Ugradnja auto plina u plovilo

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Ugradnja auto plina u plovilo

PostPostao/la capiton » 28. 07. 2008. (11:39)

Pozdrav ekipi sa foruma,ovo mi je prvi post na ovom ali vecinu znam sa brankarela-jedva sam vas našao.

Kupio sam Belingarda cabin fish sa yamahom 60 četverotakna pa se bavim mišlju ugradit plin.Meštri koji ugrađuju auto plin vele da nema problema samo da se dodatno stavi grijač koji zagrijava morsku vodu....
Bojim se galvanskih struja i soli pa da nebi morao nakon 2sezone veslajući do lučice

Mene bi interesiralo ako netko od vas ima iskustva ili zna nekog koje ugradio svaka informacija je dobrodošla.
capiton
Member

Tip plovila: ARVOR215,cumminis115ks

Re: Ugradnja auto plina u plovilo

PostPostao/la primorac » 31. 07. 2008. (09:22)

Iskustva i to pozitivna su kod glisera sa ležećim motorom koji imaju izmjenjiač topline i onda toplu vodu (slatku, odnosno mješavinu antifriza i vode) vodiš na isparivač plina. Bolje rade moderniji motori, a trošak vozikanja je oko 35% u odnosu na benzin.
Ako dovedeš SLANU vodu u isparivač, hm hm... Možda kad bi u njega ubacio cink protektor, ali materijal od kojeg je tijelo isparivača nije predviđen za slanu vodu...
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la ikarin » 03. 08. 2008. (10:43)

Ovako, ja imam glisera sa unutarnjim volvo penta v8 motorom i ugradio sam plin prije otprilike 2 mjeseca...
Posto radim u firmi koja se izmed ostalog bavi i ugradnjom autoplina radio sam instalaciju sam i mogu reci da sam poprilicno zadovljan...

Medutim, kod tebe se radi o motoru koji se hladi morem, dakle nema slatku vodu a to bas i nije neki plus za isparivac plina.
Medutim, ako su ti preporucili grijač vode onda ti ja preporučujem i pumpu vode koja ce tjerati vodu, a onda napravis i neki mali tank od nekih 5 litara, uliješ slatku vodu i time griješ isparivac.
Pumpu mozes nabavit sa nekoliko modela mercedes automobila, po cijeni od 200 tinjak kn, a namijenjena je baš za vruču vodu tako da je to pun pogodak. Ja sam je kod sebe ugradio kako bi imao što bolji tok vode kroz isparivace a samim time i bolje grijanje !

A ako ipak budeš išao na slanu vodu onda racunaj na promjenu isparivaca jednom godišnje ili jednom u 2 godine, a ni to nije tako strasno jer je isparivac max nekih 700 - 800 kn...
ikarin
New Entry

PostPostao/la niksa » 03. 08. 2008. (12:18)

A kako se snalazite sa punjenjem plina... punionica na moru ne znam da ima a prepumpavanje i nije baš najsretnje rješenje... :roll:
PLAĆAJMO POREZ DRŽAVI KOJU VOLIMO
niksa
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: drvena plastificirana pasara bez kabine

PostPostao/la DAMIR » 03. 08. 2008. (19:21)

neznam kako bi to išlo kad bi prdili u rezervare :?: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
DAMIR

PostPostao/la niksa » 03. 08. 2008. (21:56)

zavisi što bi prije jeli... ako je riba i blitva onda slabo, ali na grahu i suhoj krmetini bi glisirali i sa deplasmanskim trupom... :shock:
PLAĆAJMO POREZ DRŽAVI KOJU VOLIMO
niksa
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: drvena plastificirana pasara bez kabine

PostPostao/la capiton » 03. 08. 2008. (22:20)

Kod nas na sjevernom jadranu mislim da nema nigdje punionica uz more tako da je jedino riješenje prepunpavanje iz auta.
Šta postoji neka caka kod prepunpavanja koja je rizična?
capiton
Member

Tip plovila: ARVOR215,cumminis115ks

PostPostao/la unije » 03. 08. 2008. (22:27)

kad ste oko ovoga vidio sam jednog holandeza kako na pumpi nosi tri (3) kanistera pravokutnog oblika spojena zajedno sa svim cijevima priključcima i sl. mislio sam da ide on i prijatelj krcat benzin u to kad ono plin. pitao sam ga i on ima baylinera i ovaj plin mu je za tu barku i mercruiser benzinac. interesantno je to šta ovi spremnici imaju veliko prozirno staklo di se vidi koja je količina plina unutra. to je baš izgledalo kvalitetno napravljeno...bio sam na redu pa nisam moga čakulat ali izgleda da se te stvari vanka kreću većom brzinom nego tu....
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la DAMIR » 04. 08. 2008. (14:24)

Neznam sad di je ono pisalo da će počet i na ove pumpe po marinama i na obali koje su baš za brodove,postavljat i spremnike s plinom jer se navodno očekuje najezda brodova s plinskim pogonom. Ne toliko za potrebe domaćih nautičara koliko stranih. Ne sićam se sad koje su to novine pisale ali baš sam na net izdanju to pročita. Čini mi se da to nebi bilo loše,ljudi će vremenom sigurno prelazit na plin,naravno,ako ne poskupi onih najavljivanih 100% sad na jesen.
DAMIR

PostPostao/la amiklic1 » 06. 08. 2008. (22:15)

Ima tu u Stobreču jedan RIO gliser s vanbrodskom hondom 130 KS s plinom. Unuta su tri boce, navodno je ugrađen kod nekog u klisu (nisam 100% siguran). Crveni gliser, na unutarnjoj strani vanjskog mula.

Inače ima školu ronjenja u Ruskamenu.

Ako je to taj, evo mob s neta: 091 / 51-85-400 Nemaš šta. nazovi i pitaj.

Ako nije, javi pa ćemo saznat. Ja sam s gazdom pričao prije par miseci, i on se kune u to. Mala potrošnja, vrhunska instalacija (sve je stalo ispod kape motora, jako kvalitetno složena instalacija plina i struje), tri "restoranske" boce u gavunima, i to je to...
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la DAMIR » 07. 08. 2008. (17:38)

Znam za toga u Klisu,on ugrađuje plin u auta. A te restoranske boce...valjda nema drugog rješenje privremeno,samo me sad zanima cijena takvog plina. Jer on mora kupovat plin u bocama i onda ga prepumpavat. A boca za domaćinstvo je nekih 70-ak kuna. I ako je tako,a najvjerovatnije je...di je tu računica?
DAMIR

PostPostao/la amiklic1 » 07. 08. 2008. (21:02)

Litra plina je teška 0,584 kg. To je razlika i ne treba miješati kruške i jabuke.

U kućnoj boci od 12 Kg ima zapravo 12/0,584 = 20,54 litre plina.

A ako je cijena 70 kuna, ispada 70/20,5 = 3,41 Kn/litri.

Tu ti je razlika.

A restoranske boce su super jer odvidaš ventile, izvadiš boce i staviš ih u auto. Otiđeš na pumpu i zamijeniš boce. Malo ima nosanja okolo, al' dok plina nema na pumpama zakon rješenje. Boce neće korodirati jer ne stoje predugo na brodu (stavljaš plin da se voziš, šta znači i trošiš).
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la DAMIR » 07. 08. 2008. (21:39)

OK,to već ima smisla.
DAMIR

PostPostao/la primorac » 08. 08. 2008. (08:16)

Izgleda da su počeli radit male isparivače za pente od 5 - 6 konja, pa bi se isplatilo vozikanje i sa bocom od 5 kg... Ovdje mislim na tramak i zajebanciju unesi iznesi. Boca od 5 kg više od upola je manja od kućanske, a motorin bi mogao raditi 20-tak sati sa punjenjem. Obzirom da nema nakupljanja garežine na ventilima i ispušnim kanalima, motor će raditi lakše i duže. Nema zacrnjenja ulja ni ispiranja stublina također.
Samo bi trebalo stavit dva filtera jer je plin za domaćinstvo šporkiji od ovoga koji se toči u automobil. Ura vrimena panulavanja za manje od dvi kune, dobro zvuči :D
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la amiklic1 » 08. 08. 2008. (09:39)

Ma plin je zakon, samo kod nas (a i svagdi drugo, izgleda) sve "novo" sporo ulazi, ma kako bilo isplativo.

Mene je čak pucala ideja stavit' benzinca u brod, pa vozit na plin, a' nema pumpi za to. Na starom forumu bila je informacija da netko u Splitu toči plin u brodove (Brešković, valjda), pa bi se dalo nešto napravit s tim. Valjda čovik ima pokretnu pumpu.

Motor bi bio manji, manje vibracija, manje potencijalno skupih kvarova, jeftinija vožnja, doprinos očuvanju okoliša... Uz to, uvik možeš imat 50-ak litara spremnik benzine ako zatriba. S tim uvik možeš doseć neku luku ili pumpu.

A i ponuda benzinaca za brodove je slaba u rasponu malih snaga. Tu bi onda tribalo ić na neku marinizaciju, al' mene privlači isključivo "ključ u ruke" rješenje motora.
amiklic1
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.