Priče za šankom ... troši li dovoljno?

Parlaonica - samo bez svađanja...

Moderatori/ce: riberer, dome, Moderatori

Re: Priče za šankom ... troši li dovoljno?

PostPostao/la ivan3 » 11. 03. 2013. (08:32)

da
Otra, dotra, utra, natra, potra, ustra, zatra, istra, satra, pritra, navrn'jo.
ivan3
Korisnik baniran

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Majama

PostPostao/la josme » 11. 03. 2013. (09:39)

riberer je napisao/la:
josme je napisao/la: viewtopic.php?f=8&t=8968
Pa sad kad se netko potrudio da napravi neke promjene :thumbup: onda treba to i dovršiti ili temu pod "Ostalo" :wave:

slika

Zapremina: 5 lit
Homologacija CE: da
AxBxC: 87x60x85
Dužina preko svega: 168cm

WOW.... :o
Ali nije u redu s obzirom da imam slabo srce prikazivati ovaj motor :Suprise28: ..i ti još bez klipa...I nisi stavio potrošnju (makar pretpostavljam--potroši sve šta imaš)inače ovo je za čisto glisiranje... :OK 17:
: Other6:
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: luft-madrac

Re: Grašo 23 vs Betina 700

PostPostao/la Denis1 » 11. 03. 2013. (11:42)

dimulius je napisao/la:
ivan3 je napisao/la:Inaće, nisu mi to baš neke bajne brzine, na 2200 điri sa istin motoron, ali 25 konja manje odvrnutin, metar duži brod težine cca 3.5t vata :Cool34: 12-12.5 milja. 8-)

Ma nisan ni reka da su to neke brzine.
Ovo su podaci koje san dobija od skandaloza (znaci za njegov brod koji je solidno opterecen).

Po meni pd od 7m litru po milji moze trosit samo pri 10-ak cvorova u idealnim uvjetima.
Sa porastom brzine, potrosnja ce ici do 1,5 litri po milji.
Sa sporkom propelom i motorom na puni gas, nebo je granica.

To i je brod od skandaloza....
Denis1
Member

PostPostao/la dimulius » 11. 03. 2013. (14:05)

Denis1 je napisao/la:To i je brod od skandaloza....

;)
Jedino objasnjenje takve potrosnje je upravo u tih nesretnih 9 cvorova, pri kojima brod jos nije izasa vanka
motor se mucija i recimo da je tada isa prema kocionoj snazi/potrosnji...
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la lupis » 11. 03. 2013. (20:35)

marin je napisao/la:pri toj brzini za 23 milje prijedjene ne bi treba potrošit više od 25 litara ako je sve u redu
ali očito nešto nije u redu ili s propelon ili s motoron
a još ih je lupi propustija pitat pri kojim okretajima su imali tu brzinu, tako da nam sad samo preostaje da ubijemo četri pet stranica
u naklapanju

evo jučer je čovik bio na moru (ulovio je tri lignje...,on i žena zajedno),a ja na kraju...,danas obrnuto ja na moru a o n nakraju....,nisam ga vidio ni za šankom jer sam u 7 i pol bio na pošti...,rasčistit ćemo to bez brige.... :wave:
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la MV KRK » 11. 03. 2013. (20:39)

Auu al će zijat na ženu sad ča ga je natentala da to kupi, ipak ce muterinjo orange biti i dalje u pogonu :)
MV KRK
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Gull 745 yanmar 125 ks

PostPostao/la erni » 11. 03. 2013. (21:01)

Danas gledam g23 pri brzini od 8 do 10 cv, odokativna metoda, pa on je pri toj brzini zatvoren u svojim valovima, na provi gura a za sobom vuce val... nije motoru lako..... ili kalat ili ubrzat.... i ne cini mi se velika razlika PD i glisera za minimalnu brzinu "kopanja"... samo sta kod pd to kopanje duze traje i pri vecoj brzini se smanji, a kod glisera zbog v dna i potrebne snage je krivulja brzine strmja i nema mogucnost plovidbe na PD brzinama
erni
Member

Tip plovila: Elan 45 impression

PostPostao/la Trogiranin » 12. 03. 2013. (06:41)

Jedno pitanje za kolegu Lupisa da bi se eventualno rasčistila ova dilema koja me već par jutara "tako" muči da po cile dane i noći mozgam i računam ....
Naime: da nije sa predmetnim G23 za vrijeme njegova puta iz Rijeke za Krk po laganom jugu prevoženo i nešto građevinskog materijala ili pak paleta dvi gajbi pive i kole, par kartona mlika, za koju birtiju ............ ?????
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la Kapo » 12. 03. 2013. (21:25)

lupis je napisao/la:zato sam i napisao sve ovo jer mi se to čini itekako previše...,može bit da su pili naftu ako im bivši vlasnik nije ostavio ništa od pijače...,ovako ugrubo nebi smjeli pri brzini od 9 milja potrošit više od 30 litara..

Bilo bi zanimljivo čuti kako su i na koji način izmjerili tu ukupnu potrošnju. Ako su se ravnali npr.samo po kazaljci pokazivača goriva onda je potrošnja i više nego odokativna.
Ako nemaš pokazivač trenutne / ukupne potrošnje onda točnu potrošnju možeš izračunati jedino punjenjem od čepa do čepa uz evidenciju pređenih milja ili radnih sati,ili pak oboje, već kako tko voli. Svi drugi odokativni podaci odstupaju u zavisnosti prema količini pive i gemišta ispijenih na šanku neke lokalne lučice.
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la legi » 12. 03. 2013. (23:49)

jb.le vas potrošnje,u svakoj temi kolko troši,kolko ide,kolko ovo kolko ono,brate dosadni ste više......najgluplja pitanja,kolko će mi trošit brod :?: 15 l.....a joj to je puno,pa neće mi ić 13 kn,ajoj to mi malo..... :thumbdown:.......... lupi moramo počet pit cezar,s početka priče ;)
Ne lovim lignje
legi
Old Senior Member

Tip plovila: 2 drvene barke-torpedo i scam

PostPostao/la plavnik » 13. 03. 2013. (08:38)

Šećen se ja po Veji čera i išćen toga velog potrošača, al ga nisan našal??!!

A samo zbog tog san šal... :(
Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! by Lupis
plavnik
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Grašo 20 - Lombardini 2204MT

PostPostao/la Pape » 13. 03. 2013. (08:41)

...a dođi vamo prošetat...pokazat ću ti ja svog lokadura.... 8-)

:lol:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la MV KRK » 13. 03. 2013. (08:42)

Čovik uziva na moru, nije lud bit na vezu ko mi.
MV KRK
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Gull 745 yanmar 125 ks

PostPostao/la Pape » 13. 03. 2013. (08:52)

...ja ne znan kako može uživat, a ide 9kt...i troši 50l....

...da nije odjedrija?!...
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la skandalozo » 13. 03. 2013. (09:48)

Jedan poznanik mi je malo prije spomenuo da se na forumu razglaba o mojoj barci (još je doživljavam svojom, premda je to daleko od istine).
Ajde da i ja pomognem oko rješenja dileme, obzirom da sam jedini kompetentan kao jedina osoba koja je do sada plovila tom barkom.
Kao prvo, ma kako se mjerila potrošnja (osim "epruetom") na osnovu plovidbe od tridesetak milja, podatak ne može biti precizan. Na dva velika rezervara dva centimetra razlike u iskapčanju pištolja na pumpi nose desetak litara, što u navedenoj matematici mijenja 20% izračuna. A realno, zbog nagiba barke, opterećenja, stanja mora pri tankanju, razlika u nivou pun-pun rezervar može biti i veća. Nadalje, brod je krenuo iz Ičića za Krk, ali je od pumpe do Ičića napravio nekoliko milja i to na maksimalnom opterećenju. To sam ja odradio kako bi istestirao barku. Brod je upravo cijeli servisiran i ispražnjen od tereta pa je dostizaoi brzinu od 19 čvorova (težina barke nijemala, 3 tone). Na max okretajima je potrošnja izuzetno visoka, znatno veća nego na 2200 jer je propela (namjerno) s većim korakom i u tom režimu se motor ne može zavrtiti na predviđenih 2600 okretaja. Dakle, na max brzini potrošnja sigurno doseže i preko 30 litara na sat.Ovo tvrdim iskustveno a ne egzaktno, jer u ovom režimu nikad nisam plovio duže od desetak minuta (testiranje rashladnika...). Ako uzmemo u obzir tih nekoliko milja koje sam ja prešao na maximalnom gasu, kao i činjenicu da je realno da je novi vlasnik ploveći prema kući sigurno barem na kratko probao zavrtiti motor (ja bih) ...
Što se tiče podataka o potrošnji koje je netko prije stavio u temu, točni su u potpunosti, rezultat su 12000 pređenih milja u pet godina, 2200 sati rada motora, preko 8 tona potrošenog goriva...
Što se tiče krivulje snage, momenta i potrošnje motora koju je netko spomenuo, ona prikazuje teoretske tehničke mogućnosti motora. U praksi iskoristivost tih krivulja ovisi o tome na što je motor ugrađen, što se u kojem režimu očekuje od motora...
Ovaj brod je koncipiran (prenosni omjer kopče, propeler, težina) da plovi na dva rentabilna načina; deplasmanski pri brzini od oko 7 čvotrova i poludeplasmanski pri brzini od 10-13 čvorova, ovisno o teretu na brodu. Režim između 7 i 10 te preko 13 ne daju dobre rezultate u pogledu potrošnje goriva.

Nego, fascinantno je da ovdje raspravljamo o jednom brodu i "problemima" toga broda koje sam vlasnik ne doživljava kao probleme. Do sada sam svaki dan u kontaktu s novim vlasnicima i jedino o čemu smo pričali je njihovo oduševljenje brodom.

PS
Da preduhitrim pitanja nekolicine prijatelja na forumu s kojima se još nisam čuo - barka je prodana zbog realizacije jedne nove ideje! Da mi je žao - je. Ali, to je život, nečega se moraš odreći da bi ispunio neki novi san. Barem kod nas koji, kako Karamba kaže, snove ispunjevamo sredstvima koja smo zaradili a ne naslijedili. Priča ide dalje, morska naravno :wave:
slika
skandalozo
Djelatnik u sektoru ribolova

Tip plovila: Grašo 19, drvena gajeta, Angler 23

PrethodnaSljedeća

Natrag na Parlaonica

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.