SUZUKI 5 ČETVEROTAKTNI - troši ulje i čađi svjećicu

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

SUZUKI 5 ČETVEROTAKTNI - troši ulje i čađi svjećicu

PostPostao/la lara » 27. 03. 2013. (22:12)

Pozdrav svima.
Imam devetu godinu SUZUKI 5 četverotaktni vanbrodski motor i nemam na njega ni jednu primjedbu. Sve godine najviše je radio na minimumu (panula). Ono što je vozio brže, bilo je odvesti se do pošte, a onda po nekoliko sati na minimumu i tako 8 gdoina. Sad je počeo štekati. Prvo, počeo je trošiti dosta ulja, te se stalno treba doljevati i naravno ono što ide uz to, jeko dimi. Druga stvar je da nakon par sati panulanja, ne može normalno uloviti gas. Odnosno kad se da gas on prekida. Mora se izvaditi svjećica i staviti nova ili treba očistiti staru i onda je opet sve ok. Svjećica ne bude toliko masna koliko bude crna i čađava.
Ako neko ima ideju što bi moglo biti s motorom, bio bi zahvalan da iznese svoju ideju. Dali se možda radi o karikama ili nečm drugom. Unaprijed hvala.
lara
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Učka 4,10

Re: SUZUKI 5 ČETVEROTAKTNI - troši ulje i čađi svjećicu

PostPostao/la Shile » 28. 03. 2013. (08:04)

Prstenovi.I to oba.Najvj zbog veličine motora imaš 1 kompresijski i 1 uljni.
Da je samo uljni trošio bi nešto ulja ali ti ne bi čađilo.
Po meni možeš biti sretan ako je i cilindar ok...ili košuljica ovisno o konstrukciji.
Nema druge nego u servis...
http://www.boats.net/images/diagrams/su ... 3/0002.png

Ovdje se vidi da su 2..nema specifikacije koji je koji...
Al niti nema veze...rstavlja se motor, lagano brusi glava i prođe cilindar te se mijenjaju prstenovi.
Ako je tolerancija veča stavljaju se "posebni" prstenovi za prvo brušenje tj. s lagano večim vanjskim promjerom.
Teoretski prstenove mijenjati 2 puta.U načelu i više ako je cilindar neoštečen i ne treba obradu.
Shile
Senior Member

Tip plovila: Istranka + Yamaha 9.9 / Yamaha 6/Mercury 3.5

PostPostao/la Dade » 28. 03. 2013. (21:34)

Prvo provjeri ventile jer to može biti najprije pa onda karike , ako su jako prljavi neće dobro brtviti pa ti ni motor neće dobro prihvatati gas . Ako je do toga došlo srazmjerno brzo u kratkom vremenskom roku može biti da nije stajao u predviđenom položaju za četerotaktne motore odnosno da ti je ulje slilo kroz ventile u cilindar pa ti brlja dok sve ne sagori....i u tom slučaju opet treba srediti (ušlajfati) ventile da se odstrani sagorela i naslagana nečistoća . Mislim da svakako treba da vidi servis.
"Daj mi Bože da uhvatim tako veliku ribu da nemoram da lažem

slika
Dade
Old Senior Member

PostPostao/la lara » 28. 03. 2013. (22:18)

Hvala na odgovorima.
Ako se radi o promjeni prstenova, znate možda cca koliko će mi za to uzeti u servisu?
lara
New Entry

PostPostao/la ab ovo » 29. 03. 2013. (10:45)

Imaš pp
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la tehnicoo » 01. 04. 2013. (10:18)

lara je napisao/la:Pozdrav svima.
Imam devetu godinu SUZUKI 5 četverotaktni vanbrodski motor i nemam na njega ni jednu primjedbu. Sve godine najviše je radio na minimumu (panula). Ono što je vozio brže, bilo je odvesti se do pošte, a onda po nekoliko sati na minimumu i tako 8 gdoina. Sad je počeo štekati. Prvo, počeo je trošiti dosta ulja, te se stalno treba doljevati i naravno ono što ide uz to, jeko dimi. Druga stvar je da nakon par sati panulanja, ne može normalno uloviti gas. Odnosno kad se da gas on prekida. Mora se izvaditi svjećica i staviti nova ili treba očistiti staru i onda je opet sve ok. Svjećica ne bude toliko masna koliko bude crna i čađava.
Ako neko ima ideju što bi moglo biti s motorom, bio bi zahvalan da iznese svoju ideju. Dali se možda radi o karikama ili nečm drugom. Unaprijed hvala.

Prema mojoj procjeni motor ima više od 10.000 radnih sati.
Ukoliko je upotrebljavano kvalitetno ulje i redovito mijenjano to nebi trebao biti problem za ovaj motor.
Prvi korak izmjeriti kompresiju, motor ima dekompresor radi lakšeg paljenja, kompresija bi trebala biti 5,5 do 6,5 kPa/(kg/cm2).
Kao prvu i jeftniju varijantu trebalo bi srediti ventile i ponovno izmjeriti kompresiju. Ukoliko kompresija nije porasla radi se o karikama, blokirane ili istrošene. Kada se rastavlja svakako promjeniti karike ali svakako provjeriti cilindar istrošenost i ovalnost, dovesti u ispravno stanje- svakako honovati po potrebi i brusiti. Prekontrolirati radilicu obratiti pažnu na doljnji dio da li je semering ostavio trag ukoliko je onda obraditi jer inače će trajnost senmeringa biti znatno skraćena i tu se može gubiti ulje. Kada se to radi sve brtve i semeringe obavezno zamjeniti. Naravno za toliko sati biti će i kamenca kojeg treba odstraniti.
Srediti karburator i liniju goriva zamjeniti impeler i sretno u slijedeće dugotrajno panulanje.
Ovo moje izlaganje je samo moje razmišljanje orjentacije radi, detalje Vam može dati samo seviser jer kada se otvori motor tek se onda vidi kakvo je stvarno stanje.
tehnicoo
New Entry

PostPostao/la bojan111111 » 01. 04. 2013. (17:59)

10.000 radnih sati u 8 godina=1.250 sati godišnje/365 dana u godini=3sata i 20 minuta svaki dan od kad ga ima.
Nije li to malo pretjerano, mislim teško mi je povjerovat
bojan111111
Member

Tip plovila: Zodiac Cadet 340s, Tohatsu 15 2T

PostPostao/la zorica » 01. 04. 2013. (19:23)

tehnicoo je napisao/la: Prvi korak izmjeriti kompresiju, motor ima dekompresor radi lakšeg paljenja, kompresija bi trebala biti 5,5 do 6,5 kPa/(kg/cm2).
Kao prvu i jeftniju varijantu trebalo bi srediti ventile i ponovno izmjeriti kompresiju. Ukoliko kompresija nije porasla radi se o karikama, blokirane ili istrošene. Kada se rastavlja svakako promjeniti karike ali svakako provjeriti cilindar istrošenost i ovalnost, dovesti u ispravno stanje- svakako honovati po potrebi i brusiti. Prekontrolirati radilicu obratiti pažnu na doljnji dio da li je semering ostavio trag ukoliko je onda obraditi jer inače će trajnost senmeringa biti znatno skraćena i tu se može gubiti ulje. Kada se to radi sve brtve i semeringe obavezno zamjeniti. Naravno za toliko sati biti će i kamenca kojeg treba odstraniti.
Srediti karburator i liniju goriva zamjeniti impeler i sretno u slijedeće dugotrajno panulanje.
Ovo moje izlaganje je samo moje razmišljanje orjentacije radi, detalje Vam može dati samo seviser jer kada se otvori motor tek se onda vidi kakvo je stvarno stanje.

Kad odradi ovo sve sta si ti nabroja potrosit ce tocno para za dva nova motora i gorivo za oba za dvi sezone. Naravno u ovlastenom servisu
zorica
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: quicksilver 500 fish,merc 60 efi

PostPostao/la lara » 01. 04. 2013. (19:41)

Nema toliko. Motor je korišten (ako se zbroji godišnji i vikendi od četvrtog do 11 mjeseca) maksimalno 80 dana u godini. A nije ni toliko, jer nisu svi vikendi i svi dani godišnjeg za ići na more. Tu je naša dobra stara bura! :D
Nek u prosjeku radi 7 sati po danu izlaska na more, znači da je motor skupio nešto manje od 4500 sati rada.
lara
New Entry

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.