Ako očete iz maestrala napraviti poludeplasmanski brod raznim spojlerima itd...., onda najbolje je ništa stavljati. Samo ipak mislim da se tu radi o deplasmancu.
Ja sam u moju brodicu stavio na dno u kabini 100kg, ne u kobilicu(pošto je drveni), a to sam uradio da mi malo uroni krmo, Motor 80kg(više pozadi), ja 80kg i pomočni 15kg pozadi, pa sam tako izništio okretni momenat, sa tom olovom i brodica ima sad pravo poziciju, ko da nebi imala ništa ugrađeno.
Ako očete imati pravi deplasmanac, znam za jednu drvenu gajetu od 7m(prodaje se u Burzi, registracija SS), evo koliko je meni poznato ona ima 3.5t, i nije vergulasta, znači da bi moglo it u maestrala najmanje 500kg olova i još če bit vergulast, zavisi od visine ostalih stvari, rezervara,...., trebalo bi cijljat,da ima ovaj brod na kraju nekih 2.5-3t, pa če bit pravi, naravno ako se radi o deplasmanski plovidbi i motoru do 40ks.
Ovo olovno piljevinu, koju sam stavio to ti je granulacije 2-3mm, pa mogao bi na kraju sve i plastikom zalit. 500 kila te piljevine ti stoji u 5kanta 25L.
Isto sam testirao na plastični pasari Elan 5 metara, u kojoj ima mogučnost stavljanja vode u kobilicu, nekih 150L, i tek tada bio je to brod i išao na valove ko tenk.
Zato mi se 500kg za brod od 7m nikako ne čini veliko, nego minimum.