lincoln je napisao/la:Duke, pita si šta mi napaja solar. Dopunjava mi dvi AGM akumulatora od 50Ah jer sam ima ideju da uzmem Haswing električnu pentu i koristim je za mukte panunavanje( punjač i priključak kopno). Osim toga na dvodnevnim Đitama punit će mi smartphone na kojem mi je nautička navigacija a tu je i ideja o frižideru.
Trebam jedan kvisko..
Uvodno..U cijeloj priči ide; solar, panel i batt.. Malo sam zbrajao potrošnju koju bi ja zakacio na sustav i odlučio se na 80W solar i 2x50Ah batt..
Međutim zanima me preporuka za "voltage regulator".. koji model i što je potrebno da ima kao opcije..
Jasno mi je da solar preko regulatora puni bateriju sa "floatig voltage" sa 2,27 Vdc po ćeliji, i također ih sačuva od deep discharga..
Na regulatoru, koji sam ja gledao, postoji spojno mjesto za panel, bateriju i izvor napajanja gdje se spajaju potrošači..
ali,, Zanima me princip rada sustava u slučaju kada motor radi i alternator puni..!?
Na koji način presvitcham izbor napajanja da mi alternator puni i te baterije u režimu rada??
Jer potrebno ugrađivati dodatnu izbornu sklopku..? Ili ima "pametnih" regulatora na koji se može spojiti i sekundarni izvor, u ovom slučaju alternator..??
Help, Duke