keel cooling - marinizacija

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: keel cooling - marinizacija

PostPostao/la 4ever » 09. 11. 2012. (15:43)

...samo 5,6,7 slika...
4ever
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: adriatic790 m 34T

PostPostao/la primorac » 09. 11. 2012. (16:05)

Ima ona jedna, di se vidu cijevi u krmi, a ostalo? Šta je pod brodon?
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la bananko28 » 09. 11. 2012. (22:08)

primorac je napisao/la:Po čemu si zaključija da je ovo na slikama keelcooling? :shock:

pa neman pojma. nisam samo pitam :D
bananko28
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la tomsic davor » 09. 11. 2012. (23:17)

Stavio sam sve slike koje sam dobio...keel cooling je samo na 5. 6. 7. slici...
Ispod broda nema za sad...al to je najlakse
tomsic davor
Old Senior Member

Tip plovila: Merry fisher 635 yanmar

PostPostao/la tomsic davor » 11. 11. 2012. (17:32)

Sta zar nema niko od strucnjaka da prokomentarise slike...valja ne valja?
I nije se potrosilo 2000 3000e na materijal...al treba radit dosta sam....pa ko hoce...
tomsic davor
Old Senior Member

PostPostao/la zore70 » 11. 11. 2012. (22:46)

tomsic davor je napisao/la:Sta zar nema niko od strucnjaka da prokomentarise slike...valja ne valja?
I nije se potrosilo 2000 3000e na materijal...al treba radit dosta sam....pa ko hoce...

Ima bit da ti ne kontaš neke detalje..marinizirat industrijski motor nisu dvi cjevi kroz brod,jedna latena expanziona posuda i par bragi..

Marinizirat motor je još opreme van cjevurina ispod broda...da nebi ko mislija da je dosta samo to ;)
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la tomsic davor » 11. 11. 2012. (23:27)

Pa ja se i ne kontam u ovo zato i pitam...ali evo ima ljudi koji se kontaju pa su dali koju sliku..
Bit ce valjda jos slika pa cemo na kraju sracunat sta i kako...da li se ipak isplati radit to...?
tomsic davor
Old Senior Member

PostPostao/la tacek » 12. 11. 2012. (07:50)

tomsic davor je napisao/la:A gdje to tacek...ja ovo sto sam nasao za perkinsa...ispada 3100 ind. motor 6800e marinizirani...

Znam za cijene Mitsubishi motora. Za ostale nisam siguran ali bi kontao da su cijene slicne. Zavisi od prodavaca i njedgove zarade. Mozda je u pitanju i kupnja pojedinog motora jer se industrijski prodaju u lotovima po vise odjednom. Trebao bi provjeriti . Koju snagu trazis??
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la tacek » 12. 11. 2012. (07:52)

neli27 je napisao/la:Taček u pravu si što se tiče regulatora(sihroni ili sverežimski)sto se tiče opruga,promjeniš ih obe koštaju 120kn original,čak je i perkovič na prvim motorima mjenjao opruge i zamašnjake dok nije nabavljao baš bazni sa sverežimskim,zato sam napisao da pripazi na ono što može vidjet a to je zamašnjak,mene je motor na kraju došao 25000kn,sam radio i što kaže Zore snalazio za djelove.

Generatorski motori imaju manji zamasnjak zbog torzijskih opterecenja koje jim stvara altenator (generator) jer se taj ponasa kao zamasnjak.
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la tomsic davor » 12. 11. 2012. (09:37)

tacek je napisao/la:
tomsic davor je napisao/la:A gdje to tacek...ja ovo sto sam nasao za perkinsa...ispada 3100 ind. motor 6800e marinizirani...

Znam za cijene Mitsubishi motora. Za ostale nisam siguran ali bi kontao da su cijene slicne. Zavisi od prodavaca i njedgove zarade. Mozda je u pitanju i kupnja pojedinog motora jer se industrijski prodaju u lotovima po vise odjednom. Trebao bi provjeriti . Koju snagu trazis??

50 do 90 ks max. ali recimo 50 60 ks mi je najzanimljiviji...
tomsic davor
Old Senior Member

PostPostao/la jaxy » 01. 02. 2013. (17:10)

evo jedna dobra stranica pravi almanah sto se tice svega o brodicama ima svega od servisnih manuala do ohoho.....odje se moze vidit sve o keel cooling/u :thumbup:
http://boatinfo.no/lib/other/manuals/mechanical.html#/0
jaxy
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: bayliner 1851

PostPostao/la tacek » 04. 02. 2013. (08:18)

tomsic davor je napisao/la:
tacek je napisao/la:

50 do 90 ks max. ali recimo 50 60 ks mi je najzanimljiviji...

U tom razredu je motor Mitsubishi S4S-Z365SP iz serije EcoSilent. Niska cijena, jednostavan i robusan motor. Dual stage injektori, vjerovatnost da prezivi tebe (bar 20.000 sati bez nekih vecih troskova odrzavanja)
Kopiram iz njihove stranice:

Low noise
Powerful, but as quiet as possible... one of Mitsubishi's development target is to lower the engine noise level through the research and development to support the trend of regulations for the comfort of human's environment.

Clean diesel
To create the sustainable power source is the highest mission for Mitsubishi.
To comply with latest and future emission regulations is one of the ways for engine manufacturers to protect the environment. As a long-term solution for your power need, Mitsubishi's technology supports the human activity with philosophy of "Ecosilent Engine" now and in the future.

Low fuel consumption

Mitsubishi's engine with low fuel consumption adds the value to your product and supports the operation at end users premises in years. In combination with Mitsubishi-made turbocharger with world top class technology, we contribute to the saving of both financial and environmental resource during its life even further.

Easy maintenance

The accessibility to serving points with ease helps end users regular maintenance during its full operation. To be a reliable partner of the human activity, Mitsubishi's design with durability supports your product in the market now and in the future.
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la svrki » 28. 03. 2013. (18:56)

Pošto i sam radim keel cooling hlađenje na om602 interesira me koliko gumena crijeva na prijašnjim slikama podnose temperature kad znamo da je voda na izlazu iz motora oko 100
svrki
New Entry

PostPostao/la Juraj » 28. 03. 2013. (20:10)

Iskreno,nisam čitao sve otpočetka pa ako nešto pišem što je već napisano slobodno me poklopite.Znam da je ta vrsta "marinizacije" česta kod naših susjeda a prema krajnjem sjeveru Jadrana.Prvenstveno jer je puno šporkice i travuljine svih vrsta pa se usisne košare inkaronjaju i treba ih čistit relativno često.S time su povezane i male (deplasmanske )brzine tih barki,jeftina izvedba sustava i dobra funkcionalnost.Znam i da se od materijala za cijevi ispod broda izbjegava inox a rado koristi tzv jorkabel (kunifer?).A kako računaju dužinu cijevi.......?
Juraj
Senior Member

Tip plovila: Adria 790,Mercedes 60

PostPostao/la luka » 02. 04. 2013. (20:35)

Box cooler kao i svaka stvar ima prednosti i mana, najcesce se koristi u sjevernim morima, ledolomci, gdje plutaju led, pa je veca opasnost da led zacepi usise mumpi mora i osteti impelera pumpi. Ovakav sistem je tesko ugradiv na drveni brodovima i barkama zato se na njima najcesce ugradjuju izmjenjivaci toplote pricvrsenji sa spoljne strane trupa,box cooler pogodan je za plasticna, zeljezna i aluminiska korita, otezano funkcionise u uslovima kada brod miruje jer je cirkulacija vode kroz sami tank otezana, tj. kao sto je neko vec napisao cirkulacija vode se odvija samo na principu termodinamicke cirkulacije vode, topla voda se penje u vise djelove tankova na cijem se dijelu nalazi takodje resetka, a s donje strane ulazi kroz resetku hladnije more, to ima za posledicu da cijeli sistem mora biti (za slucaj da brod dosta vrenema radi u mjestu) dimenzionisan da u takvim slucajevima motor ima dobro hladjenje, sto je daleko vise potrebno nego kad se brod krece, pa se onda rade razmjenivaci toplote (spirale) u vise sekcija, ili sistem recirkulacije.
Box cooler nije bas tako napravis tank u njega smjestis razmjenivac, imaju tu neki proracuni kolika treba da bude povrsina razmjenivaca, koeficieni prelaza toplote, kapacitet sistema, protoci...., kad se radi u kucnim varijantama to se najcesce sve predimenzionise.
Postoji jos neke slicne varijante sve zavisi od vrst korita, mogu se izraditi uzduzni tuneli u trupu protocni sistem (vaca brzina veci protok) pa se u tunel postavi spirala, u ovom slucaju je sistem komplikovaniji jer za brza plovila sistem mora biti simetrican jer trup oce da sija u jednu stranu, a i sto je plovni objekat manji taj uticaj nesimetrije je znacajniji.
Kada se izmjenjivac tolpote kaci sa spoljne strane trupa ne mora biti u obliku cijevi, to mogu biti i plocasti paneli usarafljeni za trup, koji prate oblik dna sa skosenim stranicama radi ublazavanja povecanja otpora trupa, mana ovog sistema je jer stranica koja je pri brodu ne ucestvuje u razmjeni toplote, za razliku kada je to cijev koja je odvojena od trupa i voda je oplakuje sa svih strana, na koritima koja imaju ravno dno u krmenom dijelu mogu se izvesti vrlo elegantna rjesenja izmjenjivaca toplote koja odlicno funkcionisu, a bitno ne mijenjaju hidrodinamicku sliku.
Jako bitan faktor igra i pozicija box collera na samom brodu, pogotovo ako su to bocni tankovi, takav tank je otvoren ka moru pa ne doprinosi uzgonu broda, ponovo nesimetrija uzgonske komponente, izrazeno pogotovo kod manjih poludeplasmanskih brodova, pa jos ako je na kriticnom mjestu po duzini, pa umanjuje hidrodimanisku povrsinu trupa, a samim tim i hidrodimanicku silu, pa nena nesimetricnost banda banda ....
luka
Meštar kalafat

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 23 gostiju.