Obavezna oprema brodice

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Obavezna oprema brodice

PostPostao/la Gaso » 19. 02. 2009. (00:36)

Jablan je napisao/la:Brodice namijenjene za osobne potrebe kojima je dozvoljena plovidba u granicama teritorijalnog mora i unutrašnjim morskim vodama Republike Hrvatske moraju imati

Evo, tako ja razumijem popis opreme, dodao sam još izmjene i dopune Pravilnika o brodicama(2001) i Info Kartu. Sve što je boldano, promjenjeno je u tim izmjenama i dopunama. Koliko ja razumijem to se odnosi na neogranično plovidbu svih brodica za osobne potrebe u teritorialnim i unutrašnjim vodama, te za brodove koji prelaze 7m dužine(predpostavljam da se tu misli na vodenu liniju, nije baš jasno šta je ova dužina), opet za osobne potrebe, i mogu imat čak ograničeno plovbu recimo na 6NM, 3NM, ali ako prelaze tih 7m duljine oni upadaju u tu grupu. Sva oprema brodova za osobne potrebe, ne treba bit odobrenog tipa, sa strane HRB. Opet treba bit pozoran na sve ili, znači ili jedno ili drugo. Drugih dopuna nakon 2001 godine nisam pronašao, pa tako mislim, da je ovaj popis taj, koji bi trebala svaka kapetanija zahtjevati po zakonu. Ako sam falio koju dopuno, slobodno me ispravite ili dopunite. Možda je šta previše, jer u dopunama stoji da se cjeli tekst mjenja, a ja sam samo dodavao ništa oduzimao. Ja ču nabavit stvari po ovom mom popisu.
3. rezervno ručno rudo ako kormilari pomoću kormilarskog uređaja, odnosno odgovarajući način kormilare­nja u nuždi;
4. sisaljku ili kablić s ispolcem;
5. 2 vesla odgovarajuće dužine s 4 palca raša­lja ili pričuvni mehanički porivni uređaj i čak­lju,
6. propisana svjetla i dnevne oznake odobrenog tipa;
7. kompas s osvjetljenjem ;
8. ažurirane pomorske karte za područje plovidbe i knjige: Popis svjetionika, Peljar Jadranskog mora, te šestar i 2 nautička trokuta;
9. sredstvo za zvučno oglašavanje;
10. vatrogasnu sjekiru i najma­nje 1 prijenosni protupožarni aparat;
11. ormarić ili kutiju prve pomoći s odgovarajućim sadržajem;
12. komplet alata za održavanje mehaničkog porivnog ili drugog uređaja, kao i odgovarajuću količinu rezervnih dijelova koji osiguravaju rad uređaja;
13. baterijsku lampu;
14.3 crvene ručne bukti­nje ili 3 rakete;
15. broj prsluka za spašavanje jednak broju osoba koje se nalaze u brodici za vrijeme plovidbe;
16. sigurnosnu narukvicu na gliseru i konveksni retrovizor na gliseru koji vuče skijaša;
17. odgovarajuću posudu za prikup­lja­nje otpadnih u­lja i krutih stvari, te sredstvo za upija­nje i separaciju u­lja za brodice s ugrađenim mehaničkim porivnim uređajem
18. 3 užeta za privez prikladne du­ljine i prekidne čvrstoće;
19. dvije kutije šibica u nepromočivom omotu ili upa­ljač.
20. INFO karta 101
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la josip » 19. 02. 2009. (00:58)

Gašo, ako tebe ove izmjene i dopune učine nesigurnim onda neki stari Barba nema šanse. Ja neznam dali je to samo kod nas tako. Šta ne prepišu zakon od nekog iz EU.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la Gaso » 19. 02. 2009. (01:12)

Tu se potpuno slažem sa tobom, ma treba tu juš puno zakona prilagodit i neznam teoretski, dali to uopšte može proči skroz sabor tako brzo, pa makar se sve prepiše iz zakona EU. Evo vidiš ima samo kod obavezne opreme, pa tako i klasifikacije brodova, i još šta bi se pronašlo, samo na tom području SPORTSKI RIBOLOV-BRODICE ZA OSOBNE POTREBE. Pa nadam se, da što prije uđete u EU, barem če zakoni možda bit jasniji.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la josip » 19. 02. 2009. (01:22)

Ma valjda če to brzo riješit,( barem ovakve zakone oko kojih nebi trebalo bit problema pri izglasavanju ) bez obzira na datum ulaska, čak bi se dalo i pomislit da kod nas onaj koji napravi više izmjena i dopuna zakona bolje egzistira, pa koda se takmiče.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la Gaso » 19. 02. 2009. (01:42)

Ma bezveze imat neznam koliko dopuna i izmjena, bolje bi bilo da se briše stari zakon, pa napiše novi sa dopunama, i što manje podzakonski aktova itd..., težko se onda snalaziti.
Evo za usporedbo naš popis opreme od 2008.
http://www.uradni-list.si/files/RS_-200 ... 2-0000.PDF
Interesantno što se podjele brodovi bez kabine i sa kabinom a ne samo po dužini.
Inače cjeli zakon ako koga interesira, ipak če zakon u HR brzo bit sličan ovome:
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... evilka=979
Po ovom zakonu recimo brodica klase C sa kabinom i dužinom više od 7m, može ploviti teritorialnim i unutrašnjim morem, značo ko klasa III.
Evo barem ovo sa klasama sam skužio.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la josip » 19. 02. 2009. (02:03)

Pročitao sam obaveznu opremu, te me zanima dali u tu kategoriju bez kabine ulaze i manji gumenjaci( jer ima dosta opreme )
josip
Old Senior Member

PostPostao/la opus » 20. 02. 2009. (20:21)

Lupis, ja na barci prema ovom Gasinom popisu imam sve osim trokuta, sestara i baklji. Ovo prvo mi nece trebati : Claping5: a ovo drugo ne znam gdje kupiti. :wtf:
Takodjer nisam siguran ni da mi je sadrzaj ljekarne adekvatan popisu, ali ima vise nego u autu.
Inace volim imati sve po propisu ili vise od toga. ;)

Koliko kostaju te baklje i gdje ih kupiti?
Ovi u Lazilasu ih nemaju nikada. :thumbdown:
opus
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: A790

PostPostao/la Robi » 20. 02. 2009. (22:40)

opus je napisao/la:
Koliko kostaju te baklje i gdje ih kupiti?
Ovi u Lazilasu ih nemaju nikada. :thumbdown:

u Brodomerkura, oko 65 kn, kod kupovine triba pokazat plovidbenu dozvolu (da znaju da ne ide za nogoetne utakmice valjda...)
Robi

PostPostao/la opus » 21. 02. 2009. (22:48)

Moze li ova posluziti, malo je jeftinija?
http://www.hunter-kz.hr/index.php?base= ... 139&eid=87
opus
Senior Member

Tip plovila: A790

PostPostao/la Robi » 22. 02. 2009. (11:07)

opus je napisao/la:Moze li ova posluziti, malo je jeftinija?
http://www.hunter-kz.hr/index.php?base= ... 139&eid=87

to je to :thumbup:
Robi

PostPostao/la Gaso » 04. 03. 2009. (10:07)

josip je napisao/la:Pročitao sam obaveznu opremu, te me zanima dali u tu kategoriju bez kabine ulaze i manji gumenjaci( jer ima dosta opreme )

Gumenjak više od 5m, pada pod točku B, a manji od 5m pod točku A, na onom popisu.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la shusha » 20. 03. 2009. (22:35)

Ajde da malo konkretiziramo temu.

Adria 500 se vjerojatno registrira u IIIa kategoriju? Po certifikatu HRB-a spada u projektnu kategoriju C. Ima li u našim regulativama korelacije projektnih kategorija i područja plovidbe? Pitam sva ta pitanja jer namjeravam pripremiti papire za registraciju kod Lučke uprave Cres.

Nadalje, osim osnovnog motora namjeravam prijaviti i pomoćni. Mora li pri pregledu biti montiran ili je dovoljno da je u barci? Dotični je trenutno prijavljen kao pomoćni na starom plovilu? Treba li ga prije odjaviti sa starog?

Eto, konkretna pitanja.

Pozdrav, Tomislav.
Pozdrav, Tomislav.
shusha
New Entry

Tip plovila: Adria 500

PostPostao/la sinitram » 21. 03. 2009. (21:16)

Ljudi moji, nemojte me krivo shvatit ali iako nemam brod(barku) citam ovdi sta sve pisete i nemogu virovat sta je sve potrebno na malenom kaicu. Ajme oprostite ali teske gluposti. Iako bi i ja sam to sve nabavija da moram jer takvi su zakoni ali eto mora sam to napisat.
I onda prokusavam zamisliti nase dide i oceve prije pedeset godina kako su navigavali po moru bez gps-a i karata & sestara :D itd...
Ovo sve ide kvragu.
Izgubila se vjestina naviganja po filingu, kurenat, vitar, sinjali po kraju itd. Nekazem da je sa ploterima i gps-om lakse ali mislim da je u tome problem jer se previse oslanja na informacije. I onda se desavaju sr@**a po moru.
Sorry ako sam otisa sa teme, ali to mi smeta.

Pozdrav svima i puno srice novopecenim vlasnicima.
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la borro » 22. 03. 2009. (07:06)

Otišao sam neki dan u Marina store u Zg i kupio baklje, imaju ih, treba samo osobna i knjižica plovila. Ja sam imao samo osobnu i kupio 3 kom. :thumbup:
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la Trogiranin » 22. 03. 2009. (12:12)

U Emezzete u Kaštel Sućurcu ih možeš kupiti kako te volja i bez love na karticu ! :wave:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 1 gost.