TKO ZAPRAVO KONTROLIRA IZLOV RIBE

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: TKO ZAPRAVO KONTROLIRA IZLOV RIBE

PostPostao/la ceko » 02. 02. 2013. (13:44)

Lupis, mogu samo reć da se slažem sa svime šta si napisa..
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la lupis » 02. 02. 2013. (13:52)

najprije treba malo razradit taj famozni "mali ribolov"...,ideja toga nije loša ali realizacija je :thumbdown:

1.najprije treba pregledat tko ima te dozvole...,jer nemore netko u ZG imat MR...
2.dalje,ti koji imaju MR trebaju koliko znam vodit neku evidenciju...,e sad... ,svima koji su proteklih godina prijavljivali smiješne količine (dokaz da im MR u stvari nije ni potrebam),slijedeći put omogućit neku drugu dozvolu tipa rekreativna ili sportskam,uz simboličnu naknadu,i decidiranu zabranu stavljanja ribe u promet..,a isto tako ukinut one limite oko količine dnevne ili korištnja dvi ili 4 udica...,to nema smisla zabranjivat ako čovik lovi samo za sebe....,ova praksa da sad postoje povlašteni koji tu MR dozvolu imaju a drugi koji bi je možda bolje koristili a imaju prava kao i drugi nosioci MR je diskriminirajuća...
3.svima koji pokažu interesa žive na otocima i uz obalu ,na mjestima gdje je trgovina ribom (uz ovce,masline i trsi način preživljavanja,i dok naše vlade bez obzira na boju ne pokrenu neki qr@c da nam ovdi dođe turčin,mađar,litvanac koji će nešto uložit(kad nitko od nas neće) i da čovik ima di radit na otoku 11 mjeseci+godišnji,a ne da sviramo kurcu od 10-tog do uskrsa),nek bar omoguće ili ozakone tu trapulu s ribama...,i to čak netreba bit dopunski posal uz obavezan drugi,nego lipo nek se uvede novčana granica npr da svatko tko ima MR smije napravit promet(uz uvjet da sve "vodi") od npr lupam 20.000 kn godišnje..,i na to opizdit neki mići porez da i država zaradi naravno...

ali ako ne mogu i ne misle kontrolirat onda nek sve zabrane....,manja tlaka...
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la riberer » 02. 02. 2013. (14:09)

I ode tema ... na neke druge strane. Da račune svima, tek onda bi nastao raspašoj, profesionalni sportaši :lol:

Osim što bi ovakvi prijedlozi bili uvod u svojevrsnu anarhiju (a naizgled je sve kontrolirano), jer tko misli živjeti od ribe (od prodaje) je i do sada imao mogućnost da otvori obrt i plaća sve što treba platiti, a tko lovi ribu da bi je pojeo i od toga (hrane) isto živi i to bez obzira stanuje li na otoku ili na kraju, shvatljivio je na prvi pogled da je neizvedivo. Svi bismo postali svojevrsni profi-sportaši, pa bi, za početak bi trebalo samo inspektora biti koliko i takvih ribara, a osim toga, na otocima se i dosada redovito prodavala i dalje prodaje riba (uglavnom mali), ne vidim u čemu je problem da se to do sada nije već "izkontroliralo", princip je isti :D
Priznajem da me čude ovakva razmišljanja, očigledno ovaj put nije "dalekosežno" razmišljeno (kao inače) :D

Pape, ne može ti se "zalomiti" pet puta po pet kila ... kad ti je dosta staneš. To bi trebao biti moto svih sportskih (rekreativnih) ribolovaca, koji love za gušt, a sve ostalo se zove nekako drugačije, jer ako " višak" ribe postaje problem, to je očit dokaz da si je uhvatio previše za tvoje potrebe.

Ili si profesionalac ili si sportaš.

P.S.
Meni bi pasalo da, s obzirom na teške uvjete života, napumpam povremeno par desetaka kubika plina iz obližnje bušotine (kopanje u rudniku me nekako ne privlači), pa ako vidim da mi je previše, prodao bih višak susjedu, a i kupio sam pumpu, bocu, cijevi, sve to košta.
Na paragon blok, naravno ... :lol:

P.P.S.
Molim da ostanete u temi, o malom ribolovu ćemo vjerovatno govoriti nakon ulaska u EU (ili u nekoj drugoj temi).
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la malub1 » 02. 02. 2013. (14:36)

Ma mi smo se uvatili samo ribe za restorane,a znamo da restorani neće baš rado ribu ispod 30-40 deka.
Ja najviše ispalin kad vidin na peškariji kako se prodaje mala i sitna riba koje tu nebi smila bit.I nitko ne reagira i niko ne razmišlj o tome šta će lovit za dvi tri ili pet godin.
Kod ovako male ribe nije problem u konkurenciji između profesionalaca ,malih i sportskih ribolovaca,nego u činjenici da se ovakvin izlovon svim tipovima ribolova ne piše dobro.
Imamo i zakone,a za koga?
Lijenost je ljudska RACIONALNOST.
malub1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Damor800 Fjaka VM704LX mila 300 + mercury 9,9

PostPostao/la lupis » 02. 02. 2013. (15:18)

riberer je napisao/la:I ode tema ... na neke druge strane. Da račune svima, tek onda bi nastao raspašoj, profesionalni sportaši :lol:

Osim što bi ovakvi prijedlozi bili uvod u svojevrsnu anarhiju (a naizgled je sve kontrolirano), jer tko misli živjeti od ribe (od prodaje) je i do sada imao mogućnost da otvori obrt i plaća sve što treba platiti, a tko lovi ribu da bi je pojeo i od toga (hrane) isto živi i to bez obzira stanuje li na otoku ili na kraju, shvatljivio je na prvi pogled da je neizvedivo. Svi bismo postali svojevrsni profi-sportaši, pa bi, za početak samo inspektora biti koliko i takvih ribara, a osim toga, na otocima se i dosada redovito prodavala i dalje prodaje riba (uglavnom mali), ne vidim u čemu je problem da se to do sada nije već "izkontroliralo", princip je isti :D
Priznajem da me čude ovakva razmišljanja, očigledno ovaj put nije "dalekosežno" razmišljeno (kao inače) :D

Pape, ne može ti se "zalomiti" pet puta po pet kila ... kad ti je dosta staneš. To bi trebao biti moto svih sportskih (rekreativnih) ribolovaca, koji love za gušt, a sve ostalo se zove nekako drugačije, jer ako " višak" ribe postaje problem, to je očit dokaz da si je uhvatio previše za tvoje potrebe.

P.S.
Meni bi pasalo da, s obzirom na teške uvjete života, napumpam povremeno par desetaka kubika plina iz obližnje bušotine (kopanje u rudniku me nekako ne privlači), pa ako vidim da mi je previše, prodao bih višak susjedu, a i kupio sam pumpu, bocu, cijevi, sve to košta.

P.P.S.
Molim da ostanete u temi, o malom ribolovu ćemo vjerovatno govoriti nakon ulaska u EU (ili u nekoj drugoj temi).

"0brt"..., daj ne budi smiješan....,ja pišem o ljudima koji su oduvik i samo ,živjeli na škrtoj zemlji uz more,gdje i danas,osim dva miseca turizma,ne raste ništa osi navedenih mediteranskih biljaka,i di je gradnja poslovnog objekta 5x skuplja nego negdi di je ispod trave 10 metara ilovače...,ne misliš valjda da če švabo sagradit tvornicu autodijelova na Dugom Otoku,ili nedaj bože hotel za masovni turizam 2 miseca(opet smo na istom)....,za istu lovu može imat 5 tvornica u Slavoniji...,po tebi bi svaki otočan trebao imat obrt za ribariju i od toga živit...hahahaha....

Ljudi su prisiljeni na ribolov izvan količina onog što mogu sami konzumirat,i zašto se to ne bi onda legaliziralo,a ipak moraš priznat da nemože svatko imat ribarski obrt...,jer to onda isključuje sve drugo....,ja sam pisao o Malom Ribolovu jer me se to tiče i jer je ovo ribolovni forum,ti ako ćeš vadit plin vadi tko ti brani ,nemoj nas ovdi na ribolovnom forumu opterećivat time...,osim toga baš si našao usporedbu....,neobnovljivi izvori energije(i sve ono što u Svijetu znače) i ribarija... :thumbup:

sve što sam napisao podrazumjeva da sistem funkcionira,nebi trebalo tih inspektora baš toliko kad bi kazne bile drastične i kad bi se to provodilo kako treba...,problem naš je upravo taj da takvi kao ti ne misle minjat sustav koji očito ne klapa, nego im je lakše sve zabranit jer se ionako nemore kontrolirat..,hebi aga ako ćemo tako razmišljat onda stvarno je najbolje pobić na more i o tome ne razmišljat...,i ne gledat prijenose Sjednica di se svatko grebe za nešto,ovaj oće poticaj za mliko,onaj za stoku,treći za pšenicu,a ovdi ko da nitko ne živi od tih faca -krojača sudbina...,ponekad imam filing da stvarno pokušavaju sve razjebat ovdi,natjerat ljude na egzodus u tri pi.ke materine,i onda ovdi gradit vikendice...

naslov teme je kontrola izlova i sve je dio te teme...,s tim da neki pokušavaju problem riješit u startu,a neki samo naplatit kazne...

"Ili si profesionalac ili si sportaš"...,...ajde reci iskreno kako je bilo prije 50 godina?
Koliko je bilo sportaša?Rekreativaca?

Oni koji su lovili su bili samo obrtnici?

To ti ja pokušavam objasnit....,nismo se mrdnuli 50 let naprid na otocima u ničemu osim što smo preplavljeni vikendicama,a zašto....,zato jer su ljudi prodali zemlju da bi mogli živit...,jer nisu više mogli lovit ......,da su imali dobre uvjete za život ne bi prodavali..,koja je grana gospodarstva u zadnjih 20 godina krenula na otocima...,nijedna....,turizam je praktički gotovo na istom nivou jedino je službena statistika malo "jača"...

isto ko da eskimu zabraniš lovit ribe...,gotovo isto....
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la riberer » 02. 02. 2013. (15:54)

lupis je napisao/la:....,ja pišem o ljudima koji su oduvik i samo ,živjeli na škrtoj zemlji uz more,gdje i danas,osim dva miseca turizma,ne raste ništa osi navedenih mediteranskih biljaka,i di je gradnja poslovnog objekta 5x skuplja nego negdi di je ispod trave 10 metara ilovače...,ne misliš valjda da če švabo sagradit tvornicu autodijelova na Dugom Otoku,ili nedaj bože hotel za masovni turizam 2 miseca(opet smo na istom)....,za istu lovu može imat 5 tvornica u Slavoniji...,po tebi bi svaki otočan trebao imat obrt za ribariju i od toga živit...hahahaha....

I pored toga što si ovo vrlo dirljivo napisao, ova tema ne govori o tim problemima, govori o regulaciji i kontroli minimalne veličine ulovljene ribe od strane profesionalaca i eventualnim mogućnostima koje bi na to mogle pozitivno utjecati.

lupis je napisao/la: ... ja sam pisao o Malom Ribolovu jer me se to tiče i jer je ovo ribolovni forum

Po toj tvojoj logici nam je dovoljna samo jedna tema na cijelom forumu, dovoljno da se govori o moru, zar ne?

lupis je napisao/la:ti ako ćeš vadit plin vadi tko ti brani ,nemoj nas ovdi na ribolovnom forumu opterećivat time...

Ne znam zašto misliš da i nas ne opterećuju tvoji "petehi (pijetli, pijevci, orozi)" , na primjer ...

lupis je napisao/la:...,problem naš je upravo taj da takvi kao ti ne misle minjat sustav koji očito ne klapa, nego im je lakše sve zabranit jer se ionako nemore kontrolirat..

Ne lupetaj i ne stavljaj mi u usta riječi koje nisam rekao, nauči se već jednom čitati napisano sa razumijevanjem!

lupis je napisao/la:naslov teme je kontrola izlova i sve je dio te teme...

Objasnio sam ti već jednom da griješiš, ne treba valjda i opet ponavljati, ovo ti govorim kao moderator.

lupis je napisao/la: ...s tim da neki pokušavaju problem riješit u startu,a neki samo naplatit kazne...

Tako je, kako si i sam prije napisao, krajnje rješenje svih tvojih prijedloga (koji nisu vezani na naslov ove teme) je ipak ovo:

lupis je napisao/la: Kontrola naravno,ali ne ko do sad....(...) ... sankcije postrrožit.do boli...,pako će se zajebavat nek se zajebava,kome ni to nije dosta lipo mu zabranit i sam ribolov...

Naravno, dovoljno je jednom odrediti sankcije koje će biti "do boli", sve ostalo će se provoditi samo od sebe ...
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
riberer
Moderator

PostPostao/la Pape » 02. 02. 2013. (16:16)

riberer je napisao/la:

P.S.

...da bušotina... :lol: :lol: :lol:

...šta ti misliš, da sportski ne trči sa onim zubonjom na peškariju ili u restoran...ili prije s onom tunom... : Laughing3:

...a moj Ribbi di ti živiš u PM....
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la riberer » 02. 02. 2013. (16:17)

Pape je napisao/la:
...a moj Ribbi di ti živiš u PM....

"Preko sedam mora, iza sedam gora, preko sedam rijeka ... " :lol: :lol: :lol:
riberer
Moderator

PostPostao/la zorica » 02. 02. 2013. (16:18)

Da ga opali dva puta po žepu da vidiš kako bi mu pala kondicija za trčanje...
zorica
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: quicksilver 500 fish,merc 60 efi

PostPostao/la Pape » 02. 02. 2013. (16:30)

zorica je napisao/la:Da ga opali dva puta po žepu da vidiš kako bi mu pala kondicija za trčanje...

...an'ha...stavit ćeš mu ti soli na rep....

...a druga stvar, nije više u državi situasion kriza je pa ćemo se malo stisnit...već je spašavaj se ko može...di god se vidi iti jedna kuna, bit će umlačena, ne boj se.... :wave:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la lupis » 02. 02. 2013. (16:31)

sori Riberer,ali ti ne vidiš šumu od silnog drveća...,nhf..

1)Rad profija je povezan s "radom" amatera,a taj rad amatera je povezan s životnim prilikama....,prosto ko pasulj...

2,3)Ono što sam napisao vezano da me se tiče je u smislu da ovdi pišemo o moru a ne o plinu.....,svatko nek svoju brigu tjera di je mjesto za to....,ne kažem da je ostalo med i mlijeko nego da ljudi vjerojatno o tome pišu negdi drugdje,o nečem drugom...,ostanimo fokusirani na ribolov a ne na plin..,pa uvik si mi spočitavao neke loše usporedbe a vidi sad... ;)

Peteh je došao kao reakcija na prijespomenutu kokoš i jaje( neznam što je bilo prije,možda najprije jaje pa kokoš)...,medjutim nisi nažalost to valjda vidio...

4)Ne lupetaj i ne stavljaj mi riječi u usta,nauči se već jednom čitati napisano s razumjevanjem :D

5)Ono što si mi rekao kao mod neću komentirat.

6)Ne bi se imalo što provodit jer bi bilo zuzbijeno u korjenu pravodobnom i učinkovitom reakcijom mjerodavnih,a dio sadašnjih prekršaja bi bio legaliziran..

ponekad mi se čini da sve razumiš,a ponekad da ne razumiš niš....

evo ja ovdi stajem.... :wave:

uz put...,uvjeren sam da je ovome ovdi mjesto i moreš me tuć...,samo nemoj po glavi..
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la porer » 02. 02. 2013. (16:47)

Zabrazdili ste svi duboko, preduboko.
Nikad kod nas reda neće biti u tom smislu jer smo jednostavno nacija koja voli prešutkivanje i nezamjeranje.
Tko od vas u lokalnom kafiću uzima račun? Ne vjerujem da broj prelazi 10% Zašto ne prijavite neizdani račun - da se ne zamjerite gazdi, nazovi prijatelju.
Tko od vas poznaje nekoga sportskog koji prodaje ribu? Vjerujem svatko, ili barem velika većina. Zašto ga ne prijavite? Zato jer se vodite Šeksovim riječima, nek institucije rade svoj posao.
Kad se ta svijest ustali onda će se i ovaj problem riješiti, drugim riječima nikad.
Kvazi varijante sa paragonima i sportašima koji mogu malo ribe prodat s time da ne pretjeruju su teška utopija, slično ovoj fiskalizaciji sada (da ponovim ono izbrisano u sličnoj temi, nikad više prostora za manipulaciju ugostitelji nisu imali, tko god je u toj branši za ovu sezonu može nabaciti širok osmijeh na lice).

Disklejmer - Ne uzimam račun u kafiću, čuo sam za neke sportaše iz moje okline koji prodaju ribu i nimalo ne odstupam od stereotipa.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la ceko » 02. 02. 2013. (18:34)

Kontrole neće biti nikad.. Jer je nemoguće. Ne uspiju "kontrolirati" ni trgovinu drogom, oružjem, organima itd., a da će ribu ili štatigajaznan meso divljači i sl..
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la riberer » 02. 02. 2013. (18:35)

Lupis i mene zanima što će biti na kraju sa malim ribolovom, rješenja uvijek ima, no ne znam da li će biti volje da se pronanađu i snage da se provedu.

Ipak ... o tome u nekoj drugoj temi ;)
riberer
Moderator

PostPostao/la ceko » 02. 02. 2013. (18:41)

Šta jašite po malom ribolovu..
ceko
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.