tko zna njemu dva

Tisuću načina dobre kuhinje

Moderatori/ce: tramontana, Moderatori

tko zna njemu dva

PostPostao/la morski konjic » 19. 02. 2009. (14:48)

znate li priče o guligori,mrvisteni i živom ognju ??ono gdje guligora svojom snagom čupa ogromna stabla iz korijena a mrvistena svojom silom udarcem šake u planinu, svu smrvi,.. a živi oganj koji kad pobjesni i pokipi sve spali ...
e taj trojac u svojim pričama nosi duh rivalstva pa taj duh prenose osim kroz bitke i kroz kuhanje...pa jednom prilikom pri spašavanju lijepe princeze našavši se na pustom otoku i ogladnivši, okladi se trojac ko će osvojiti srce princeze a da ne koristi vještine sile, već nečeg drugog...
guligora reče.." ja ću napraviti najraskošniju kolibu od najtvrđih stabala..." a mrvistena odvrati.."ja ću prostriti najudobniji krevet od tigrove i medvjeđe kože koje idem ubiti..." a živi oganj reče .."ja ću skuhati ručak od najfinije ribe..."

guligora je olako napravio ne kolibu nego dvorac od mahagonija a mrvistena je začas donio 2-3 tigra i 5-6 medvjeda ,ogulio ih i prostrio...

živi oganj nikako nije mogao uloviti ribu ...razočarano je šetkao amo-tamo gledajući vatru koju je pripremio i onda je uz plažu ugledao nasukanu ribu uginulu od starosti,raspadujaćeg stanja, mirisa koji više podsjeća na neoprani ženski organ kojega u birtijama zovu "pička" a u gospodskim kultoarima "umočnica"...
slika
[URL=http://g.imageshack.us/img82

živi oganj filirao je ribu ,nasjeckao pazduh ,propirjao ga na maslinovim uljem obitelji belić kojeg je imao uz sebe u džepu od jakne,i dodao krumpire izrezan na ploške po kojeg je skočio u ličku županiju, te vonjave komade ribe....
slika
[URL=http://g.imageshack.us/img207/svata094mf5.jpg/1/][IMG]
kada je lonac zakuhao i miris se prožeo otokom, mlada princeza otvorila je oči i usta a nozdrve su joj bile raširene kao u prasice nad koritom a živi oganj već je spremno držao u ruci polutku kokosovog oraha u kojem se nazirao koktel popularnog naziva "sex on the beach",a u drugoj prekrasan cvijet koji se cvjeta samo jednom u godini naziva "zmajeva orhideja!"..
slika
slika

mrvistena koji je odmah prepoznao svoj poraz otišao je u mitrovicu gdje još dan danas tuče kamenje a guligora se propio i na kocki izgubio svo imanje,danas živi negdje na velebitu i priča priče o uništenju i devastiranju stabala te izmišlja budaleštine o "vertikalnom pilenju..(mozga).."

živi oganj još i danas živi s prelijepom princezom s kojom ima troje djece, a s vremenom je i naučio loviti ribu,zapravo se ribolovno osvijestio kad je upoznao lovnost poponica i baligota te još i danas napreduje u kulinarstvu čijem temelju pridaje samo vatru...ostalo je mašta..

zdrastvujte tovari š
more i samo more
morski konjic
Member

Re: tko zna njemu dva

PostPostao/la emils » 19. 02. 2009. (14:52)

Ako ništa drugo onda me je taj razmak nasmija! :lol:
emils
Moderator

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la Žabar » 19. 02. 2009. (15:04)

sad i ja vidim :lol:
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la primorac » 19. 02. 2009. (16:58)

Rab je jako interesantan otok, vrlo veseo k tomu.

Sumnjam, da gospoda Belići na svojih 5500 maslina ne koriste umjetna gnojiva pesticide herbicide otrove za maslinovu mušicu i ostale cidokore, koji se putem lista apsorbiraju i završe u nekom obliku u finalnom proizvodu - ulju. Puno više povjerenja imam u vlastite masline, gdje ni ja a bogme ni naokolni susjedi ne koristimo nikakve kemikalije u nikakvom obliku, tako da je ulje baš vergine, nema ga puno, samim tim nije za prodaju niti ikakvu daljnju distribuciju.

Žabar, zakaj je tudum upravitelj? Čega, Popovače možebit?!?
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la josip » 19. 02. 2009. (17:14)

tudum, direktor, upravitelj i još mnogo ima imena, a zapravo se radi o hibridu vinove loze, koji je posebno otporan na bolesti, te ga netreba nikad s ničim špricati ( zato ga negdje zovu i nešpric ), uspjeva na gotovo svim područjima. Preradom grožđa u vino, u vinu ostaju velike koncentracije metil-alkohola, kojem je jedini antidot iliti protuotrov etil-alkohol, koji se također nalazi u velikoj mjeri u takvom vinu te radi toga ljudi od tuduma ne oslijepe niti umiru, ali se ne mogu kontrolirat ako popiju čašu više.Dugotrajnom upotrebom takvog vina dolazi do težih oštečenja mozga. Zato ga zovu upravitelj jer to vino upravlja s vama a ne vi sa njime.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la primorac » 19. 02. 2009. (18:21)

Ma znao sam (naučio u Zagorju :Cool34: ) da je tudum direktno rodni hibrid (nastao u pokušaju da se spasi vinova loza od peronospore i filoksere) u stvari je necijepljena loza, dakle to nije nikakva vrsta, i da ima visoku vinsku kiselinu i "pomalo" metilnog alkohola (od kojeg se lagano gubi vid, ne samo pamet). Sad znam i zašto je upravitelj... :think:
primorac
Old Senior Member

PostPostao/la Žabar » 19. 02. 2009. (18:27)

Ma kakva Popovača! Klenovnik ti je ustanova za žrtve tog razrjeđivača moždanih stanica.

Josipe,svaka čast,ni ja ga nebi bolje opisao. Dodao bih samo da je to nekad bila najpopularnija sorta zagorja i prigorja,kojeg ima,fala bogu,sve manje. :mrgreen:
Inače,pripremljeno vino kao i od plemenite loze nema tih čudnih nuspojava,dapače iznenadio sam se kada sam vidio da ga ima slobodno za kupiti u Austriji i Mađarskoj,jasno,sa vidljivo označenom etiketom da je to vino od direktnorodnog hibrida.

Užasno je teško za preradu,pa se ostavlja u kacama na vrenju po par dana da bi se moglo prešati,a pošto sa tim načinom postaje jako grubo i nepitko,dodaje mu se voda u omjeru pola-pola i 20 kg šećera na 100 l vode direktno u kacu(netko još doda i 5 kila plivadona :mrgreen: ).

E,tako dobiveno vino zove se noja ili noha. I osim što negativno utječe na sve centre motorike,mislim da ipak najviše utječe na centar za govor,jer ja kao prigorac nikako nemogu razumjeti zagorca šta govori :mrgreen:
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la primorac » 19. 02. 2009. (18:34)

Kaj nisu Zagorci z Prigorcima dobri? Z Hrvatima su navek dobri bili :crazy: Čret? :?: Začretje?
primorac
Old Senior Member

PostPostao/la Žabar » 19. 02. 2009. (18:41)

Ma odnavek smo si bili dobri,zagorec-prigorec-isti bog,velim,jedino zakaj se ne razmimo je zagorski dijalekt. Popiti moremo,fala bogu, i jedni i drugi isto :thumbup:
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la josip » 19. 02. 2009. (19:23)

Direktor jeste vrsta loze ( grožđa ) izravno rodni hibrid ( postoji više raznih vrsta hibrida ), ali nije sortna vrsta. Jedino od vina dobivenog od izravno rodnih hibrida ili sortnih vrsta koja su vrlo slična hibridima, vinskom destilacijom, izrađuje se tzv. medicinski vinjak ( cognac medicinalis ) koji i službena medicina preporučuje kao pomočno ljekovito sredstvo pri kardiovaskularnim bolestima , a tako dobivena " lozovača " je osnova za razne vrste ljekovitih rakija- travarica..Naime hibridi su poželjniji iz razloga što se sortne vrste loze tretiraju zaštitnim sredstvima ( pesticidima ), čiji ostaci trajno ostaju u grožđu pa dijelom prelaze i u rakiju. Naravno ako sami želimo ispeći takvu vrstu rakije na tradicionalnim " veselim strojevima " obavezno rakiju moramo peći frakcijski, i obavezno tako dobivenu rakiju ponovno frakcijski prepeći, a rezultat je manje rakije ali vrhunske kvalitete.Osobno si svake godine proizvedem oko 20 litara takve lozovaće, jakosti oko 68% alkohola ( to možete postići samo prepicanjem ), koju nakon odležavanja razređujem destiliranom vodom.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la Strici » 19. 02. 2009. (21:04)

Crna izabela je necijepljena i ja je ne špricam. Dakle i to je "direktor" ?

A bosanska "brlja", mislite li da je ona bolja. Kad su se Unproforci spremali putu u Bosnu, bili su podučavani u svemu po pitanju Bosne. Izmađu ostalog im je rečeno da ne piju bosansku rakiju, zbog mentilalkohola u njoj. 8-)
Strici
Senior Member

Tip plovila: Westerly 31 Kech Volvo MD2B, Leisure 17 KK

PostPostao/la josip » 19. 02. 2009. (21:34)

crna izabela ili mirisavka je isto hibrid. Također ima metil alkohola u vinu ( ali manje od zagorskog tuduma ). Vino od nje je vrlo ukusno ako ga se zna pravilno proizvesti. Najbolje ga je konzumirati u kuhanom obliku jer tada večina metil alkohola ispari. Od nje se proizvodi posebno ukusna lozovaća, a metil alkohola u rakiji neće biti ako se pravilno peće i prepiće ( frakcijski ), najmanje u tri frakcije.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la morski konjic » 19. 02. 2009. (22:20)

primorac je napisao/la:Rab je jako interesantan otok, vrlo veseo k tomu.

Sumnjam, da gospoda Belići na svojih 5500 maslina ne koriste umjetna gnojiva pesticide herbicide otrove za maslinovu mušicu i ostale cidokore, koji se putem lista apsorbiraju i završe u nekom obliku u finalnom proizvodu - ulju. Puno više povjerenja imam u vlastite masline, gdje ni ja a bogme ni naokolni susjedi ne koristimo nikakve kemikalije u nikakvom obliku, tako da je ulje baš vergine, nema ga puno, samim tim nije za prodaju niti ikakvu daljnju distribuciju.

Žabar, zakaj je tudum upravitelj? Čega, Popovače možebit?!?

primorac pokušavaš li otkriti dali sam sa raba ili dali sam luđak iz rapske bolnice ??.. ..blizu si moram priznati

maslinova ulja obiteljskih malenih imanja koja to rade onako usput i koja su puna hvale i hvalospjeva mene su samo razočarala pa tako i put na otok iž i otok ravu, toliko čuvena po maslinovim uljem nije bio ništa negoli razočaranje i bačen novac što se tiče ulja...kasnije smo to ulje upotrijebili za svićanje pod feralom i za dušice za svi svete..
isto mislim i o vašim pričama o vinu, i takve paštroćarije niti su mi znane niti ih želim znati,proizvođači takve klase i jesu upropastili ono što je bilo vrijedno i cijenjeno u hrvatskoj pa danas uzorni i besprijekorni pokušaji da se plasiraju dobri proizvodi uvijek nose tračak sumnje i podsmijehe postavljenoj cijeni i finoj ambalaži...licemjerstvo je i u ovoj priči prevladalo tako da danas ljudi rađe kupuju u starim kantama ulje i po 100 kuna nego da iskažu poštovanje hrvatskom obrtništvu i proizvodnji te kupuju proizvode utvrđene i kontrolirane kakvoće izmišljajući 100 razloga zašto ne kupiti dobro i bolje ....lako se okomljujemo npr. na forumskog sugovornika u (ovomu slučaju prijatelja koji čita ono što pišeš) zbog ribice više i u stanju smo mu oči iskopati preko komp. ..dok s druge strane svjedoci smo i učesnici u nizu nepravilnosti koje potvrđujemo misleći da radimo dobro,koliko je što dobro i pošteno potvrđuje i bojkot mojega posta zakopavajući ga ignoriranjem nevezanim temama i ne davajući prostora potencijalnom istomišljeniku i prepoznavatelju onoga koji to može pročitati...
strici-usput rečeno ...svi smo mi posebni, jer s jako malo rada možemo lijepo živjeti što nam omogućuje praćenje društvenih događanja tj. politike pa u bilo kojem cafe-u možemo s bilo kim raspravljati "vrlo stručno" o bilo kojem problemu našega društva te utvrditi npr. da rohatinski zapravo i nema pojma ..."pa jebate on ni govoriti nezna"...bilo je zadnje što sam čuo danas na kavi u kavani "kavana"..

slike su "sušene tabinje na brodet" a bolje od toga je samo "sušeni ugor" ...

izlazim iz recepata i usput se ispričavam oneeyed- ako sam ga uvrijedio i svim ostalima, a morskom vrabecu :mislim da sam odgovorio ..

andiamo
let,s go
vamos
homo ća ća
more i samo more
morski konjic
Member

PostPostao/la porer » 20. 02. 2009. (09:03)

Ovo zaseravanje svih tema postalo je normalno ovdje. Nemaju ljudi ni mjere ni obzira. Tudum, upravitelji, Rab, piratski MP3 CD-i pod radari, servis tomosa u plastični, M700 raspršen po svim temama kao umjetno gnojivo po slavonskim poljima, youtube hitovi pod parangal, ma NNNI akcija u punom zamahu.
Morski, ne odlazi, tvoje štorije su meni (a vjerujem i mnogim drugima) zanimljive i duhovite.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la Robi » 20. 02. 2009. (09:41)

porer je napisao/la:Morski, ne odlazi, tvoje štorije su meni (a vjerujem i mnogim drugima) zanimljive i duhovite.

:thumbup:
Robi

Sljedeća

Natrag na Mediteranska kuhinja

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.