Sređivanje ženinog broda :)

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Sređivanje ženinog broda :)

PostPostao/la vipko » 28. 08. 2012. (05:59)

Hm da, totalno si u pravu za onu diodu. Toliko sam mislio o povratnoj struji s alternatora da sam zaboravio na cinjenicu da regulator s solara nece puniti bateriju ukoliko nevidi napon te baterije.
vipko
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Merry Fisher 925

PostPostao/la vipko » 10. 04. 2013. (08:45)

Pozdrav svima,

Evo nije da smo odustali od ovoga svega sredjivanja broda nego smo cekali predsezonu da krenemo s sredjivanjem. Tokom cijele zime smo radili planiranja sto sve napraviti na brodu, nekakav workflow kao i projekciju troska, koji nije bas mali. I evo krecemo pomalo u sredjivanje. Za pocetak krecemo od vanjske stvari - intonak. Sada pratim dane da mi uvati 3-4 dana sunca i vadimo brod vanka i krecemo u sredjivanje donjeg dijela. Nakon toga cemo nastaviti iznutra, ali to i nije toliko bitno ocemo li zavrsiti unutar 15 dana koliko brod moze biti vanka, jer sve te stvari mogu raditi i kada brod bude nazad u moru, jer struju i vodu imamo odma ispred broda.

E sad idemo korak po korak pa cu vas tako pitati za savjet kako do kojeg dijela dođem. E sad idemo viditi za intonak. Znaci brod je prije koju godinu kompletno plastificiran i primer stavljen. Nigdje nije udaran niti ima neke velike i duboke frize, tako da ne mislimo ga brusiti skroz i stavljati primer ponovo, nego pobrusiti malo stari intonak i staviti novi (tako su svi nam sugerirali radi trenutnog dobrog stanja broda).

Do sada je se stavljao neki škverski intonak (crveni, mislim da je se zva Sigma ili nesto tako) ali to su oni imali nekoga iz skvera ko je to svercao. Posto mi nemamo, niti zelimo riskirati da nam neko nepoznati ide uvaliti "je je, to je taj intonak, to ti je zakon", a ono neki šrotex malo smo se raspitivali sto i kako. I naravno dođemo do Hempela. Jedni se kunu da je to najbolji intonak, a drugi govore da je šrot. Kome vjerovati? Isto tako vidim da vecinom ljudi koriste 2 vrste MileDynamic ili HardRacing. Pa da ne pitam prodavaca sto je bolje (jer ce naravno uvaliti mi skuplji :)) sto vi kazete, dali ici s hempelom, ako da s kojim i zasto, a ako ne s cime onda ici?

Isto tako sam sad u zimskom periodu sredjivao i cistio jednu pomocnu pentu. Sto preporucate za bojanje i zastitu noge (dakle i nad i podvodni dio) i kako dobro zastititi propelu (neko kaze ma samo obojaj, neko kaze treba poseban primer?). I propela i noga su sada dobro ocisceni tako da sada mi je idealna prilika za to dobro rijesiti.

Thx !
vipko
New Entry

PostPostao/la levan » 10. 04. 2013. (12:59)

hempel je ok ( hardracing) ali nije svemoguc a i košta 0,750dcl cca 200 kn .Dok je brod konstantno u akciji je svaki ok cim prestaneš izlazit vanka počinje se lovit svega i svačega.

Pitura za pente postoji u spreju i ima za kupit u svakoj malo boljoj trgovini nautičkom opremom.
levan
Senior Member

Tip plovila: Jouet 920

PostPostao/la ivan3 » 10. 04. 2013. (14:31)

Veneziani Raffaelo, već treće minjanje san jednostavno oduševljen.
Otra, dotra, utra, natra, potra, ustra, zatra, istra, satra, pritra, navrn'jo.
ivan3
Korisnik baniran

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Majama

PostPostao/la levan » 10. 04. 2013. (15:31)

koliko love za kg ?
levan
Senior Member

Tip plovila: Jouet 920

PostPostao/la ivan3 » 10. 04. 2013. (18:38)

Neznan napamet, 220-240kn za 0.75 litri, za brod od 8 metara tribaju 2 za jednu ruku dat.
ivan3
Korisnik baniran

PostPostao/la vipko » 10. 04. 2013. (19:17)

Di se ima uzet taj Veneziani Raffaelo? Kazes 2 važa za 1 ruku za 8m broda? Jel takva racunica i za Hempel? Koja je razlika u Hempelu MileDynamic i HardRacing?

Prije intonka trebalo bi dobro odmastiti povrsinu? Kako sam citao ima isto neki hempelov premaz za odmascivanje?

A sto je s propelom za pentu? Samo pitura ili neki poseban primer sto kazu ljudi da kao treba staviti?
vipko
New Entry

PostPostao/la lupis » 10. 04. 2013. (19:32)

Moravia Copper Paint.....,3x0,75 za dvi ruke na Legendarnom....,latica je lani koštala 135 kn u isto vrime je najjeftiniji Hempel bio po 190... ;)
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la ivan3 » 10. 04. 2013. (20:54)

vipko je napisao/la:Di se ima uzet taj Veneziani Raffaelo? Kazes 2 važa za 1 ruku za 8m broda? Jel takva racunica i za Hempel? Koja je razlika u Hempelu MileDynamic i HardRacing?

Prije intonka trebalo bi dobro odmastiti povrsinu? Kako sam citao ima isto neki hempelov premaz za odmascivanje?

A sto je s propelom za pentu? Samo pitura ili neki poseban primer sto kazu ljudi da kao treba staviti?

Ima u Salona Commerce u Vukovarskoj.

Za Hempel vidi ovde, puno toga je napisano viewtopic.php?f=10&t=5251&hilit=antifouling
ivan3
Korisnik baniran

PostPostao/la Denis » 10. 04. 2013. (21:33)

Za koper bi mogao pogledati ovaj: http://www.venezianiyacht.it/default.as ... =2&IDp=193
2.5 l ti košta oko 300 kn, teško da ima neki jeftiniji. Ja ga koristim, nisam nešto prezadovoljan, koliko para toliko muzike. Kako mi barka stoji po 3, 4 miseca da se ne vozi dok sam ja na brodu neda mi se stavljati neki skupi koper jer bi ionako sve zaraslo.. Ionako vadim brod dva put godišnje.. Ja uspijem s jednom kantom od 2.5 l opiturat dvi ruke na primorci, tebi bi možda tribala kanta ipo.
Ako stari koper nećeš cilog skidati triba paziti na to da ti mekani koper može preko tvrdog ali ne obrnuto. Mislim da nećeš imat problema, ako je škverski koper, onda je vjerojatno tvrdi ali isto pripazi. Ja bi probao sa ovim veneziani koperom, dosta ti je jeftin a veneziani je isto "brand" pa sumnjam da je ovaj proizvod teško smeće..

Što se tiče pente, daj epoxy primer (light primer od Hempela) u više ruku i neku dvokomponentnu boju po izboru. Za propelu od pente mislim da može isto tako, ionako će ti ona biti većinu vrimena vanka...
Denis
Member

Tip plovila: Primorka 630

PostPostao/la vipko » 10. 04. 2013. (21:45)

Evo pogledao sam onaj threed sto je ivan poslao i vidim da vas vecina koristi hempel neki proizvod. Mislim da cemo i mi ici s time pa ko ga sisa ako je nesto skuplje :) Posto brod crusing speed ima oko 7-8 cvorova moze se ici s mekim premazom, a po onim svim postovima vidim da je dobro kombinirati tvrdi i meki premaz. Pa ja bi lagano obrusio postojeci intonak (tvrdi ofc) ali ne bas previse da se ne osteti primer, pa preko toga 1 ili 2 ruke tvrdog (hard racing) i nakon toga 2-3 (ili vise?) ruku mekog (mille dynamic). Mislite da je to ok?

Takodjer sto s propelom i kormilom na brodu (ne na penti, mislim bas na brodu). Ocistiti dobro, promjeniti cink protektore (odc paziti da ima dobar kontakt cink s kormilom/propelom), i s cime to zastititi? Vidim da vecina koristi Velox? Jel to dovoljno? Jel ide ista preko njega?

Thx.
Zadnja izmjena: vipko; 10. 04. 2013. (22:00); ukupno mijenjano 1 put/a.
vipko
New Entry

PostPostao/la Denis » 10. 04. 2013. (21:47)

lupis je napisao/la:Moravia Copper Paint.....,3x0,75 za dvi ruke na Legendarnom....,latica je lani koštala 135 kn u isto vrime je najjeftiniji Hempel bio po 190... ;)

Lupis oprosti, tek sad vidim da smo pisali o istom koperu. Kako se tebi pokazao kad koristiš brod kroz cijelu godinu?
Denis
Member

PostPostao/la ivan3 » 10. 04. 2013. (22:51)

vipko je napisao/la:Takodjer sto s propelom i kormilom na brodu (ne na penti, mislim bas na brodu). Ocistiti dobro, promjeniti cink protektore (odc paziti da ima dobar kontakt cink s kormilom/propelom), i s cime to zastititi? Vidim da vecina koristi Velox? Jel to dovoljno? Jel ide ista preko njega?

Thx.

Promini cink protektore, nemoj pituravat priko njih i nemoj pituravat povrsinu ispod protektora na kormilu.
Uzmi Velox i nećeš požalit. Imaš ga ja mislin svugdi, a znan da ima u Seven Sea u Špinutu.
Uzmi i Velox primer, prati upute i namaži tako kako piše. Bolje od toga nećeš nać. ;)

I bit će ti dovoljno za dva vađenja. :wave:
ivan3
Korisnik baniran

PostPostao/la lupis » 11. 04. 2013. (10:03)

Denis je napisao/la:
lupis je napisao/la:Moravia Copper Paint.....,3x0,75 za dvi ruke na Legendarnom....,latica je lani koštala 135 kn u isto vrime je najjeftiniji Hempel bio po 190... ;)

Lupis oprosti, tek sad vidim da smo pisali o istom koperu. Kako se tebi pokazao kad koristiš brod kroz cijelu godinu?

ja sam prezadovoljan...,brod ide svake godine "van" na par dana,ovisno o vremenskim uvjetima koji su u 5-tom misecu promjenjivi,ostatak godine je u moru(što je vrlo bitno kad pričamo o kvaliteti kopera jer čovik čiji brod nije u moru barem 9 mjeseci teško se može smatrat kompetentat u toj cijeloj priči o kvaliteti kopera),napravi se 300-400 sati vožnje brzinom oko 7 milja.....,osim na kakvih 5 do 10 cm od vodene linije(prema zdolu) ,na cijelom trupu nema travke a mahovine u tragovima...,zna se desit da mi na vrh prove zbog fotosinteze,te pod samom krmom bude pojačana flora jer se prilikom čišćenja propele u moru tokom ljeta,zbog uzgona naslonim škinom na trup,i tu otarem valjda nešto od tog kopera...,da ne kažem da u mom selu "većina" kupuje "najjeftiniji" hempel po 190,dok neupućena manjina kao ja kupuje "skuplji" Moravia po 135.....,izgleda da je poskupilo 10 kn kanta u odnosuna lani,ali ako uzmeš 2.5 onda ti ispadne čak i jeftinije a dobiješ više od 3x0.75....,za razliku u cijeni idem se triput ošišat...,tako da u konačnici je isto kupio hempel ili Moraviu nakraju je dno zaštićena a čovik ošišan... ;)
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Denis » 20. 04. 2013. (09:18)

Samo da ažuriram informaciju, jucer sam išao kupiti neku pituru pa sam provjerio Moraviu. Dosta je poskupila, sada važ od 2.5 l košta 436 kn :cry:
Denis
Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.