe za minut-dva,
a ako lignja krepa padne na dno i opet ne začepi odvod zbog onih 3cm do dna.
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la bananko28 » 10. 05. 2013. (20:44)

amiklic1 je napisao/la:Meni je odvod doli, i onda se van bazena diže gore do razine vrha mora u bazenu, jer se svo crnilo skuplja na dnu bazena i ako je odvod

Ovako sam odvod dignuo od dna nekih 3cm, svo crnilo, provjereneo, izađe za minut-dva,

ja sam isto mislija odvod na dno, ali onda neman slobodnog pada. morao bi radit paltformu za bazen na krmi ili na boku.
bananko28
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la Ivica DU » 10. 05. 2013. (22:05)

bananko28 je napisao/la:
amiklic1 je napisao/la:Meni je odvod doli, i onda se van bazena diže gore do razine vrha mora u bazenu, jer se svo crnilo skuplja na dnu bazena i ako je odvod

ja sam isto mislija odvod na dno, ali onda neman slobodnog pada. morao bi radit paltformu za bazen na krmi ili na boku.

jedino da je stavit odvod na vrh a na njega cjev ili gumu koja če bit do dna bazena i s dna kupit crnilo, jer kad more pređe razinu odvoda mora počet otjecat more iz bazena....
Ivica DU
Member

Tip plovila: Starfisher 840

PostPostao/la ceko » 10. 05. 2013. (22:09)

amiklic1 je napisao/la:Meni je odvod doli, i onda se van bazena diže gore do razine vrha mora u bazenu

Bit je u ovome.. ;)
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la amiklic1 » 11. 05. 2013. (13:34)

Tako je kod mene. Odvod je na dnu, ali onda s vanjske strane se diže cijev do razine vrh mora u bazenu, i odatle otjece u more. Visinom tog gornjeg izljeva s vanjske strane može se regulirati razina mora u bazenu.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la bananko28 » 11. 05. 2013. (13:49)

amiklic1 je napisao/la:Tako je kod mene. Odvod je na dnu, ali onda s vanjske strane se diže cijev do razine vrh mora u bazenu, i odatle otjece u more. Visinom tog gornjeg izljeva s vanjske strane može se regulirati razina mora u bazenu.

to je dobro. možda i ja svoga prepravim. do sada mi ni jedna nije krepala, crnilo se brzo izbaca.
Doduše krepale su mi 2 šlape, ali ne zbog crnila nego nešto je drugo u pitanju. inače, kad ih uhvatim bacim ih u jupolku da se ispušu par minuta i onda u bazen.
bananko28
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la Cvijo » 13. 05. 2013. (08:44)

Sada sam i ja u velikoj dilemi oko odvoda pa evo pitanja za profesionalnce i vi koji imate vec dosta iskustva sa crnilom od liganja i sl.

1. Moja prvobitna solucija je bila odvod gore gdje bih kliznom cijevi regulirao količinu vode u bazenu, dolaz vode bi bio na dnu gdje bih mlaz i pritisak vode vjerovatno gurao i crnilo na vrh pa samim tim bi i ono izlazilo van (ako je netko probao moze li mi ovo potvrditi ili je ovo samo moja teorija :))
Inace zar nije bolje da je dovod vode na dnu gdje se bolje mijesa (ionako topla vode ida na vrh)
slika
slika

2. Citajuci forum puno ljudi je reklo da je odvod mora biti dole pa pitam da li bi ovako nesto radilo (ovim nemam mogucnost reguliranja visine vode u bazenu). Cijev odvoda mi mora biti unutar bazena, a ne vani zbog prostora).
slika
slika
Cvijo
Member

Tip plovila: gumenjak Maestral 420 - yamaha 50 KS

PostPostao/la ceko » 13. 05. 2013. (12:11)

Ovaj slučaj na drugoj slici ne bi funkcionirao (morao bi prije "povući" vodu da bi protekla i još ako ti je odljev veći od priliva kanta bi ti se ispraznila)..
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la Cvijo » 13. 05. 2013. (13:08)

ceko je napisao/la:Ovaj slučaj na drugoj slici ne bi funkcionirao (morao bi prije "povući" vodu da bi protekla i još ako ti je odljev veći od priliva kanta bi ti se ispraznila)..

hmmm da, bas sam bedast , uopce nisam razmisljao da ce mi crijevo odvoda biti ispod razine i izvuci cijelu vodu, znaci ova solucija sa usisom na dnu mi nece funckionirati.
Kako ste vi ostali rijesili taj ispist ako vam je on na dnu, vjerovatno nemate crijevo koje ide dalje nego direktno iz koljna ide u more, ja tako ipak nevu movi moram imati crijevo koje ide po podu do mora.
Cvijo
Member

PostPostao/la amiklic1 » 13. 05. 2013. (13:45)

ceko je napisao/la:Ovaj slučaj na drugoj slici ne bi funkcionirao (morao bi prije "povući" vodu da bi protekla i još ako ti je odljev veći od priliva kanta bi ti se ispraznila)..

Zašto?

Kod mene je slobodna cijev odljeva, i ne moram povući. kad se razina mora u bazenu digne do razine izljeva, samo počne curit vani na gornjem kraju cijevi izljeva.
OK, kod mene to stoji na platformi i nemam crijevo s vrha izljeva naniže, pa sam izbjegao stvaranje sifona kojim bi se moglo ispraznit cijelo more iz bazena.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la ceko » 13. 05. 2013. (14:17)

amiklic1 je napisao/la:..nemam crijevo s vrha izljeva naniže, pa sam izbjegao stvaranje sifona kojim bi se moglo ispraznit cijelo more iz bazena.

U pravu si, pretpostavio sam da ide dalje crijevo...
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la Cvijo » 13. 05. 2013. (19:42)

Jel mi moze netko reci koja je razlika između ovih utopnih bilge pumpi i ove livewell rule pumpe koja ima crijevo za usis.
Posto sa pitanje na slika ali mislim da bi vi ljudi ovdje to najbolje odgovorili.
Zasto je jedna bolja od druge, mene svakako vise intereseria ova sa crijevom jer prilikom glisiranja pumpa ova kvalitete bas i ne bi puno izdržla da se vuće po moru
Prijatelj mi je dao ideju kako napraviti ovo da se vuće sa dna odljev , a da ima crijevo koje je niže od razine vode.
Samo se probuši rupica na onom koljenu pri vrhu i to je to, vakum više neće imati svoj utjecaj jer će kroz tu rupicu povući zrak i voda će uvijek biti do razine tog koljena. Isprobao i stvar funkcionora ako nekoga zanima :) .. znači radi i sa odvodom koji je puno nići od razine vode u bačvi
Cvijo
Member

PostPostao/la Cvijo » 20. 05. 2013. (09:57)

evo složio sam bazen, isproban ovaj vikend.

Hvala ekipi na pomoći !

Bijela cijev je dovod vode, ona vodovodna cijev je odvod vode koja ide dole na dno bazena, a mala rupica na vrhu služi da vakum odovoda ne isprazni cijeli bazen (cim tu piovuce zrak prestaje sistem vakuma i sve radi ODLUČNO.
Mislm samo da bih trebao kantu prefarbati da im bude sto tamnije unutra.
Cvijo
Member

PostPostao/la marin » 17. 04. 2014. (15:40)

Napravija san novi bazen od stare jacere, i sve radi OK, ali čuja san a i sam pretpostavljan da bi bilo bolje da je unutrašnjost
opiturana u crno ili neku drugu tamnu boju a ne potpuno bijela ka šta je sad, ipak je to u prirodi neprirodna boja i nekako zamišljan da je to lignjima ka
da su u ludari
Pa bi pokuša to opiturat iznutra a da se ne skida i da ne bude agresivno prema lignjama

Ne znan šta bi bilo najlakše, pada mi na pamet kad buden dava intonak na brodu šta ostane opalit malo light primera i hard racing crni ili tamno modri

ima li ko bolju ideju, ima li kakvih sprejeva ili sl.
marin
Old Senior Member

Tip plovila: Ocqueteau 735, Kuster 15

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.