Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori
riberer je napisao/la:Dvije stranice kobilice ...
Ne znam zašto, ali imam blagi osjećaj da nitko od "savjetnika" nije nikada ni stao na barku, a kamo li probao, poput one na slici (na vrhu).
Ja jesam ...
riberer je napisao/la:Dvije stranice kobilice ...
Ne znam zašto, ali imam blagi osjećaj da nitko od "savjetnika" nije nikada ni stao na barku, a kamo li probao, poput one na slici (na vrhu).
Ja jesam ...
tg-boy je napisao/la:ma to kod kobilice je relativno i treba se prvo zapitati šta se očekuje od skračivanja kobilice - koje brzine i koji motor je pogon,
onda jeli je treba uopće skračivat ili ne - koliko je motor- propela daleko od kobilice i
dali je potrebno (ovisno o brzini) baš skratiti kolumbu po visini ili je suziti po duljini za isti učinak.
ja sam na istranci skinio zadnju trečinu kolumbe i proširio bokove - spojlerom i stabilizatorom
- brzinu koju sam dobija uz tomos 18ks - moga san dobit i sa flapsovima od 15cm
a bočna stabilnost je bila bolja
- dalje rezanjem kolumbe pogotovo kod malih brodova gubi se pravocrtnost kretanja i oni postaju osjetljivi - dosta na bočnu promjenu težine ,
zato na venu 590 ispod 50ks (a to je glupost stavljat na vena) kračenje kobilice neće dati puno na brzini,
za motore od 20-30ks povečat će se nešto brzina i ako se ne stavi predug spojler-flaps možda se podigne ionako niska prova
ukoliko brod ima spojler onaj od vena ili neki drugi - toga nema - bez jačeg motora
tako da se svodi na to - ko želi brže neka kupi gliser
BETON1 je napisao/la:.....pa nije to gliser....
josme je napisao/la:Ne znam dali ti je to baš potrebno ....
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.