TKO ZAPRAVO KONTROLIRA IZLOV RIBE

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

TKO ZAPRAVO KONTROLIRA IZLOV RIBE

PostPostao/la malub1 » 29. 01. 2013. (20:28)

Ova nova izjava našega vrloga i prepametnoga premijera o NEzaštiti Jabučke kotline ponukala me da otvorin temu o tome je li mi uopće znamo šta u moru imamo i šta i koliko tko iz njega vadi,i naravno tko to i kako kontrolira.
Naročito mi pravi živce kad u Slobodnoj izađe neki članak o inspektorima i obalnoj straži kako vrše nadzor ribolova na moru.
Rezultat te njihove kontrole najbolje se vidi na pešarijama
slika
slika
slika

Nedavno sam na ribarnici doživija da se otvoreno na banku otvoreno prodaje i drozd, a sumnjam da bi inspekcija uopće pripoznala ovu ribu jer u inspekciju regrutiraju pravnike umisto inžinjera ribarstva ili sličnih struka.
I onda će nan na kraju samo talijani bit krivi šta smo ostali bez ribe u Jadranu,ali ovu ribu na peškariju nisu donili talijanski nego naši ribari ,i to za nefalit profesionalci.
Kad vidiš ovakvu ribu na ribarnici onda ti mora bit jasno zašto propadaju veletržnice ribe jer ova riba ne bi veličinom mogla u prodaju.

Mišljenja sam da povremene kontrole nisu rješenje nego bi na svakoj velikoj ribarnici mora postojat kontrolor koji bi tamo bija stalno svaki dan.Nas se jedino tako može dovest u red.
Lijenost je ljudska RACIONALNOST.
malub1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Damor800 Fjaka VM704LX mila 300 + mercury 9,9

Re: TKO ZAPRAVO KONTROLIRA IZLOV RIBE

PostPostao/la ceko » 29. 01. 2013. (20:43)

Riba iz koće.. Ribarstvo rukovođeno željom za profitom može dovesti samo do bogaćenja pojedinca na štetu svih..
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la el passo » 29. 01. 2013. (22:40)

Pa to je sasvim normalan i uobičajen prizor na ribarnicama. Ono šta nije normalno je kad tu ribu kupujem da je recikliram ( parangal ) pa me traže 30 kn za kilo :lol:
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la mama » 30. 01. 2013. (01:30)

Slažem se-treba samo prošetat ribarnicom. Silne priče o kontroli na moru, nabavci brodova, osnivanje obalne straže, itd...itd...A pod nosom im je...A da se ne priča da uglavnom nije istaknuta cijena.Možda griješim, ali mislim da Zadarska ribarnica nosi neslavno prvo mjesto.
mama
New Entry

Tip plovila: drvena pasara bez kabine

PostPostao/la Kapo » 30. 01. 2013. (05:50)

Tko zapravo kontrolira izlov ribe ? Prema stanju na peskariji : najcesce nitko !! Tu ocito vladaju neki nepisani zakoni :thumbdown:
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la palamida » 30. 01. 2013. (07:56)

Nadam se, da će ulazak u EU malo ubrziti promjene.
Ne mislim samo represijom; više tome, da če HR dobiti eure iz brisela, direktno za projekte.
To je ovde na balkanu jedina opcija, samo sa eurima možemo do promjena (zapravo je isti k... i na zapadu).
palamida
New Entry

Lokacija: Ljubljana - Rijeka - Krk - Rab - Cres - Korčula - Žirje - Lavdara - Hvar
Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Quicksilver 380

PostPostao/la riberer » 30. 01. 2013. (09:55)

U Italiji je puno toga riješeno upravo uvođenjem otupnih veletržnica ribe (kod nas propala burza ribe). Nema ribe koja ide u daljnju prodaju, a da nije prošla kroz veletržnicu.
Time je puno toga kontrolirano, osim crnog tržišta i kontrolirana je i veličina ribe, zone u kojima je ulovljena i još puno drugih stvari, no ovako kako je sada ... http://ilpiccolo.gelocal.it/cronaca/201 ... -1.5225960 ...

Ulazak u EU neće promijeniti ama baš ništa, ni drugdje, ni ovdje ... garant ;)
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la zorica » 30. 01. 2013. (10:05)

Šta nisi stavija link na arapski ili svahili. Pa ako je u rijeci i istri normalnije da se govori taljanski umisto hrvatskog drugdi nije.
zorica
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: quicksilver 500 fish,merc 60 efi

PostPostao/la el passo » 30. 01. 2013. (10:28)

zorica je napisao/la:Šta nisi stavija link na arapski ili svahili. Pa ako je u rijeci i istri normalnije da se govori taljanski umisto hrvatskog drugdi nije.

Oprosti šta dalmacija nije jedna od poželjnijih turističkih destinacija. Znači ako hoćete opstati bolje vam je da propričate talijanski :lol:
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la zorica » 30. 01. 2013. (11:19)

el passo je napisao/la:
zorica je napisao/la:Šta nisi stavija link na arapski ili svahili. Pa ako je u rijeci i istri normalnije da se govori taljanski umisto hrvatskog drugdi nije.

Oprosti šta dalmacija nije jedna od poželjnijih turističkih destinacija.

Siguran san da si u pravu
zorica
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: quicksilver 500 fish,merc 60 efi

PostPostao/la lupis » 30. 01. 2013. (13:25)

i tako ćemo u europu.... :roll: ...,a neznamo se ni sporazumit....,porko dio,porkodindio,porkotoćo,filjodiputana,merda,kaco,vafangulo....,kako ti misliš sporazumit se s talijanskim ribarima i njihovima u ministarstvu peškanja ako neznaš osnove njihovog jezika...

sjedi jedan i iz Jezika i iz Međunarodnih odnosa...

opet počinjemo iz početka,čak je Riberer napisao da najprije treba pod kontrolu stavit crno tržište ,odnosno da se to "tamo" radi....,dok se to
ne napravi,ili ne pokuša u velikoj mjeri stavit pod kontrolu(a tu potpadaju i amateri),nemamo šta prstom upirat u ljude kojima je to profesija....,koga boli kita da vam plaća nije dosta za živit pa nadopunjujete buđet prodajom ribe i glavonožaca a niste profesionalni ribari..,ako je to zakonom zabranjeno onda je zabranjeno i amen...,profesionalac ima obaveze koje mora plaćat državi i država i od njega živi...,i njega će štiti....,a ne "nas"...,"legende" ovdi koji cijelom svijetu pokazujemo šta radimo.....,koji dajemo štofa da nam sve zabrane uskoro ...,i zbog par pojedinaca ćemo ispaštat svi...,plješćete i lajkate očigledne nezakonite ulove i isto tako se nitko ne pita šta dotični s time radi,dali hrani sebe ,tuljane,pingvine...,pravimo se bedasti....,a sad je kao problem u nekim triljama i oslićima koji su najslai baš u ovoj veličini... :thumbup:

kad stavimo sami sebe u red onda možemo upirat u drugoga,a taj drugi naravno da treba bit podložan ,kao i svi ,najstrožoj kontroli....

kad se počne kontrolirat kako treba,nemojte mislid ta ćete iz nje biti izostavljeni,zato promislite jete li za to ili ne :mrgreen:
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la riberer » 30. 01. 2013. (13:42)

Il Piccolo je talijanski list ... u kojemu Italijani govore o tome da je prestankom rada burze u Hrvatskoj definitivno otvoreno crno tržište.
Oni, naime burzu imaju, razumiju se nekoliko u te stvari. A naše to očigledno ne zanima ... zornije od toga :mrgreen:

Kada tako nešto (a tiče se nas) objave u Keniji ili Zanzibaru ... staviti ću link na kiswahili-ju. Oni, na žalost, tako tamo govore i pišu.
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
riberer
Moderator

PostPostao/la riberer » 30. 01. 2013. (13:47)

lupis je napisao/la:..."legende" ovdi koji cijelom svijetu pokazujemo šta radimo.....,koji dajemo štofa da nam sve zabrane uskoro ...,i zbog par pojedinaca ćemo ispaštat svi...,plješćete i lajkate očigledne nezakonite ulove i isto tako se nitko ne pita šta dotični s time radi,dali hrani sebe ,tuljane,pingvine...,pravimo se bedasti....,a sad je kao problem u nekim triljama i oslićima koji su najslai baš u ovoj veličini... :thumbup:

:Other15:
riberer
Moderator

PostPostao/la malub1 » 30. 01. 2013. (14:40)

riberer je napisao/la:U Italiji je puno toga riječeno upravo uvođenjem otupnih veletržnica ribe (kod nas propala burza ribe). Nema ribe koja ide u daljnju prodaju, a da nije prošla kroz veletržnicu.
Time je puno toga kontrolirano, osim crnog tržišta i kontrolirana je i veličina ribe, zone u kojima je ulovljena i još puno drugih stvari, no ovako kako je sada ... http://ilpiccolo.gelocal.it/cronaca/201 ... -1.5225960 ...

Ulazak u EU neće promijeniti ama baš ništa, ni drugdje, ni ovdje ... garant ;)

Svojevremeno je Goran Milić u jednoj od svojih emisija prikaza tu talijansku burzu i pokaza kako se na njoj prodaje rriba iz Jadrana manja od minimalno dozvoljene veličine i kako na burzi niko ne reagira.Pokaza je i kako na vrh stave veću ribu ,a ispod nje sitna.
Da je netko stalno na ribarnici ko kontrolira veličinu ribe koja se prodaje i izriče kazne na licu mista svi bi dobro pazili šta će stavit na banak.
Lijenost je ljudska RACIONALNOST.
malub1
Old Senior Member

Tip plovila: Damor800 Fjaka VM704LX mila 300 + mercury 9,9

PostPostao/la el passo » 30. 01. 2013. (16:21)

lupis je napisao/la:...,"legende" ovdi koji cijelom svijetu pokazujemo šta radimo.....,koji dajemo štofa da nam sve zabrane uskoro ...,i zbog par pojedinaca ćemo ispaštat svi...,plješćete i lajkate očigledne nezakonite ulove i isto tako se nitko ne pita šta dotični s time radi,dali hrani sebe ,tuljane,pingvine...,pravimo se bedasti....,a sad je kao problem u nekim triljama i oslićima koji su najslai baš u ovoj veličini... :thumbup:

Riberer je stavio :Other15:

A ja ću :Other14: - DO PODA !

Bit svega šta je kolega lupis rekao je to da krenemo od sebe, ali to je stvarno matematika isčitati između redaka
el passo
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 27 gostiju.