niko je napisao/la:Evo da se ubacin u temu.
Iman Esteou 630 i motor mercedes OM 604, osovina 30mm..Napomena motor je složen sa bosh pumpom izbačen comonrail.
Pitanje glasi koja kopča i propeler?
Postavija si teško pitanje...
Prvo,imaš automobilski motor sa jako visokim brojem okretaja...motor koji je kako ja kažem "šupalj"..vrlo nezgodan za direktni pogon broda.
Drugo..ono šta mu je davalo dobar dio perfomansi, momenta,snage i ekonomije je uklonjeno...primjera radi,sa originalnim sustavom ubrizgava je gorivo na 1600-1800bara u 5 stupnjeva,kontroliranom količinom,dužinom i kutem ubrizgavanja,bla bla...i nabačena bosch pumpa sa 150-200bara tlaka..i pretvorilo ga u prastarog petaka kojipuno zuji a malo daje..
I povrh svega ostaje pitanje kvalitetne marinizacje...plus cijene i isplativosti cile balade..
O legalizaciji i atestu ,trenutnoj cijeni potrebnih dijelova marinizacije nebi.. to na stranu za razmišljanje..
Spasit te jedino može povozitost tog broda..bez ljutnje sve ostalo je promašaj...moje osobno mišljenje
Po meni tu triba nabacit kopču redukcije bar 3;1 da se dobije na potisku,pazit na odabir kopče i hladnjaka jer su visoki ulazni okretaji.
O izračunu propelera se nema šta realno pričat jer ne znam koji čarobnjak bi odredija stvarnu snagu i moment tog motora i na kojim okretajima..to će tribat gađat ka bingo listić,na tvoju žalost..možda komparirat sa nekim sličnim pa probavat:roll:
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO