joze je napisao/la:bananko28 je napisao/la:malo si falija i u konjaži....
Zašto? Dobit ću potpuno istu stvar, istu brzinu a ovako sam uštedia 1000kn koju sam potrošia na dodatne stvari.. Petica za razliku od 4. ima drugi karburator i diznu. Neznam jel ima više šta drugačije. Ljudi vole reć da je petica frizirana četvorka
Ma nije ista stvar,imaš 25% slabiji motor.Nema veze što je konstrukcija ista ali ovaj tvoj ima manju porivnu snagu na propeli, a 25% nije malo.A kamoli da si uzeo 6ks.To je čitavih 50%.
I kod motora sa "istom konstrukcijom" je snaga progresivna.Znači slabiji imaju manji raspon okretaja, 4-ka npr max 4500, 5-ica max 5000, a 6-ica max 5500.
Što znači da vožnjom na manjim okretajima imaš odmah i slabiji motor
.
To ti je npr. isto kao kod mene..Mercury 18/20/25 su isti motori, konstrukcijski, samo je razlika u grebenu na karburatoru i/ili u karburatoru i nešto malo za 25icu u elektronici.
Vožnjom na 4000 okretaja imam 15-18ks a ako dignem(a ne moram nikada) na 5500 imam cca 25ks.Prema tome je i potrošnja jednaka...do jednakih okretaja, nakon toga naravno se povečava.
4ks tebi može biti dovoljno...ali rezerva je rezerva..znaš kako kažu: "na moru uvijek fali 1 metar i 10 konja"